Прича: Лига шампиона је избацила нови бисер...

Нусаир Мазрауи градским превозом до Ајаксовог хероја! А није ни требало да буде ту. . .

Фудбал 05.10.2018 | 22:00
Прича: Лига шампиона је избацила нови бисер...
Враћамо филм на летње месеце 2016. године. Дони ван де Бек и Каспер Долбер већ су играли и европске утакмице за сениоре. Матијс Де Лихт ће кроз коју недељу. Ускоро ће и Френки Де Јонг. И сви остали полазници класе 97 већ су парафирали прве професионалне уговоре. На тренинге долазе колима. Медији о њима пишу као о новим бисерима чувене Ајаксове школе фудбала. Предвиђају им велике европске каријере.

Нусаир Мазрауи, који је од седме године у Ајаксовој академији, устаје рано, седа на бицикл, па у 07.30 хвата градски превоз. До тренинг центра путује сат и по времена. По киши и по снегу. Често се пита зашто се мучи. Шансе да суботом и крочи на терен нису превелике. А Мазрауи је још у омладинцима. Не У21 тиму илити Јонг Ајаксу. Не, он је још у У19 селекцији. И није ни на клупи. Једини из генерације који још нема професионални уговоро.

“Нисам могао ни међу резерве. Не једном. Враћали су ме у кадете. Са годинама све сам више сумњао. Самопоуздање – нула. Питао сам се: Шта ти радиш овде? Другари добијају уговоре, дижу их у небеса, а ја нисам знао ни да ли ћу да играм суботом. Друге су носили на рукама, ја сам за све морао да се борим. Ништа ми није поклоњено“, присећа се Мазрауи у недавном интервјуу за Воетбалл Интернатионал.

Морао је да се преиспитује. Да сам тражи недостатке у својој игри. Да вежба више од других. Да трпи више од других. Све док на клупу Јонг Ајакса није сео Марсел Кајзер. На тренинзима је видео нешто што други нису. Занемарио је то што се Мазрауи физички није још развио. Видео је да фудбалску интелигенцију каква краси ретке. Видео је самокритичног момка жељног да учи.

“На коју год га позицију ставиш он схвати шта треба да ради“.

Други човек који му је спасио каријеру зове се Мустафа Накли. Менаџер који није могао до највећих Ајаксових талената какви су у то време били Ван де Бек, Абделхак Нури, Вацлав Черни, Карел Ејтинг...Мазрауија нико није ни примећивао. Накли јесте. Допало му се посебно то што је младић био спреман да истрпи сваку критику. Са лекарима и тренерима је направио план да му унапреде физику... Али време је цурило. У Ајаксу си или суперталенат светске кладе или идеш. Мазруија су већ прецртали. Само је Наклијева упорност заслужна што је клуб из Амстердама младом Мароканцу дао још једну шансу. Добио је шансу да за Јонг Ајаксе одигра тих пробњих 90 минута и Кајзер је дао зелено светло да остане. И даље је у 07.30 хватао аутобус. Већ у новембру је и он добио нови уговор. Али и даље каријера није сигурна. Кајзер га помера са позиције на позицију. До тада је био везиста. После је био све осим голмана. Кајзер га је после тешке повреде Јоела Велтмана и препоручио за први тим.

Нико ипак није био импресиониран. Прошле сезоне је Ајакс дао 9.500.000 евра на двојицу десних бекова:Расмуса Кристенсена из Митјиланда и Луиса Орихуелу из Депортиво Калија. У децембру 2017. на место шефа струке долази Тен Хаг, не мари за утрошени новац. Он је и измислио Мазрауија као десног бека. Мада је играо и као штиопер, лево крило и централни везиста?! Сада су му коначно пронашли позицију.

Ове јесени неизоставан члан Ајаксове прве поставе. Као десни бек. Другог октобра стрелац гола за 1:1 на гостовању код великог Бајерна. Рано је још за ловорике, био је очајан у дебаклу у дербију са ПСВ-ом (0:3). И свестан је да је тек на почетку. Само што сада на тренинге долази колима. И сви знају ко је.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар