Муке породице Медан из Мостара

Ана Медан: Сасвим случајно сам у новембру прошле године у Мостару налетила на српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића. Човјек ме саслушао, рекао да му пошаљем документацију и тек тада су се институције пробудилеПрошле су 23 године од рата, а повратници у ФБиХ и Мостар и даље муку муче са имовином.

Босна и Херцеговина 03.10.2018 | 23:06
Муке породице Медан из Мостара
Један од најнеобичнијих примјера је, гдје је упорном тишином институција прекршено све што се прекршити да, случај породице Медан из Мостара.

Кажу, годинама, па на крају и деценијама, никако не успијевају да допру до надлежних у институцијама БиХ. А писали су на адресе њих тридесетак, али никад нису добили одговор. Осим пребацивања одговорности од федералног нивоа до нивоа БиХ и назад, и развлачење проблема до бесмисла, које их је довело до агоније.



Тек с времена на вријеме понека од институција одреагује, али тек кад неко из породице завапи у ТВ прилозима или кад стигне упит омбудсмена из Мостара. Добију одговор преко медија, али послије тога опет затишје и - ништа.

Ана је кћерка Зоране и Душка, који од завршетка рата пролазе кроз фрустрације и разочарања. Откако је завршио рат чекају на обнову њихове породичне куће у Мостару, смјештене у заштићеној УНЕСКО зони.



У два наврата добијали су различите одговоре је ли и њихова кућа под заштитом УНЕСКО или не. Одговор који су добили 2015. године био је да нису, три године касније да јесу захваљујући интервенцији Кабинета српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића, који је указао на овај случај.

Четворочлана породица Медан све ове године живи у Новом Саду, чекајући да надлежни испоштују предвиђено Анексом 7 Дејтонског мировног споразума и обнове њихову кућу у старој и угледној мостарској четврти Бранковац, у Бајатовој улици на броју 1.

Имају право на обнову куће по два основа – заштите културног наслијеђа, као и по основу повратка.

Као и већина расељених и избјеглих, тешко састављају крај с крајем инемају новца да је сами обнове.

Међутим, у трагању за документацијом, излазе у сусрет и помажу у изради пројектне документације за реконструкцију објекта.  Аплицирали су на конкурсе ради хитне санације.Прије тога је предмет три и по године, буквално, био затурен у подруму Министарства за људса права и избјеглице БиХ.



Кућа им је одмах поред мезарја Шехитлуци, и у случају да се деси да дио порушене куће спадне, били би криви они као власници.Надају се да ће добити и званичан одговор из Министарства за људска права.

Ана је израчунала да би, у случају и да прођу по основу културног наслијеђа, све и да добију, требало да аплицирају 20 година заредом, јер је највећи грант који је могуће додијелити физичким лицима нешто мање од осам хиљада марака.

Захвалност Младену Иванићу

”Сасвим случајно сам у новембру прошле године у Мостару налетила на српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића. Искористила сам прилику да му укратко изложим проблеме и циркус кроз који пролазимо од 1997. године”, каже Ана Медан.Захвална је и изненађена како је господин Иванисаслушао.”Рекао ми је да пошаљем документацију његовом кабинету и,некако, тек тада су се институције у БиХ заиста пробудиле. И много му хвала”, каже Ана Медан.

Иванић: Помоћ Србима у ФБиХ моја жеља

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић каже да је за породицу Медан урадио исто што и за сваки други случај Срба из ФБиХ који су се јавили са својим проблемом – алармирао надлежне институције.

”На почетку мандата сам успоставио принцип којег се држим до данас, и држаћу се и даље – чинићу све што могу да помогнем повратницима у ФБиХ. Ко год се јавио са било којим проблемом, мој кабинет је учинио све да га ријеши. Иако тај дио посла није званично у мојој надлежности, помоћ Србима у ФБиХ је моја жеља и ја то истински сматрам и својом обавезом”, каже Иванић.

(Новости)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

М.Р

03.10.2018 22:19

Ово је цовјек,који помазе народу , На овог цовјека се угледајмо .Нека нам овакви буду примјер за насе добро.Све похвале Гос. Иваницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Планета СРБ

04.10.2018 07:45

(1) Да, свака част Иванићу. Барем је покренуо један случај, надам се да ће их бити још - и да ће сви бити ријешени у корист протјераних Срба. Пријатељ блајбуршког ходочасника (дакле усташе) Човичћа и усташка унука тако нешто никада неће урадити. (2) Откуд у дворишту Србске кућа муслиманско гробље??? Колико видим на два надгробна споменика (остали су нечитљиви), датуми смрти су након 1992. Да ли је могуће да су ту намјерно сахрањивани муслимани како Срби не би могли да поврате имовину (виши интерес јер је гробље у питању)?

Name

милан

03.10.2018 22:33

Браво људино!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

аго

04.10.2018 06:49

Мој глас за господина ИВАНИЦА Респект људино

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дундо Мароје

04.10.2018 07:47

Свака част,људина нема шта! Иванић је човјек који би помогао СВАКОМ ЧОВЈЕКУ! Овдје се игром случаја ради о српској породици али исто би учинио за било коју породицу! Свака му част!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Докле висе ова неправда

05.10.2018 20:35

Немојте молим вас да рекламирате никога превисе.Један слуцај то је као ни један.Моја је куце исто тако девастирана,само лазу и одуговлаце цекајуци да народ изумре и појео вук магарца.