"Треба њему метак у главу"

“Било би боље да је добио метак у главу! Ја бих гада с циглом! Апсолутно подржавам и када га сретнем учинићу нешто такво, а слажем се са претходним коментарима да је боље метак, него хамбургер! Убијте го*но, заслужио је! Треба њему метак у главу! Треба њему метак у главу, а не хамбургер!”

Регион 01.10.2018 | 17:47
"Треба њему метак у главу"
У уводу наведене пријетње те позиви на убиство и наношење тешких повреда адресиране су на Милорада Пуповца, посланика српске националне мањине у хрватском Сабору. Ови и на десетине сличних коментара остављени су испод вијест о нападу на Милорада Пуповца на загребачкој тржници Долац. У цивилизованим друштвима ваљало би очекивати реакцију полиције и Државног тужилаштва , али питање је хоће ли их бити, јер до сада смо већ били свједоци двоструких критеријума код процесуирања оваквог типа пријетњи путем друштвених мрежа.

Све је почело у петак, кад је предсједника Самосталне демократске странке Срба и саборског посланика Милорада Пуповца непозната особа поред бистроа Амфора на загребачкој тржници Долац, гађао остацима хране. Пуповац је био у друштву Бориса Милошевића, предсједника Клуба заступника СДСС-а у Хрватском Сабору, а преко Долца пролазили су након након завршетка саборске сједнице. О том нецивилизованом поступку Пуповчева странка обавијестила је јавност путем саопштења, након чега је осуда стигла са бројних адреса из политичког живота земље. На хапшење починитеља позвали су многи, од премијера Андреја Пленковића, до представника СДП-а, највеће опозиционе странке.

У јавности су забиљежени и бројни иступи којима се релативизује овај случај, а за примјер се може узети наступ Славена Летице, који је на друштвеној мрежи Фејсбук објавио да је “бацање хране на саборског посланика Милорада Пуповца политички протест и критички симболички говор, а не говор мржње и политичко насиље”.



– У различитим земљама на политичаре бацају различиту храну, најчешће су то јаја и посластице (јер су физички нису опасни, на енглеском језику користи се глагол “еггинг”,), али постоје и друге традиције. Зато се не слажем са оцјеном СНС-а како је “хранарење” (бацање хране) било, како се тврди у сопштењу “манифестовање мржње, јавно понижење и физичко угрожавање”. Ближе би истини било: “манифестација протеста, бијеса и огорчења” – написао је Славен Летица.

Ова Летичина “анализа” добила је запажено мјесто на екстремистичким интернет порталима, који под фирмом извјештавања јавности већ годинама неометано распирују мржњу у хрватском друштву. На истим адресама Милорад Пуповац је након напада на различите начине исмејан.



Међутим, управо на адресама екстремистичких интернет портала јавност је добила увид у размјере мржње према Милораду Пуповцу. У коментарима које су корисници друштвених мрежа, читаоци опскурних екстремистичких интернет портала, оставили под текстове о нападу на предсједника СДСС-а позива се на убиство и тешко повријеђивање Милорада Пуповца. Због сличних коментара, подсјетимо, полиција је већ приводила кориснике друштвених мрежа који су пријетили премијеру Андреју Пленковићу и његовом министру унутрашњих послова Давору Божиновићу.



Том приликом из полиције дали су на знање шта је све разлог за хапшење и суђење због коментара на друштвеним мрежама. 

– Ако на било који начин јасно артикулирате и напишете или на други начин дате до знања да неком пријетите неким зло да ћете га застрашити, узнемирити или усмртити, урозити његов тјелесни интегритет или њему блиске особе – рекао је јавно Драган Јосиповић из Директората полиције.



Уколико буду дослиједни, државни органи гоњења ће морати да приводе и суде и у случају позива на убиство Милорада Пуповца, али на то не треба рачунати са стопостотном сигурношћу. Државно тужилаштво, наиме, већ је показало да се у оваквим случајевима ослања на двоструке критеријуме. Наиме, за разлику од случајева Пленковић и Божиновић, Државно тужилаштво није као опасно оцијенило позиве на убиство новинара портала Индеx.хр.

За крај, ево још неких од коментара који су послати на Пуповчеву адресу.

(Српскаинфо/лупига.цом)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Болест фасизма

01.10.2018 15:58

Бозе сацувај ста је овим људима ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болесници

01.10.2018 17:06

Милорад Пуповац је висе доприњео градјанском идентитету Хрватске него ова камарила и њена предсједница. Господин.

Name

Дарио

01.10.2018 16:16

УСТАСКА ТВОРЕВИНА ХРВАТСКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сРБИН

01.10.2018 18:16

ПОЗИВАМ ГРАДЈАНЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ДА ДОБРО РАЗМИСЛЕ КОМЕ ДАЈУ СВОЈ ГЛАС ?

Name

Тоза

01.10.2018 16:32

Болесна нација

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

01.10.2018 16:48

Онај дио Хрвата који је задојен усташком идеологијом је болестан јер нема ништа друго осим мржње према Србима.Само болеснији су Срби који имају намјеру да гласају за усташку унуку.То здравом разуму није јасно.

Name

Наша ситуација

01.10.2018 17:10

Треба прво погледати себе, наша страдања, а нису од других?!!!

Name

Ре наса ситуација

01.10.2018 18:05

Управо тако морамо погледати себе нисмо ми андјели.Срби су подијељен народ само зато сто подрзавам СДС данас ми се цовјек јавио и осјетио сам да ме због тога презире.

Name

Ја

01.10.2018 19:14

не гласам за Жељку ,разлог је јасан... За поријекло усташко никад....

Name

сарајлија

01.10.2018 16:33

Обично скретање пажње на себе...хрватски Србин који говори тисућа и повјест није ништа друго него ухљеб који ће на овај начин зарадити још један мандат у сабору и астрономска примања.А све ко фол угрожен

ОДГОВОРИТЕ
Name

јеси ли ти нормалан

01.10.2018 18:31

Па како прича Хрват у Скупштини Србије, већ екавицом и говори хиљаду. Да живи у Немачкој како би причао. Па прича службеним језиком те државе у којој је. Иако не волим ту усташку творевину, али је тако.

Name

ЗОКИ

01.10.2018 16:41

ТО СУ САРАДНИЦИ НАСЕГ ПРЕДСЈЕДНИКА КОЈИ ПОДРЗАВА ХРВАТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудоња

01.10.2018 19:16

Јеси ли се ти оглашавао поводом ове свињарије усташке????

Name

Гован Латиновић

01.10.2018 22:48

Муповац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грк

02.10.2018 06:27

Ови коментари доказују ону велику истину " Бити хрват није националиста или фасиста, бити хрват то је дијагноза!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

цар

05.10.2018 08:19

Е МОЈИ ХРВАТИ МИСЛИТЕ ТУЦИ А НЕ СНОСИТИ ПОСЛЕДИЦЕ.САМО СТО ЦЕ ИМАТИ ПРОБЛЕМА ОНИ КОЈИ НЕ МИСЛЕ КАО ОВАЈ ХРВАЦКИ СЉАМ.ПРОСЕТАЈТЕ МАЛО ВАН ХРВАЦКЕ .НЕМОЈТЕ ЛАЈАТИ КО ПАСЦАД ИЗ КУЦАРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдин

05.10.2018 20:48

Сацувај ме Бозе куге и хрвата.

ОДГОВОРИТЕ