Analiza: Real sanja Ronaldovih 40 golova...

A nesuđene zamene rešetaju po Evropi! Sada se vidi koliko je Perez pogrešio što nije kupio zamenu za Portugalca!

Fudbal 09.10.2018 | 23:00
Analiza: Real sanja Ronaldovih 40 golova...
Florentino Perez je uvek bio poznat kao ovek široke ruke koji je u Real Madridu promerao granice i dovodio najbolje igrače. Nekoliko puta je rušio svetske transfer rekorde (Figo, Zidan, Kaka, Ronaldo…) i uvek se trudio da publika u Madridu podržava najveće zvezde koje su pravile razliku na terenu.

Međutim, minulog leta je odlučio da ne kupuje velike zvezde i da ne dovede zamenu za KristijanaRonalda. Štaviše, taj trend traje već nekoliko poslednjih godina jer je Real izabrao pravac da ualže u mlade Igrače, a rezultati u Ligi šampiona su se sve pokrivali. Ali, odlaskom Ronalda se ispostavilo da se Real debelo prevario! Sa Portugalcem je iz kluba otišlo između 40 i 50 golova koliko je garantovao po sezoni u svim takmičenjima.

Da je ipak bila više stvar Ronaldove klase nego timske nadmoći, govori i početak ove sezone. Real se muči, već četiri meča zaredom nije dao gol što se nije desilo u poslednjih 30 godina. Nedostaju mu Ronaldovi golovi. Isko, Asensio i ostali su imali neke minajture u kojima su uspevali da zamaskiraju neefikasnost, ali niko od njih ne uspeva konstantno da zadrži učinak golova i asistencija koji je imao Ronaldo.

Da stvari po Madridiste budu gore, projektovane zamene za Ronalda, cepaju mreže po Evropi…

Perezove želje za Ronaldovog naslednika su prošlog leta bili Nejmar, Mbape i Azar. Sva trojica sada igraju u velikoj formi i Perez može samo da žali što nije bio uporniji i mudriji.

Nejmar je zbog mundijalskog odmora i povrede kasnio sa početkom sezone, ali je vrlo brzo uhvatio formu. Na 10 utakmica prvenstva i Lige šampiona, fantastični Brazilac je zabeležio čak 11 golova i tri asistencije! To ga čini jednim od igrača sa najboljim učinkom u Evropi na početku sezone.

Brazilac je dugogodišnja Perezova opsesija i odavno je bio planiran kao prva zvezda Reala, ali ga je Barselona služeći se svakavim trikovima ukrala ispred nosa Perezu. Posle odlaska Nejmara u Pariz, kod Pereza je opet proradila ambicija da dovede Brazilca kao zamenu za Ronalda i promoviše ga u prvu zvezdu Kraljevskog kluba u narednih godinama. Međutim, nije bilo šanse da Perez započne pregovore sa Pari Sen Žermenom. Arapi na čelu francuskog kluba nisu hteli letos  ni da čuju za prodaju Nejmara na kojem baziraju budućnost kluba. Čak se šuškalo da bi Perez bio spreman da ponudi 400.000.000 evra za Neja, ali se završilo na spekulacijama. Čak ni on nije toliko lud, a pitanje je da li bi PSŽ prihvatio i takvu ponudu. Sledeće leto je nova šansa pošto se spekuliše da su Realovi ljudi već sklopili neku vrstu dogovora sa Nejmarovim ocem da igrač izvrši pritisak na klub i da Real sruši svetski rekord.

Paralelno sa interesovanjem za Nejmara, prethodne dve godine je rasla i Realova zainteresovanost za Kilijana Mbapea koji je eksplodirao u Monaku i zapalio fudbalsku Evropu. Zidan je želeo da ga dovede u Real, ali je Monako zacepio cenu od 180.000.000 evra koju je za 18-godišnjaka bio spreman da plati samo PSŽ. Možda su se u Realu na kraju pokajali, jer Mbape je po svim prognozama budući broj jedan na svetu. Osvojio je i Mundijal, pokazao u Parizu da nije bio senzacija koja traje jednu sezonu već da zaista izrasta u superzvezdu. Sa 19 godina ima učinak od 67 golova i 37 asistencija na 135 zvaničnih utakmica. U Parizu ima skor od 31 gola i 20 asistencija na 51 meču. Ove sezone je na sedam mečeva upisao 10 golova i četiri asistencije što je najbolji učinak u Evropi! Raspitivao se Real letos kako bi mogao da se dokopa Mbapea i nadao se da će PSŽ izgubiti igrača zbog kršenja finansijskog fer-pleja, ali se to nije desilo. Teško da će u skorijoj budućnosti, Real imati bolju šansu da kupi Francuza.

Kao treća opcija da zameni Ronalda se letos pominjao Eden Azar. On odavno sanja o belom dresu Reala, a pogotovo je sanjao dok je trener bio njegov idol Zinedin Zidan koji ga jako ceni kao igrača. Odlaskom Zidana se ta priča nije završila, ali se donekle ohladila. Real je bio spreman letos da plati oko 100.000.000 evra za Belgijanca, ali je Čelsi tražio duplo više. I tu je priča završena… A potom je Azarzaigrao kao preporođen kod Mauricija Sarija. Sa osam golova i tri asistencije je trenutno ponajbolji igrač na Ostrvu. Realova nada tinja jer Azar nije produžio ugovor koji mu ističe za manje od dve godine. U teoriji to znači da bi Čelsi bi primoran da ga proda narednog leta, ako ne potpišu novi ugovor. Međutim, posle ovakvih partija i sa osećajem uživanja u Sarijevom fudbalu, šanse da Azar produži ugovor su drastično porasle i Čelsi neće žaliti para da ga blindira.

Tri velike želje koje je Real imao letos su ostale neostvarene i pitanje je da li će se ikada realizovati. A koliko je takav profil igrača neophodan Madriđanima, vidi se na početku ove sezone. Igrači koji bi trebalo da nadokande golove Ronalda ne mogu ni da priđu tom učinku. Bejl, Isko, Asensio i mladi Vinisijus su do sada zajedno postigli sedam golova i zabeležili isto toliko asistencija. Gledajući učinak Nejmara, Mbapeai Azara, utisak je da se Perez žestoko prevario što letos nije zavukao ruku u džep i doveo nekog od njih. Ili što makar nije zadržao Ronalda dok ne obezbedi pravu zamenu…

Realu fali moć pred protivničkim golom koju trenutno ne poseduje niko od njegovih igrača. Oni imaju kvalitet i fudbalsku lepotu i mnoge druge, ali nemaju moć koju imaju Ronaldo, Nejmar, Mbape ili Azar.  

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar