Газиводе - чвор проблема Косова

Провокацијом на Газиводама председник Косова Хашим Тачи потврдио је да је то језеро стратешки важно за Приштину колико и за север Косова и покушао да купи бираче.

Регион 01.10.2018 | 14:42
Газиводе - чвор проблема Косова
Упадом на Газиводе са све косовским специјалцима РОСУ, мимо свих међународних договора и резолуција, Тачи је подсетио целокупну јавност у региону и светске силе да је ово вештачко језеро можда и најважније питање косовског проблема који Београд и Приштина годинама покушавају да реше дијалогом у Бриселу.

Наиме, Газиводе имају огроман енергетски, водопривредни и политички значај и за српску и за албанску страну пошто хидроцентрала обезбеђује струју за север Косова, а посредно вода из ове акумулације гарант је енергетске стабилности на целој територији Косова и Метохије.

Такође, језеро служи за наводњавање десетине хиљада хектара косовских поља, а истовремено је резервоар пијаће воде како за север Косова тако и за приштински водовод.



Имајући све то у виду, није случајно зашто се Тачи баш ту одлучио за представу са својим специјалцима и то у дану када је у Приштини опозициони покрет "Самоопредељење" организовао протест против његове политике "корекције граница". Занимљиво да су након упада на север Косова Тачија отворено критиковали и председник косовске скупштине Кадри Весељи и премијер Рамуш Харадинај.

Весељи је тај инцидент оценио као "лажну патриотску демонстрацију" којом је Косово изгубило своје грађане и поручио да се такве "манипулативне и опасне акције" морају завршити.



Премијер Косова Рамуш Харадинај, с друге стране, поздравио је демонстрације опозиционог "Самоопредељења" на челу са Аљбином Куртијем у Приштини против Тачијеве политике и захвалио протестантима за приказану "грађанску културу".

Политички аналитичар Душан Јањић наглашава да провокацију косовског председника треба сагледати из два угла.

 - С једне стране, ово може бити порука да нема више поделе Косова и да је почело обележавање територије, а с друге стране, може и схватити да ако нећемо рат морамо некако да наставимо даље дијалог. Управо на тој двосмислености Тачи и опстаје иако су му упитни и председничка и преговарачка позиција у Бриселу - истиче Јањић.

Како каже, инцидент на Газиводама може се посматрати и као део предизборне кампање.

- Одласком на Газиводе жели да преузме један део бирача "Самоопредељења". Такође, могуће је и да шаље поруку Специјалном суду за ратне злочине шта може да се догоди уколико се оптужница подигне против њега - подвлачи Јањић.

Директор Центра за регионализам Александар Попов такође сматра да је Тачи представом на Газиводама желео да амортизује критике.

- Та провокација му је требала само из личних, страначких интереса. Иначе, нема везе ни са чим корисним ни за Косово ни за преговоре у Бриселу - каже Попов.

Завршетак дијалога све даље

Све учесталије провокације на Косову и Метохији не стварају услове да се бриселски дијалог Београда и Приштине успешно заврши, подвлачи Попов.

- И једна и друга страна одуговлаче тај процес пошто би након тога морали да се баве тежим стварима као што су, рецимо, владавина права и висока корупција. Као да обе стране чекају нови сазив ЕУ парламента па да цео процес почне из почетка. И притисак ЕУ да се бриселски дијалог што пре заврши је све слабији - каже Попов.

Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Гован Латиновић

01.10.2018 12:48

Препуне су лигњи, а знамо колико АВ обожава лигње. Зато он каже: не дам вам Газиводе! Какав лидер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је проблем

01.10.2018 16:07

Незнам засто не питате НАТО доклеце да прави Проблеме. Какви Албанци они су само пијуни и ниста висе.Србија је једина земља у овом Дијелу Европе која зели да буде слободна а НАТО се бори како би је окупирао. То бар није ниста ново кад год забрљају саљу одма некога у Београд као и овај пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобови Просјаци

03.10.2018 07:20

ха ха ха Захваљујуци С.М. ускоро це Срби и ту и на Сандзаку и у Војводину одлазиту на летовања с пасосом и Царинском Контролом...безаприка и Парадајиза...Ето јуце један Перо који пере тањире у Црквени ресторан у Wарсаву, донео паприке из Србије и Продаје,,,Браво моји Срби...

ОДГОВОРИТЕ
Name

владимир путин

17.10.2018 08:25

ускоро цес се ти вратити својој изворној вери ПРАВОСЛАВЉУ