"Treba njemu metak u glavu"

“Bilo bi bolje da je dobio metak u glavu! Ja bih gada s ciglom! Apsolutno podržavam i kada ga sretnem učiniću nešto takvo, a slažem se sa prethodnim komentarima da je bolje metak, nego hamburger! Ubijte go*no, zaslužio je! Treba njemu metak u glavu! Treba njemu metak u glavu, a ne hamburger!”

  • Vijesti
  • Region


U uvodu navedene prijetnje te pozivi na ubistvo i nanošenje teških povreda adresirane su na Milorada Pupovca, poslanika srpske nacionalne manjine u hrvatskom Saboru. Ovi i na desetine sličnih komentara ostavljeni su ispod vijest o napadu na Milorada Pupovca na zagrebačkoj tržnici Dolac. U civilizovanim društvima valjalo bi očekivati reakciju policije i Državnog tužilaštva , ali pitanje je hoće li ih biti, jer do sada smo već bili svjedoci dvostrukih kriterijuma kod procesuiranja ovakvog tipa prijetnji putem društvenih mreža.

Sve je počelo u petak, kad je predsjednika Samostalne demokratske stranke Srba i saborskog poslanika Milorada Pupovca nepoznata osoba pored bistroa Amfora na zagrebačkoj tržnici Dolac, gađao ostacima hrane. Pupovac je bio u društvu Borisa Miloševića, predsjednika Kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom Saboru, a preko Dolca prolazili su nakon nakon završetka saborske sjednice. O tom necivilizovanom postupku Pupovčeva stranka obavijestila je javnost putem saopštenja, nakon čega je osuda stigla sa brojnih adresa iz političkog života zemlje. Na hapšenje počinitelja pozvali su mnogi, od premijera Andreja Plenkovića, do predstavnika SDP-a, najveće opozicione stranke.

U javnosti su zabilježeni i brojni istupi kojima se relativizuje ovaj slučaj, a za primjer se može uzeti nastup Slavena Letice, koji je na društvenoj mreži Fejsbuk objavio da je “bacanje hrane na saborskog poslanika Milorada Pupovca politički protest i kritički simbolički govor, a ne govor mržnje i političko nasilje”.– U različitim zemljama na političare bacaju različitu hranu, najčešće su to jaja i poslastice (jer su fizički nisu opasni, na engleskom jeziku koristi se glagol “egging”,), ali postoje i druge tradicije. Zato se ne slažem sa ocjenom SNS-a kako je “hranarenje” (bacanje hrane) bilo, kako se tvrdi u sopštenju “manifestovanje mržnje, javno poniženje i fizičko ugrožavanje”. Bliže bi istini bilo: “manifestacija protesta, bijesa i ogorčenja” – napisao je Slaven Letica.

Ova Letičina “analiza” dobila je zapaženo mjesto na ekstremističkim internet portalima, koji pod firmom izvještavanja javnosti već godinama neometano raspiruju mržnju u hrvatskom društvu. Na istim adresama Milorad Pupovac je nakon napada na različite načine ismejan.Međutim, upravo na adresama ekstremističkih internet portala javnost je dobila uvid u razmjere mržnje prema Miloradu Pupovcu. U komentarima koje su korisnici društvenih mreža, čitaoci opskurnih ekstremističkih internet portala, ostavili pod tekstove o napadu na predsjednika SDSS-a poziva se na ubistvo i teško povrijeđivanje Milorada Pupovca. Zbog sličnih komentara, podsjetimo, policija je već privodila korisnike društvenih mreža koji su prijetili premijeru Andreju Plenkoviću i njegovom ministru unutrašnjih poslova Davoru Božinoviću.Tom prilikom iz policije dali su na znanje šta je sve razlog za hapšenje i suđenje zbog komentara na društvenim mrežama. 

– Ako na bilo koji način jasno artikulirate i napišete ili na drugi način date do znanja da nekom prijetite nekim zlo da ćete ga zastrašiti, uznemiriti ili usmrtiti, uroziti njegov tjelesni integritet ili njemu bliske osobe – rekao je javno Dragan Josipović iz Direktorata policije.Ukoliko budu doslijedni, državni organi gonjenja će morati da privode i sude i u slučaju poziva na ubistvo Milorada Pupovca, ali na to ne treba računati sa stopostotnom sigurnošću. Državno tužilaštvo, naime, već je pokazalo da se u ovakvim slučajevima oslanja na dvostruke kriterijume. Naime, za razliku od slučajeva Plenković i Božinović, Državno tužilaštvo nije kao opasno ocijenilo pozive na ubistvo novinara portala Index.hr.

Za kraj, evo još nekih od komentara koji su poslati na Pupovčevu adresu.

(Srpskainfo/lupiga.com)

KOMENTARI17
POŠALJITE PORUKU

Bolest fasizma

01.10.2018 17:58

Boze sacuvaj sta je ovim ljudima ???

Milorad Pupovac je vise doprinjeo gradjanskom identitetu Hrvatske nego ova kamarila i njena predsjednica. Gospodin.

Bolesnici

01.10.2018 19:06

Dario

01.10.2018 18:16

USTASKA TVOREVINA HRVATSKA.

POZIVAM GRADJANE BOSNE I HERCEGOVINE DA DOBRO RAZMISLE KOME DAJU SVOJ GLAS ?

sRBIN

01.10.2018 20:16

Toza

01.10.2018 18:32

Bolesna nacija

Onaj dio Hrvata koji je zadojen ustaškom ideologijom je bolestan jer nema ništa drugo osim mržnje prema Srbima.Samo bolesniji su Srbi koji imaju namjeru da glasaju za ustašku unuku.To zdravom razumu nije jasno.

Da

01.10.2018 18:48

Treba prvo pogledati sebe, naša stradanja, a nisu od drugih?!!!

Naša situacija

01.10.2018 19:10

Upravo tako moramo pogledati sebe nismo mi andjeli.Srbi su podijeljen narod samo zato sto podrzavam SDS danas mi se covjek javio i osjetio sam da me zbog toga prezire.

Re nasa situacija

01.10.2018 20:05

ne glasam za Željku ,razlog je jasan... Za porijeklo ustaško nikad....

Ja

01.10.2018 21:14

sarajlija

01.10.2018 18:33

Obično skretanje pažnje na sebe...hrvatski Srbin koji govori tisuća i povjest nije ništa drugo nego uhljeb koji će na ovaj način zaraditi još jedan mandat u saboru i astronomska primanja.A sve ko fol ugrožen

Па како прича Хрват у Скупштини Србије, већ екавицом и говори хиљаду. Да живи у Немачкој како би причао. Па прича службеним језиком те државе у којој је. Иако не волим ту усташку творевину, али је тако.

јеси ли ти нормалан

01.10.2018 20:31

ZOKI

01.10.2018 18:41

TO SU SARADNICI NASEG PREDSJEDNIKA KOJI PODRZAVA HRVATE.

Jesi li se ti oglašavao povodom ove svinjarije ustaške????

Rudonja

01.10.2018 21:16

Govan Latinović

02.10.2018 00:48

Mupovac

Grk

02.10.2018 08:27

Ovi komentari dokazuju onu veliku istinu " Biti hrvat nije nacionalista ili fasista, biti hrvat to je dijagnoza!"

car

05.10.2018 10:19

E MOJI HRVATI MISLITE TUCI A NE SNOSITI POSLEDICE.SAMO STO CE IMATI PROBLEMA ONI KOJI NE MISLE KAO OVAJ HRVACKI SLJAM.PROSETAJTE MALO VAN HRVACKE .NEMOJTE LAJATI KO PASCAD IZ KUCARE.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.