Šangaj: Novaku lakši put do titule, nego Rodžeru!

Srbin sustiže Nadala! Srpski teniser Novak Đoković imaće nešto lakši zadatak na turniru u Šangaju i moći će da smanji zaostatak nad Rafaelom Nadalom posle njega.  Vrijeme je: Novak "skida" Rodžera, pa "ruši" Rafu! Pred Đokovićem je finiš sezone u kojoj bi, poslije svega što je prošao, mogao da se vrati i na prvo mjesto ATP liste.

Tenis 06.10.2018 | 12:30
Šangaj: Novaku lakši put do titule, nego Rodžeru!
Pošto je Nadal zbog povrede kolena morao da se povuče, glavni favoriti za osvajanje turnira su Švajcarac i Srbin, ali na svom putu imaju nekoliko "mina".

Obojica su slobodni u prvom kolu, a u drugom Novak potencijalno ide na Žeremija Šardija ili Maksa Marterera, a već u trećoj rundi bi mogao da ga čeka jedan od dvojice "dželata".

Hjeong Čung ili Marko Čekinato, prvi je Đokovića eliminisao na Australijan openu, drugi na Rolan Garosu. 

Federera bi već u trećem kolu mogao da sačeka neugodni Miloš Raonić, a u četvrtfinalu Dijego Švarcman, Kei Nišikori ili Sem Kveri. 

Na Novakovoj strani je i finalista Vimbldona Kevin Anderson koji je potencijalni protivnik Đokovića u četvrtfinalu, dok bi u polufinalu mogao da ga sačeka Saša Zverev. 

Federeru se u polufinalu na putu može naći i Huan Martin del Potro, dok je očekivano finale Srbina i Švajcarca. Turnir u Šangaju nosi 1.000 bodova i ukoliko ga Đoković osvoji mogao bi da priđe Nadalu na svega 215 bodova na ATP listi. 

Srbin je trenutno treći na ATP listi sa 6.445 bodova, Federer je drugi sa 6.900, a Nadal je prvi sa 8.760, s tim što Nadal gubi bodove osvojene u finalu prošle godine, a ove nedelje je izgubio 500 bodova zbog prošlogodišnje titule u Pekingu. 

Novak Đoković vraća se u ATP akciju naredne sedmice na Mastersu u Šangaju nakon što je odlučio da produži odmor poslije osvajanja US opena i preskoči turnir Serije 500, koji se ove sedmice održava u Pekingu.

Srpski as postavljen je za drugog nosioca iza branioca titule, Rodžera Federera, koji je prije godinu dana savladao trenutno povrijeđenog "Broja 1", Rafaela Nadala (6:4, 6:3), tako da njih dvojica neće moći da se sretnu prije finala.

Na putu ka četvrtoj tituli u Šangaju, koji nudi jak nagradni fond od preko osam miliona dolara, Đoković će poći iz 2. kola preko boljeg iz duela Žeremi Šardi (42) - Maksimilijan Marterer (57). Francuza je dobio svih 11 puta, Nijemca nije imao za protivnika do sada.

* šampionu Šangaja pripašće 1.192.000, a finalisti 584.000 dolara "

U 3. rundi Đoković bi mogao da dobije priliku za vraćanje dijela dugova dvojici tenisera koji su ga pobijedili na posljednja dva gren slema koja nije osvojio - bilo da je to Hjeon Čung, koji ga je eliminisao na Australijan openu, bilo Marko Čekinato od kog je izgubio na Rolan Garosu.

U četvrtfinalu turnira koji je osvajao 2012, 2013. i 2015. godine, a na kom nije nastupio prošle sezone zbog povrede lakta, Novak bi mogao da odigra i reprizu finala Vimbldona sa Kevinom Andersonom. Ukoliko Južnoafrikanac ne stigne tako daleko, rival našem asu mogao bi da bude jedini teniser od kog je izgubio u poslednja 24 meča - Stefanos Cicipas, koji ga je savladao na Mastersu u Torontu.

* Novak je prošle sezone preskočio Peking zbog povrede, ove zbog umora, pa i dalje ima perfektan skor 29-0 i šest titula u devet godina postojanja turnira u prijestonici Kine *

Prema plasmanu na ATP listi, najbolji rival u polufinalu mogao bi da mu bude Aleksander Zverev, mada ni njemu neće biti lako da prođe kroz žrijeb pored Marina Čilića, Kajla Edmunda i Pabla Karenja Buste.

U Federerovoj polovini žrijeba su Huan Martin Del Potro, Sten Vavrinka, Kei Nišikori, Miloš Raonić, Roberto Bautista Ahut, Borna Ćorić...

VRIJEME JE ZA POVRATAK NA PRVO MJESTO

Nakon što je sa 22. pozicije na ATP listi igrao finale Kvinsa, osvojio Vimbldon, kompletirao "zlatni masters" u Sinsinatiju, pa trijumfovao i na US openu (uz eliminaciju u osmini finala u Torontu), Đoković je došao u poziciju da sezonu završi kao "Broj 1"!

Ukoliko bi do kraja sezone igrao samo na Masters turnirima u Šangaju i Parizu, odnosno Finalu ATP sezone u Londonu, Srbin bi imao realne šanse da pretekne i Federera i Nadala, tim pre što je Španac i ove godine odlučio da hronične probleme sa koljenima sanira prije zimske pauze, pa je pitanje da li će se vraćati na teren prije 2019. godine.

Nadal je već izgubio 500 bodova za titulu u Pekingu, a izgubiće i 600 za finale Šangaja iz prošle sezone, nakon čega će "braniti" samo još 180 za četvrtfinale Pariza. U Londonu ne brani bodove, pa bi Novaku neočekivani povratak na vrh bio otežan ukoliko bi Španac "zapeo" u prijestonicama Francuske i Engleske, mada je to uvijek bio njegov najneubjedljiviji dio sezone.

Nadal će svakako pasti na 7.660 bodova kada bude okončan Šangaj, a mogao bi da "sklizne" i na 7.480 ako propusti i Pariz. Federer sa 6.900 brani svih 1.000 bodova za titulu u Šangaju i Đoković će ga prestići samim plasmanom u finale, poslije čega će imati priliku da osvoji još 1.000 u Parizu i 1.500 u Londonu.

Opcija je, naravno, i "ubacivanje" nekog od turnira iz Serije 500 u međuvremenu, poput Bazela.

Sa 6.445 bodova, Novak do kraja sezone može samo da "zaradi", Švajcarac mu je na "dohvat ruke", a Španac "odmah iza ugla".

Srećno, šampione!

Protivnik Filipa Krajinovića u 1. kolu biće Edmund, nakon čega bi našem "drugom reketu" rival mogao da bude Čilić, dok će Dušan Lajović prvo morati da prođe kvalifikacije, a tamo se sastaje sa Herbertom Hurkačom. Obojica su u Pekingu ove nedelje stigla do četvrtfinala.

Turnir se igra od sedmog do 14. oktobra na tvrdoj podlozi.

ATP TOP 4

1. Nadal 8.260

2. Federer 6.900

3. Đoković 6.445

4. Del Potro 5.980

*napomena: Nadal će u ponedjeljak ostati bez 500 bodova iz Pekinga, narednog ponedeljka bez 600 iz Šangaja, dok Del Potro titulom u Pekingu ovog vikenda može da zaradi 500 bodova

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar