Bista glumca osvanula u parku

„Umro sam od dodira, od ustiju, od stalne prisutnosti smrti, umoran od čovjeka, krenuh svom udesu, svojoj krhotini“, napisao je poznati filmski i televizijski glumac Uglješa Kojadinović, Srpčanin, samo nekoliko časova prije nego što je preminuo u gradiškoj bolnici 1982. godine u 46. godini života.

Republika Srpska 02.10.2018 | 19:03
Bista glumca osvanula u parku
Ovaj epitaf nalazi se na glumčevom spomeniku, u mjesnom groblju u Razboju kod Srpca, gdje je po vlastitoj želji našao trajni smiraj. Majka Marija umrla je dvije godine kasnije, a otac Savo nakon deset godina od smrti sina jedinca. O njihovom spomen-obilježju brinu se porodice Milojković, Malešević i Vulin.

Velikan jugoslovenskog glumišta godinama je bio zaboravljen u svom zavičaju, mada je za života u njega rado dolazio. Nažalost, ništa u Srpcu ne nosi glumčevo ime. Samo jednom je povodom 30. godišnjice smrti ovdašnje SKPD „Prosvjeta“ organizovalo posjetu grobu i odalo pomen rano preminulom glumcu. 

Starije generacije pamte ga po briljantnim i autentičnim ulogama u kultnim serijama: „U registraturi“, Mačak pod sljemom“, „Prosjaci i sinovi“, „Velom misto“, te po brojnim  drugim ulogama u pozorištima…



Ideja nekolicine srbačkih kulturnih poslenika da se izradi Uglješina bista prihvaćena je prije četiri godine od tadašnje vlasti. Bista je naručena u Beogradi, ali je njeno putešestvije trajalo gotovo tri godine zbog administrativnih – graničnih barijera. Bista je napokon stigla, ali se dugo nije znalo gdje se nalazi i u čijoj je nadležnosti njeno postavljanje. Na opšte iznenadjenje, osvanula je  u novom Gradskom parku, u blizini Centra za djecu i omladinu ometenu u razvoju „Izvor“.

„Žalosno je što je  obilježje  ovom glumcu  postavljeno  nezapaženo, bez prisustva  zavijačjnih kulturnih stvaralaca“, komentariše  jedan srbački književnik. 

Tako je bar djelimično ispravljena nepravda prema  glumcu  Uglješi Kojadinoviću koji je bio ponos gradjana srbačke opštine.  

U  srbačkoj  „Prosvjeti“ smatraju da park nije adekvatno mjesto za postavljanje biste poznatog glumca, pa će uputiti zahtjev lokalnoj upravi da se bista izmjesti i postavi u centru grada – ispred Doma kulture. Uz to predložiće i organizaciju jedne kulturne manifestacije posvećene glumcu  Uglješi Kojadinoviću, kako bi mlade generacije naučile nešto više o stvaralaštvu ovog umjetnika.

(BN/S. K.)


 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mišo

02.10.2018 17:12

Veliki Ljevčanin, jedan od najvećih polako pada u zaborav što se logično uklapa u postojeći sistem vrijednosti. Baje,zmajevi i dorati caruju. Došlo naopako vrijeme kad oni prvi postaju zadnji. I to će se promjeniti ali patimo mi, svjedoci u suživotu brloga postojećeg....

ODGOVORITE
Name

no

03.10.2018 10:31

Sjajno.

Name

gubavav

02.10.2018 17:26

Možda lijevčanski ugursuzi nešto i urade. Sram ih bilo!

ODGOVORITE
Name

Grom

02.10.2018 18:12

Legenda, Nisam ni znao da je iz Razboja. Imaju legendu jugoslovenskog glumista a nove generacije ne znaju ni ko je to. Sramota!

ODGOVORITE
Name

Srbac

02.10.2018 18:31

Ovoj snsd-ov sekti nije bitna umjetnost pa ni glumci kao pokojni Kojadinović. Njima je interesantan šator, baja i 'ne može nam niko ništa'. Urušuli su kulturu i umjetnost spustili na dno. Interesuje ih samo ono što im donosi glasove, što im diže rejting, što ih drži na vlasti- sve drugo je za njih sporedno. Došla su vremena kad se moramo stidjeti grada u kojem živimo i stidjeti ljudi koji nas predstavljaju. Pitam se samo- dokle tako?

ODGOVORITE
Name

Ispravan gest

02.10.2018 19:29

Uglješa je glumio u više poznatih filmova i serija, ostvario zapamćene i zaista upečatljive uloge. Nisam znala da je iz Srpca, ali važno je da su mu Srpčani dali spomenik, jer je sad to jedan od prepoznatljivih obilježja ovog grada,a i kraja. Pohvalan je ovaj gest, u smislu kulturnog osviješćenja i priznanja svom sugrađaninu, nekadašnjih velikih uspjeha.

ODGOVORITE