Биста глумца осванула у парку

„Умро сам од додира, од устију, од сталне присутности смрти, уморан од човјека, кренух свом удесу, својој крхотини“, написао је познати филмски и телевизијски глумац Угљеша Којадиновић, Српчанин, само неколико часова прије него што је преминуо у градишкој болници 1982. године у 46. години живота.

Република Српска 02.10.2018 | 19:03
Биста глумца осванула у парку
Овај епитаф налази се на глумчевом споменику, у мјесном гробљу у Разбоју код Српца, гдје је по властитој жељи нашао трајни смирај. Мајка Марија умрла је двије године касније, а отац Саво након десет година од смрти сина јединца. О њиховом спомен-обиљежју брину се породице Милојковић, Малешевић и Вулин.

Великан југословенског глумишта годинама је био заборављен у свом завичају, мада је за живота у њега радо долазио. Нажалост, ништа у Српцу не носи глумчево име. Само једном је поводом 30. годишњице смрти овдашње СКПД „Просвјета“ организовало посјету гробу и одало помен рано преминулом глумцу. 

Старије генерације памте га по бриљантним и аутентичним улогама у култним серијама: „У регистратури“, Мачак под сљемом“, „Просјаци и синови“, „Велом мисто“, те по бројним  другим улогама у позориштима…



Идеја неколицине србачких културних посленика да се изради Угљешина биста прихваћена је прије четири године од тадашње власти. Биста је наручена у Београди, али је њено путешествије трајало готово три године због административних – граничних баријера. Биста је напокон стигла, али се дуго није знало гдје се налази и у чијој је надлежности њено постављање. На опште изненадјење, осванула је  у новом Градском парку, у близини Центра за дјецу и омладину ометену у развоју „Извор“.

„Жалосно је што је  обиљежје  овом глумцу  постављено  незапажено, без присуства  завијачјних културних стваралаца“, коментарише  један србачки књижевник. 

Тако је бар дјелимично исправљена неправда према  глумцу  Угљеши Којадиновићу који је био понос градјана србачке општине.  

У  србачкој  „Просвјети“ сматрају да парк није адекватно мјесто за постављање бисте познатог глумца, па ће упутити захтјев локалној управи да се биста измјести и постави у центру града – испред Дома културе. Уз то предложиће и организацију једне културне манифестације посвећене глумцу  Угљеши Којадиновићу, како би младе генерације научиле нешто више о стваралаштву овог умјетника.

(БН/С. К.)


 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мишо

02.10.2018 17:12

Велики Љевчанин, један од највећих полако пада у заборав што се логично уклапа у постојећи систем вриједности. Баје,змајеви и дорати царују. Дошло наопако вријеме кад они први постају задњи. И то ће се промјенити али патимо ми, свједоци у суживоту брлога постојећег....

ОДГОВОРИТЕ
Name

но

03.10.2018 10:31

Сјајно.

Name

губавав

02.10.2018 17:26

Можда лијевчански угурсузи нешто и ураде. Срам их било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гром

02.10.2018 18:12

Легенда, Нисам ни знао да је из Разбоја. Имају легенду југословенског глумиста а нове генерације не знају ни ко је то. Срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

02.10.2018 18:31

Овој снсд-ов секти није битна умјетност па ни глумци као покојни Којадиновић. Њима је интересантан шатор, баја и 'не може нам нико ништа'. Урушули су културу и умјетност спустили на дно. Интересује их само оно што им доноси гласове, што им диже рејтинг, што их држи на власти- све друго је за њих споредно. Дошла су времена кад се морамо стидјети града у којем живимо и стидјети људи који нас представљају. Питам се само- докле тако?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исправан гест

02.10.2018 19:29

Угљеша је глумио у више познатих филмова и серија, остварио запамћене и заиста упечатљиве улоге. Нисам знала да је из Српца, али важно је да су му Српчани дали споменик, јер је сад то један од препознатљивих обиљежја овог града,а и краја. Похвалан је овај гест, у смислу културног освијешћења и признања свом суграђанину, некадашњих великих успјеха.

ОДГОВОРИТЕ