Priča: Liga šampiona je izbacila novi biser...

Nusair Mazraui gradskim prevozom do Ajaksovog heroja! A nije ni trebalo da bude tu. . .

Fudbal 05.10.2018 | 22:00
Priča: Liga šampiona je izbacila novi biser...
Vraćamo film na letnje mesece 2016. godine. Doni van de Bek i Kasper Dolber već su igrali i evropske utakmice za seniore. Matijs De Liht će kroz koju nedelju. Uskoro će i Frenki De Jong. I svi ostali polaznici klase 97 već su parafirali prve profesionalne ugovore. Na treninge dolaze kolima. Mediji o njima pišu kao o novim biserima čuvene Ajaksove škole fudbala. Predviđaju im velike evropske karijere.

Nusair Mazraui, koji je od sedme godine u Ajaksovoj akademiji, ustaje rano, seda na bicikl, pa u 07.30 hvata gradski prevoz. Do trening centra putuje sat i po vremena. Po kiši i po snegu. Često se pita zašto se muči. Šanse da subotom i kroči na teren nisu prevelike. A Mazraui je još u omladincima. Ne U21 timu iliti Jong Ajaksu. Ne, on je još u U19 selekciji. I nije ni na klupi. Jedini iz generacije koji još nema profesionalni ugovoro.

“Nisam mogao ni među rezerve. Ne jednom. Vraćali su me u kadete. Sa godinama sve sam više sumnjao. Samopouzdanje – nula. Pitao sam se: Šta ti radiš ovde? Drugari dobijaju ugovore, dižu ih u nebesa, a ja nisam znao ni da li ću da igram subotom. Druge su nosili na rukama, ja sam za sve morao da se borim. Ništa mi nije poklonjeno“, priseća se Mazraui u nedavnom intervjuu za Voetball International.

Morao je da se preispituje. Da sam traži nedostatke u svojoj igri. Da vežba više od drugih. Da trpi više od drugih. Sve dok na klupu Jong Ajaksa nije seo Marsel Kajzer. Na treninzima je video nešto što drugi nisu. Zanemario je to što se Mazraui fizički nije još razvio. Video je da fudbalsku inteligenciju kakva krasi retke. Video je samokritičnog momka željnog da uči.

“Na koju god ga poziciju staviš on shvati šta treba da radi“.

Drugi čovek koji mu je spasio karijeru zove se Mustafa Nakli. Menadžer koji nije mogao do najvećih Ajaksovih talenata kakvi su u to vreme bili Van de Bek, Abdelhak Nuri, Vaclav Černi, Karel Ejting...Mazrauija niko nije ni primećivao. Nakli jeste. Dopalo mu se posebno to što je mladić bio spreman da istrpi svaku kritiku. Sa lekarima i trenerima je napravio plan da mu unaprede fiziku... Ali vreme je curilo. U Ajaksu si ili supertalenat svetske klade ili ideš. Mazruija su već precrtali. Samo je Naklijeva upornost zaslužna što je klub iz Amsterdama mladom Marokancu dao još jednu šansu. Dobio je šansu da za Jong Ajakse odigra tih probnjih 90 minuta i Kajzer je dao zeleno svetlo da ostane. I dalje je u 07.30 hvatao autobus. Već u novembru je i on dobio novi ugovor. Ali i dalje karijera nije sigurna. Kajzer ga pomera sa pozicije na poziciju. Do tada je bio vezista. Posle je bio sve osim golmana. Kajzer ga je posle teške povrede Joela Veltmana i preporučio za prvi tim.

Niko ipak nije bio impresioniran. Prošle sezone je Ajaks dao 9.500.000 evra na dvojicu desnih bekova:Rasmusa Kristensena iz Mitjilanda i Luisa Orihuelu iz Deportivo Kalija. U decembru 2017. na mesto šefa struke dolazi Ten Hag, ne mari za utrošeni novac. On je i izmislio Mazrauija kao desnog beka. Mada je igrao i kao štioper, levo krilo i centralni vezista?! Sada su mu konačno pronašli poziciju.

Ove jeseni neizostavan član Ajaksove prve postave. Kao desni bek. Drugog oktobra strelac gola za 1:1 na gostovanju kod velikog Bajerna. Rano je još za lovorike, bio je očajan u debaklu u derbiju sa PSV-om (0:3). I svestan je da je tek na početku. Samo što sada na treninge dolazi kolima. I svi znaju ko je.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar