Zašto je Makronu pala popularnost?

Pre nešto više od godinu dana Emanuel Makron, 39-godišnji francuski predsednik sa ambicioznim planovima i velikim željama za svoju zemlju, dobro je stajao u ispitivanjima javnog mnjenja Poslednjih meseci njegova popularnost se strmoglavila, spustivši se čak niže od one njegovog prethodnika Fransoa Olanda u istom razdoblju njegovog mandata. Prošle nedelje Makrona je podržavalo samo 29 odsto građana, a donedavno je takvih bilo dve trećine.

Svijet 02.10.2018 | 07:28
Zašto je Makronu pala popularnost?
Potvrda promene raspoloženja javnosti jeste i pad poverenja potrošača na najniži nivo tokom više od dve godine. Isti pokazatelj visoko je skočio nakon Makronove izborne pobede u maju 2017.

Razlozi za takav obrt višestruki su i međusobno se preklapaju: glasači sa levog centra, od kojih su mnogi rizikovali glasujući za Makrona, kažu da njegove politike, posebno snižavanje godišnjeg poreza na ukupnu imovinu veću od 1,3 milion evra, pogoduju bogatima. Uz to, često ga smatraju arogantnim, piše "Jutarnji list".

Skandal oko njegovog telohranitelja kojeg su kamere snimile kako tuče demonstrante na protestima 1. maja, ukaljao je predsednikov ugled. Podstakao je i pitanja kako je mladi telohranitelj Aleksandar Benala mogao da bude tako brzo sklonjen, dok je odugovlačenje Jelisejske palate sa odgovorima pokrenulo nagađanja da žele da zataškaju slučaj. Potom je dvoje ministara u roku od nekoliko dana podnelo ostavke - popularni ministar zaštite životne sredine zbog odlaganja smanjenja zavisnosti o nuklearke i ministarka sporta, iz ličnih razloga.



Treći, ministar unutarašnjih poslova Žerard Kolomb, bliski Makronov saveznik, odlazi sledeće godine kako bi se ponovno kandidovao za gradonačelnika rodnog Liona. Njegov odlazak možda je najteži udarac. Pre nego li je objavio svoje planove, govorio je kako Makronovoj ekipi "manjka poniznosti" i izrazio žaljenje zbog nekoliko grešaka, posebno pristupa aferi oko Benale.

Šta takav dramatični pad popularnosti znači za Makrona i njegovu sposobnost da bude vođa u zemlji i u Evropi?

Njegovi bliski savetnici brzo odgovaraju da ne znači ništa. Priznaju greške u koracima kao što je odluka Jelisejske palate da objavi video snimak na kojoj Makron prigovara kako se mnogo novca troši na socijalne naknade, a učinak mera je slab. Ali ističu da je izabran zbog obećanja da će sprovesti temeljne ekonomske i socijalne reforme i da je odlučan da ih ostvari tokom petogodišnjeg mandata, bez obzira na sve.

 - Francuzi shvataju dve ključne stvari: da se predsednik drži svojih obećanja... i da je ritam reformi jako brz, ali njihov učinak još nije vidljiv na terenu. Trebaće vremena da se to oseti - rekao je visoki zvaničnik Jelisejske palate koji je želeo da ostane anoniman.



Priznaju takođe da makroekonomska situacija nije ružičasta kao što se predviđalo. Prognoze rasta su srezane, a nezaposlenost iznosi oko devet odsto što Makronu otežava ostvarivanje obećanja.

- Francuzi su skeptični, to je francuska kultura - rekao je francuski ministar finandija Bruno Le Mer novinarima u sredu, pozivajući glasače da budu strpljivi.

- Traže konkretne rezultate, a ja mislim da treba vremena da bi se pokazale sve koristi reformi - rekao je.

"Predsednik bogatih"

Neki glasači nisu na to spremni.

- Pad njegovog rejtinga bio je neizbežan. Išao je prebrzo. Ne možete promeniti staru zemlju kao što je Francuska tako brzo - rekao je Herv-Pol Žan, 74-godišnji Parižanin.

Drugi stanovnik Pariza, Regis, koji nije želeo da kaže svoje puno ime, optužuje Makrona da "udara po radničkoj klasi".

- Daje najbogatijima, on je zaista predsednik bogatih. Vladu za ostale nije briga - rekao je.



Postoje takođe naznake da se pad popularnosti, i nemir u parlamentu zbog afere Benala, odražavaju na rad vlade. Ustavne reforme planirane za jesen, uključujući smanjenje broja poslanika za trećinu i uvođenje delom proporcionalnog sistema, odložene su. Ipak, zahvaljujući velikoj, odanoj većini u Skupštini Makron verovatno neće morati mnogo da skreće sa kursa.

Možda u želji da dokaže da nije "predsednik bogatih", ovog je meseca u roku od nedelju dana najavio dve politike koje ciljaju siromašne i bolesne: osam milijardi evra dodatne potrošnje za one sa najmanjim prihodima i dodatnih 400 miliona evra za zdravstvo.

Glavna obećanja u budžetu za 2019. godinu, objašnjena novinarima ove nedelje, usmerena su na vraćanje novca poreskim obveznicima, a ne na veće reforme. Radi se o šest milijardi evra poreskih olakšica za domaćinstva i podsticaji za jačanje kupovne moći. Ali savetnici ističu da reformska agenda, detaljno isplanirana pre preuzimanja dužnosti, u glavnim crtama i dalje stoji, a predstoje promene penzija i naknada za nezaposlenost.

"Jupiter" Makron

Hoće li se Makron ipak trgnuti zbog pada popularnosti i prilagoditi stil kako bi postao privlačniji? Takvih naznaka za sada nema. Njegovi pomoćnici brane njegovu dirketnost i energičnost u "Jupiterovskim" govorima, u kojima nastupa kao da je vrhovno rimsko božanstvo.

Za predstojeće izbore za Evropski parlament u maju sledeće godine kazao je otvoreno da ih vidi kao okršaj između lidera kakav je on, dakle progresivnih, proevropskih liberala, i populističkih, krajnje desnih nacionalista.



Isti takav okršaj verovatno će se dogoditi i na domaćoj sceni na sledećim predsedničkim izborima 2022. pa se Makron već priprema za odmeravanje snaga sa krajnjom desnicom.

Znak da se komunikacijska strategija menja jeste i činjenica da je Jelisejska plata angažovala novog elokventnog porparila Silvaina Forta, koji je istog intelektualnog kova kao i Makron.

Iako je pad popularnosti u anketama privlačna tema za naslovnice, analitičari napominju kako to za Francusku nije ništa neuobičajeno. Većina predsednika od Drugog svetskog rata teško je uspostavljala odnos sa biračima u prvih 18 meseci mandata.



- Kada biste sklonili sve rejting agencije koje kažu da je Makron nepopularan, sve medijske komentare koji kažu da je nepopularan, gde su zapravo znakovi da je toliko nepopularan? Ne vidite ih - rekla je Sue Kolard, profesorka francuske politike na Univerzitetu u Saseksu.

Francuzi žele pogodnosti promena bez pratećih poteškoća, rekla je. Makron to razume i samo se mora pobrinuti da ispravno prenese poruku.

- Mogu zamisliti da mu njegov tim za komunikacijsku strategiju govori da bude malo pažljiviji, to je sve - kazala je.

Makron je možda je velika figura na svetskoj sceni, piše BBC, ali kod kuće u Francuskoj suočava se sa težom borbom da povrati poverenje javnosti.

Izvor: Blic

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Milko

02.10.2018 05:35

Kako mu nece pasti popularnost kad se vozi u starom helikopteru i nikome ne prijeti? Nije narod lud.

ODGOVORITE
Name

Bolan

02.10.2018 06:33

Ugledaj se na našeg rudonju ,vozi se na koridu helikopterom ,psuje ,krade svoj narod i drzavu ,slučaj ubistva da ne komentarišeš ,pjeva pod šatorom ,dovodi pjevaljke... popularnos mu nejanjava razlog njegove popularnosti je : što prostačine glasaju slične njemu.

Name

Zabrinut

02.10.2018 05:37

Ja živ ne znam šta ću sa ovim Makronom.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

02.10.2018 06:19

Zar nije...MakronEu...ali hajde,danas je sve Vuk do Vuka

ODGOVORITE
Name

Ja

02.10.2018 06:50

Je li onda ispravno i MilanEu, DraganEu, tronEu ?

Name

слобода

02.10.2018 07:45

Ако је по вуку онда се служи и ти азбуком

Name

Skeptik

02.10.2018 07:05

Eto, zbog takve bahatosti i gafova u normalnim zemljama predsejedniku opada popularnost. U nenormalnim zemljama predsjednicima raste popularnost kada se bahati, vrijeđe, prebija i ubija.

ODGOVORITE
Name

Lažno Ime

02.10.2018 08:50

Popularnost Makrona opada jer Francuska nije Balkan i ne voli arogantnost i diktaturu

ODGOVORITE
Name

Pa

02.10.2018 09:09

Voli bakice od nolikih ljepotica !

ODGOVORITE