Muke porodice Medan iz Mostara

Ana Medan: Sasvim slučajno sam u novembru prošle godine u Mostaru naletila na srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića. Čovjek me saslušao, rekao da mu pošaljem dokumentaciju i tek tada su se institucije probudileProšle su 23 godine od rata, a povratnici u FBiH i Mostar i dalje muku muče sa imovinom.

Bosna i Hercegovina 03.10.2018 | 23:06
Muke porodice Medan iz Mostara
Jedan od najneobičnijih primjera je, gdje je upornom tišinom institucija prekršeno sve što se prekršiti da, slučaj porodice Medan iz Mostara.

Kažu, godinama, pa na kraju i decenijama, nikako ne uspijevaju da dopru do nadležnih u institucijama BiH. A pisali su na adrese njih tridesetak, ali nikad nisu dobili odgovor. Osim prebacivanja odgovornosti od federalnog nivoa do nivoa BiH i nazad, i razvlačenje problema do besmisla, koje ih je dovelo do agonije.



Tek s vremena na vrijeme poneka od institucija odreaguje, ali tek kad neko iz porodice zavapi u TV prilozima ili kad stigne upit ombudsmena iz Mostara. Dobiju odgovor preko medija, ali poslije toga opet zatišje i - ništa.

Ana je kćerka Zorane i Duška, koji od završetka rata prolaze kroz frustracije i razočaranja. Otkako je završio rat čekaju na obnovu njihove porodične kuće u Mostaru, smještene u zaštićenoj UNESKO zoni.



U dva navrata dobijali su različite odgovore je li i njihova kuća pod zaštitom UNESKO ili ne. Odgovor koji su dobili 2015. godine bio je da nisu, tri godine kasnije da jesu zahvaljujući intervenciji Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, koji je ukazao na ovaj slučaj.

Četvoročlana porodica Medan sve ove godine živi u Novom Sadu, čekajući da nadležni ispoštuju predviđeno Aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma i obnove njihovu kuću u staroj i uglednoj mostarskoj četvrti Brankovac, u Bajatovoj ulici na broju 1.

Imaju pravo na obnovu kuće po dva osnova – zaštite kulturnog naslijeđa, kao i po osnovu povratka.

Kao i većina raseljenih i izbjeglih, teško sastavljaju kraj s krajem inemaju novca da je sami obnove.

Međutim, u traganju za dokumentacijom, izlaze u susret i pomažu u izradi projektne dokumentacije za rekonstrukciju objekta.  Aplicirali su na konkurse radi hitne sanacije.Prije toga je predmet tri i po godine, bukvalno, bio zaturen u podrumu Ministarstva za ljudsa prava i izbjeglice BiH.



Kuća im je odmah pored mezarja Šehitluci, i u slučaju da se desi da dio porušene kuće spadne, bili bi krivi oni kao vlasnici.Nadaju se da će dobiti i zvaničan odgovor iz Ministarstva za ljudska prava.

Ana je izračunala da bi, u slučaju i da prođu po osnovu kulturnog naslijeđa, sve i da dobiju, trebalo da apliciraju 20 godina zaredom, jer je najveći grant koji je moguće dodijeliti fizičkim licima nešto manje od osam hiljada maraka.

Zahvalnost Mladenu Ivaniću

”Sasvim slučajno sam u novembru prošle godine u Mostaru naletila na srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića. Iskoristila sam priliku da mu ukratko izložim probleme i cirkus kroz koji prolazimo od 1997. godine”, kaže Ana Medan.Zahvalna je i iznenađena kako je gospodin Ivanisaslušao.”Rekao mi je da pošaljem dokumentaciju njegovom kabinetu i,nekako, tek tada su se institucije u BiH zaista probudile. I mnogo mu hvala”, kaže Ana Medan.

Ivanić: Pomoć Srbima u FBiH moja želja

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kaže da je za porodicu Medan uradio isto što i za svaki drugi slučaj Srba iz FBiH koji su se javili sa svojim problemom – alarmirao nadležne institucije.

”Na početku mandata sam uspostavio princip kojeg se držim do danas, i držaću se i dalje – činiću sve što mogu da pomognem povratnicima u FBiH. Ko god se javio sa bilo kojim problemom, moj kabinet je učinio sve da ga riješi. Iako taj dio posla nije zvanično u mojoj nadležnosti, pomoć Srbima u FBiH je moja želja i ja to istinski smatram i svojom obavezom”, kaže Ivanić.

(Novosti)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

M.R

03.10.2018 22:19

Ovo je covjek,koji pomaze narodu , Na ovog covjeka se ugledajmo .Neka nam ovakvi budu primjer za nase dobro.Sve pohvale Gos. Ivanicu.

ODGOVORITE
Name

Планета СРБ

04.10.2018 07:45

(1) Да, свака част Иванићу. Барем је покренуо један случај, надам се да ће их бити још - и да ће сви бити ријешени у корист протјераних Срба. Пријатељ блајбуршког ходочасника (дакле усташе) Човичћа и усташка унука тако нешто никада неће урадити. (2) Откуд у дворишту Србске кућа муслиманско гробље??? Колико видим на два надгробна споменика (остали су нечитљиви), датуми смрти су након 1992. Да ли је могуће да су ту намјерно сахрањивани муслимани како Срби не би могли да поврате имовину (виши интерес јер је гробље у питању)?

Name

milan

03.10.2018 22:33

Bravo ljudino!!!

ODGOVORITE
Name

ago

04.10.2018 06:49

Moj glas za gospodina IVANICA Respekt ljudino

ODGOVORITE
Name

Dundo Maroje

04.10.2018 07:47

Svaka čast,ljudina nema šta! Ivanić je čovjek koji bi pomogao SVAKOM ČOVJEKU! Ovdje se igrom slučaja radi o srpskoj porodici ali isto bi učinio za bilo koju porodicu! Svaka mu čast!!!

ODGOVORITE
Name

Dokle vise ova nepravda

05.10.2018 20:35

Nemojte molim vas da reklamirate nikoga previse.Jedan slucaj to je kao ni jedan.Moja je kuce isto tako devastirana,samo lazu i odugovlace cekajuci da narod izumre i pojeo vuk magarca.