Шангај: Новаку лакши пут до титуле, него Роџеру!

Србин сустиже Надала! Српски тенисер Новак Ђоковић имаће нешто лакши задатак на турниру у Шангају и моћи ће да смањи заостатак над Рафаелом Надалом после њега.  Вријеме је: Новак "скида" Роџера, па "руши" Рафу! Пред Ђоковићем је финиш сезоне у којој би, послије свега што је прошао, могао да се врати и на прво мјесто АТП листе.

Тенис 06.10.2018 | 12:30
Шангај: Новаку лакши пут до титуле, него Роџеру!
Пошто је Надал због повреде колена морао да се повуче, главни фаворити за освајање турнира су Швајцарац и Србин, али на свом путу имају неколико "мина".

Обојица су слободни у првом колу, а у другом Новак потенцијално иде на Жеремија Шардија или Макса Мартерера, а већ у трећој рунди би могао да га чека један од двојице "џелата".

Хјеонг Чунг или Марко Чекинато, први је Ђоковића елиминисао на Аустралијан опену, други на Ролан Гаросу. 

Федерера би већ у трећем колу могао да сачека неугодни Милош Раонић, а у четвртфиналу Дијего Шварцман, Кеи Нишикори или Сем Квери. 

На Новаковој страни је и финалиста Вимблдона Кевин Андерсон који је потенцијални противник Ђоковића у четвртфиналу, док би у полуфиналу могао да га сачека Саша Зверев. 

Федереру се у полуфиналу на путу може наћи и Хуан Мартин дел Потро, док је очекивано финале Србина и Швајцарца. Турнир у Шангају носи 1.000 бодова и уколико га Ђоковић освоји могао би да приђе Надалу на свега 215 бодова на АТП листи. 

Србин је тренутно трећи на АТП листи са 6.445 бодова, Федерер је други са 6.900, а Надал је први са 8.760, с тим што Надал губи бодове освојене у финалу прошле године, а ове недеље је изгубио 500 бодова због прошлогодишње титуле у Пекингу. 

Новак Ђоковић враћа се у АТП акцију наредне седмице на Мастерсу у Шангају након што је одлучио да продужи одмор послије освајања УС опена и прескочи турнир Серије 500, који се ове седмице одржава у Пекингу.

Српски ас постављен је за другог носиоца иза браниоца титуле, Роџера Федерера, који је прије годину дана савладао тренутно повријеђеног "Броја 1", Рафаела Надала (6:4, 6:3), тако да њих двојица неће моћи да се сретну прије финала.

На путу ка четвртој титули у Шангају, који нуди јак наградни фонд од преко осам милиона долара, Ђоковић ће поћи из 2. кола преко бољег из дуела Жереми Шарди (42) - Максимилијан Мартерер (57). Француза је добио свих 11 пута, Нијемца није имао за противника до сада.

* шампиону Шангаја припашће 1.192.000, а финалисти 584.000 долара "

У 3. рунди Ђоковић би могао да добије прилику за враћање дијела дугова двојици тенисера који су га побиједили на посљедња два грен слема која није освојио - било да је то Хјеон Чунг, који га је елиминисао на Аустралијан опену, било Марко Чекинато од ког је изгубио на Ролан Гаросу.

У четвртфиналу турнира који је освајао 2012, 2013. и 2015. године, а на ком није наступио прошле сезоне због повреде лакта, Новак би могао да одигра и репризу финала Вимблдона са Кевином Андерсоном. Уколико Јужноафриканац не стигне тако далеко, ривал нашем асу могао би да буде једини тенисер од ког је изгубио у последња 24 меча - Стефанос Циципас, који га је савладао на Мастерсу у Торонту.

* Новак је прошле сезоне прескочио Пекинг због повреде, ове због умора, па и даље има перфектан скор 29-0 и шест титула у девет година постојања турнира у пријестоници Кине *

Према пласману на АТП листи, најбољи ривал у полуфиналу могао би да му буде Александер Зверев, мада ни њему неће бити лако да прође кроз жријеб поред Марина Чилића, Кајла Едмунда и Пабла Карења Бусте.

У Федереровој половини жријеба су Хуан Мартин Дел Потро, Стен Вавринка, Кеи Нишикори, Милош Раонић, Роберто Баутиста Ахут, Борна Ћорић...

ВРИЈЕМЕ ЈЕ ЗА ПОВРАТАК НА ПРВО МЈЕСТО

Након што је са 22. позиције на АТП листи играо финале Квинса, освојио Вимблдон, комплетирао "златни мастерс" у Синсинатију, па тријумфовао и на УС опену (уз елиминацију у осмини финала у Торонту), Ђоковић је дошао у позицију да сезону заврши као "Број 1"!

Уколико би до краја сезоне играо само на Мастерс турнирима у Шангају и Паризу, односно Финалу АТП сезоне у Лондону, Србин би имао реалне шансе да претекне и Федерера и Надала, тим пре што је Шпанац и ове године одлучио да хроничне проблеме са кољенима санира прије зимске паузе, па је питање да ли ће се враћати на терен прије 2019. године.

Надал је већ изгубио 500 бодова за титулу у Пекингу, а изгубиће и 600 за финале Шангаја из прошле сезоне, након чега ће "бранити" само још 180 за четвртфинале Париза. У Лондону не брани бодове, па би Новаку неочекивани повратак на врх био отежан уколико би Шпанац "запео" у пријестоницама Француске и Енглеске, мада је то увијек био његов најнеубједљивији дио сезоне.

Надал ће свакако пасти на 7.660 бодова када буде окончан Шангај, а могао би да "склизне" и на 7.480 ако пропусти и Париз. Федерер са 6.900 брани свих 1.000 бодова за титулу у Шангају и Ђоковић ће га престићи самим пласманом у финале, послије чега ће имати прилику да освоји још 1.000 у Паризу и 1.500 у Лондону.

Опција је, наравно, и "убацивање" неког од турнира из Серије 500 у међувремену, попут Базела.

Са 6.445 бодова, Новак до краја сезоне може само да "заради", Швајцарац му је на "дохват руке", а Шпанац "одмах иза угла".

Срећно, шампионе!

Противник Филипа Крајиновића у 1. колу биће Едмунд, након чега би нашем "другом рекету" ривал могао да буде Чилић, док ће Душан Лајовић прво морати да прође квалификације, а тамо се састаје са Хербертом Хуркачом. Обојица су у Пекингу ове недеље стигла до четвртфинала.

Турнир се игра од седмог до 14. октобра на тврдој подлози.

АТП ТОП 4

1. Надал 8.260

2. Федерер 6.900

3. Ђоковић 6.445

4. Дел Потро 5.980

*напомена: Надал ће у понедјељак остати без 500 бодова из Пекинга, наредног понедељка без 600 из Шангаја, док Дел Потро титулом у Пекингу овог викенда може да заради 500 бодова

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар