Gazivode - čvor problema Kosova

Provokacijom na Gazivodama predsednik Kosova Hašim Tači potvrdio je da je to jezero strateški važno za Prištinu koliko i za sever Kosova i pokušao da kupi birače.

Region 01.10.2018 | 14:42
Gazivode - čvor problema Kosova
Upadom na Gazivode sa sve kosovskim specijalcima ROSU, mimo svih međunarodnih dogovora i rezolucija, Tači je podsetio celokupnu javnost u regionu i svetske sile da je ovo veštačko jezero možda i najvažnije pitanje kosovskog problema koji Beograd i Priština godinama pokušavaju da reše dijalogom u Briselu.

Naime, Gazivode imaju ogroman energetski, vodoprivredni i politički značaj i za srpsku i za albansku stranu pošto hidrocentrala obezbeđuje struju za sever Kosova, a posredno voda iz ove akumulacije garant je energetske stabilnosti na celoj teritoriji Kosova i Metohije.

Takođe, jezero služi za navodnjavanje desetine hiljada hektara kosovskih polja, a istovremeno je rezervoar pijaće vode kako za sever Kosova tako i za prištinski vodovod.Imajući sve to u vidu, nije slučajno zašto se Tači baš tu odlučio za predstavu sa svojim specijalcima i to u danu kada je u Prištini opozicioni pokret "Samoopredeljenje" organizovao protest protiv njegove politike "korekcije granica". Zanimljivo da su nakon upada na sever Kosova Tačija otvoreno kritikovali i predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji i premijer Ramuš Haradinaj.

Veselji je taj incident ocenio kao "lažnu patriotsku demonstraciju" kojom je Kosovo izgubilo svoje građane i poručio da se takve "manipulativne i opasne akcije" moraju završiti.Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, s druge strane, pozdravio je demonstracije opozicionog "Samoopredeljenja" na čelu sa Aljbinom Kurtijem u Prištini protiv Tačijeve politike i zahvalio protestantima za prikazanu "građansku kulturu".

Politički analitičar Dušan Janjić naglašava da provokaciju kosovskog predsednika treba sagledati iz dva ugla.

 - S jedne strane, ovo može biti poruka da nema više podele Kosova i da je počelo obeležavanje teritorije, a s druge strane, može i shvatiti da ako nećemo rat moramo nekako da nastavimo dalje dijalog. Upravo na toj dvosmislenosti Tači i opstaje iako su mu upitni i predsednička i pregovaračka pozicija u Briselu - ističe Janjić.

Kako kaže, incident na Gazivodama može se posmatrati i kao deo predizborne kampanje.

- Odlaskom na Gazivode želi da preuzme jedan deo birača "Samoopredeljenja". Takođe, moguće je i da šalje poruku Specijalnom sudu za ratne zločine šta može da se dogodi ukoliko se optužnica podigne protiv njega - podvlači Janjić.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov takođe smatra da je Tači predstavom na Gazivodama želeo da amortizuje kritike.

- Ta provokacija mu je trebala samo iz ličnih, stranačkih interesa. Inače, nema veze ni sa čim korisnim ni za Kosovo ni za pregovore u Briselu - kaže Popov.

Završetak dijaloga sve dalje

Sve učestalije provokacije na Kosovu i Metohiji ne stvaraju uslove da se briselski dijalog Beograda i Prištine uspešno završi, podvlači Popov.

- I jedna i druga strana odugovlače taj proces pošto bi nakon toga morali da se bave težim stvarima kao što su, recimo, vladavina prava i visoka korupcija. Kao da obe strane čekaju novi saziv EU parlamenta pa da ceo proces počne iz početka. I pritisak EU da se briselski dijalog što pre završi je sve slabiji - kaže Popov.

Izvor: Blic

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Govan Latinović

01.10.2018 14:48

Prepune su lignji, a znamo koliko AV obožava lignje. Zato on kaže: ne dam vam Gazivode! Kakav lider!

ODGOVORITE
Name

To je problem

01.10.2018 18:07

Neznam zasto ne pitate NATO doklece da pravi Probleme. Kakvi Albanci oni su samo pijuni i nista vise.Srbija je jedina zemlja u ovom Dijelu Evrope koja zeli da bude slobodna a NATO se bori kako bi je okupirao. To bar nije nista novo kad god zabrljaju salju odma nekoga u Beograd kao i ovaj put.

ODGOVORITE
Name

Slobovi Prosjaci

03.10.2018 09:20

ha ha ha Zahvaljujuci S.M. uskoro ce Srbi i tu i na Sandzaku i u Vojvodinu odlazitu na letovanja s pasosom i Carinskom Kontrolom...bezaprika i Paradajiza...Eto juce jedan Pero koji pere tanjire u Crkveni restoran u Warsavu, doneo paprike iz Srbije i Prodaje,,,Bravo moji Srbi...

ODGOVORITE
Name

vladimir putin

17.10.2018 10:25

uskoro ces se ti vratiti svojoj izvornoj veri PRAVOSLAVLJU