Зашто је Макрону пала популарност?

Пре нешто више од годину дана Емануел Макрон, 39-годишњи француски председник са амбициозним плановима и великим жељама за своју земљу, добро је стајао у испитивањима јавног мњења Последњих месеци његова популарност се стрмоглавила, спустивши се чак ниже од оне његовог претходника Франсоа Оланда у истом раздобљу његовог мандата. Прошле недеље Макрона је подржавало само 29 одсто грађана, а донедавно је таквих било две трећине.

Свијет 02.10.2018 | 07:28
Зашто је Макрону пала популарност?
Потврда промене расположења јавности јесте и пад поверења потрошача на најнижи ниво током више од две године. Исти показатељ високо је скочио након Макронове изборне победе у мају 2017.

Разлози за такав обрт вишеструки су и међусобно се преклапају: гласачи са левог центра, од којих су многи ризиковали гласујући за Макрона, кажу да његове политике, посебно снижавање годишњег пореза на укупну имовину већу од 1,3 милион евра, погодују богатима. Уз то, често га сматрају арогантним, пише "Јутарњи лист".

Скандал око његовог телохранитеља којег су камере снимиле како туче демонстранте на протестима 1. маја, укаљао је председников углед. Подстакао је и питања како је млади телохранитељ Александар Бенала могао да буде тако брзо склоњен, док је одуговлачење Јелисејске палате са одговорима покренуло нагађања да желе да заташкају случај. Потом је двоје министара у року од неколико дана поднело оставке - популарни министар заштите животне средине због одлагања смањења зависности о нуклеарке и министарка спорта, из личних разлога.



Трећи, министар унутарашњих послова Жерард Коломб, блиски Макронов савезник, одлази следеће године како би се поновно кандидовао за градоначелника родног Лиона. Његов одлазак можда је најтежи ударац. Пре него ли је објавио своје планове, говорио је како Макроновој екипи "мањка понизности" и изразио жаљење због неколико грешака, посебно приступа афери око Бенале.

Шта такав драматични пад популарности значи за Макрона и његову способност да буде вођа у земљи и у Европи?

Његови блиски саветници брзо одговарају да не значи ништа. Признају грешке у корацима као што је одлука Јелисејске палате да објави видео снимак на којој Макрон приговара како се много новца троши на социјалне накнаде, а учинак мера је слаб. Али истичу да је изабран због обећања да ће спровести темељне економске и социјалне реформе и да је одлучан да их оствари током петогодишњег мандата, без обзира на све.

 - Французи схватају две кључне ствари: да се председник држи својих обећања... и да је ритам реформи јако брз, али њихов учинак још није видљив на терену. Требаће времена да се то осети - рекао је високи званичник Јелисејске палате који је желео да остане анониман.



Признају такође да макроекономска ситуација није ружичаста као што се предвиђало. Прогнозе раста су срезане, а незапосленост износи око девет одсто што Макрону отежава остваривање обећања.

- Французи су скептични, то је француска култура - рекао је француски министар финандија Бруно Ле Мер новинарима у среду, позивајући гласаче да буду стрпљиви.

- Траже конкретне резултате, а ја мислим да треба времена да би се показале све користи реформи - рекао је.

"Председник богатих"

Неки гласачи нису на то спремни.

- Пад његовог рејтинга био је неизбежан. Ишао је пребрзо. Не можете променити стару земљу као што је Француска тако брзо - рекао је Херв-Пол Жан, 74-годишњи Парижанин.

Други становник Париза, Регис, који није желео да каже своје пуно име, оптужује Макрона да "удара по радничкој класи".

- Даје најбогатијима, он је заиста председник богатих. Владу за остале није брига - рекао је.



Постоје такође назнаке да се пад популарности, и немир у парламенту због афере Бенала, одражавају на рад владе. Уставне реформе планиране за јесен, укључујући смањење броја посланика за трећину и увођење делом пропорционалног система, одложене су. Ипак, захваљујући великој, оданој већини у Скупштини Макрон вероватно неће морати много да скреће са курса.

Можда у жељи да докаже да није "председник богатих", овог је месеца у року од недељу дана најавио две политике које циљају сиромашне и болесне: осам милијарди евра додатне потрошње за оне са најмањим приходима и додатних 400 милиона евра за здравство.

Главна обећања у буџету за 2019. годину, објашњена новинарима ове недеље, усмерена су на враћање новца пореским обвезницима, а не на веће реформе. Ради се о шест милијарди евра пореских олакшица за домаћинства и подстицаји за јачање куповне моћи. Али саветници истичу да реформска агенда, детаљно испланирана пре преузимања дужности, у главним цртама и даље стоји, а предстоје промене пензија и накнада за незапосленост.

"Јупитер" Макрон

Хоће ли се Макрон ипак тргнути због пада популарности и прилагодити стил како би постао привлачнији? Таквих назнака за сада нема. Његови помоћници бране његову диркетност и енергичност у "Јупитеровским" говорима, у којима наступа као да је врховно римско божанство.

За предстојеће изборе за Европски парламент у мају следеће године казао је отворено да их види као окршај између лидера какав је он, дакле прогресивних, проевропских либерала, и популистичких, крајње десних националиста.



Исти такав окршај вероватно ће се догодити и на домаћој сцени на следећим председничким изборима 2022. па се Макрон већ припрема за одмеравање снага са крајњом десницом.

Знак да се комуникацијска стратегија мења јесте и чињеница да је Јелисејска плата ангажовала новог елоквентног порпарила Силваина Форта, који је истог интелектуалног кова као и Макрон.

Иако је пад популарности у анкетама привлачна тема за насловнице, аналитичари напомињу како то за Француску није ништа неуобичајено. Већина председника од Другог светског рата тешко је успостављала однос са бирачима у првих 18 месеци мандата.



- Када бисте склонили све рејтинг агенције које кажу да је Макрон непопуларан, све медијске коментаре који кажу да је непопуларан, где су заправо знакови да је толико непопуларан? Не видите их - рекла је Суе Колард, професорка француске политике на Универзитету у Сасексу.

Французи желе погодности промена без пратећих потешкоћа, рекла је. Макрон то разуме и само се мора побринути да исправно пренесе поруку.

- Могу замислити да му његов тим за комуникацијску стратегију говори да буде мало пажљивији, то је све - казала је.

Макрон је можда је велика фигура на светској сцени, пише ББЦ, али код куц́е у Француској суочава се са тежом борбом да поврати поверење јавности.

Извор: Блиц

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Милко

02.10.2018 05:35

Како му неце пасти популарност кад се вози у старом хеликоптеру и никоме не пријети? Није народ луд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болан

02.10.2018 06:33

Угледај се на нашег рудоњу ,вози се на кориду хеликоптером ,псује ,краде свој народ и дрзаву ,случај убиства да не коментаришеш ,пјева под шатором ,доводи пјеваљке... популарнос му нејањава разлог његове популарности је : што простачине гласају сличне њему.

Name

Забринут

02.10.2018 05:37

Ја жив не знам шта ћу са овим Макроном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

02.10.2018 06:19

Зар није...МакронЕу...али хајде,данас је све Вук до Вука

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

02.10.2018 06:50

Је ли онда исправно и МиланЕу, ДраганЕу, тронЕу ?

Name

слобода

02.10.2018 07:45

Ако је по вуку онда се служи и ти азбуком

Name

Скептик

02.10.2018 07:05

Ето, због такве бахатости и гафова у нормалним земљама предсеједнику опада популарност. У ненормалним земљама предсједницима расте популарност када се бахати, вријеђе, пребија и убија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажно Име

02.10.2018 08:50

Популарност Макрона опада јер Француска није Балкан и не воли арогантност и диктатуру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

02.10.2018 09:09

Воли бакице од ноликих љепотица !

ОДГОВОРИТЕ