АБА: Партизан испустио +22, али славио у Загребу!

Кошаркаши Партизана победили су на гостовању Цедевиту са 87:84, у првом колу АБА лиге.  Партизан од "плус 22" до драме и победе у Загребу! Црно-бели почели АБА лигу тек другом победом над Цедевитом на њеном терену. Маринковић убацио 25 поена, а Загорац преломну тројку.  Ово је неки нови Партизан! После велике борбе црно-бели савладали Цедевиту са 87:84.

Кошарка 30.09.2018 | 00:01
АБА: Партизан испустио +22, али славио у Загребу!
Изабраници Ненада Чанка од старта меча наметнули су свој стил игре и клуб из Загреба није имао никакве шансе у првом полувремену, које је завршено резултатом 53:32.

Очекивао се одговор Цедевите, међутим нико није могао да претпостави да ће екипа Сита Алонса потпуно надокнадити заостатак.

То се и десило у завршници меча, међутим тројком Радета Загорца меч је решен (78:82). Клуб из Загреба покушао је да се врати, међутим овде је утакмица била решена. 

Најефикаснији у победничком тиму био је Маринковић са 25 поена, док је Загорац остварио учинак од 12 поена, седам скокова и четири асистенције. 

Код домаћих кошаркаша Кобс и Бел су убацили 19, док је Витор Бените постигао 11 поена.

Црно-бели били су веома мотивисани, сви су играли одлично на оба краја терена и већ после 11 минута игре резултат на семафору био је 19:35.

Наставио је Партизан у истом ритму и након првог полувремена резултат на семафору био је нестварних 53:32 за славни београдски клуб. Цедевита је деловала веома лоше, екипа Ненада Чанка их је потпуно претрчала и чинило се да ће ово бити неочакивана победа за црно-беле.

Клуб из Загреба трећу четвртину кренуо је серијом 10:0 и тако су ставили до знања Партизану да се не предају тако лако. Вања Маринковић успео је да одбије налет домаћих играча, али се Цедевита држала на неких 10-15 поена заостатка.

Последња деоница деловала је слично као трећа. Серија Цедвите, па тајм-аути Партизана и на крају драма. На 1:30 до краја Џастин Кобс промашио је тројку, која би донела екипи +2.

Ипак, на семафору је остало 78:79, онда је тројку погодио Загорац (78:82) и меч је практично решен. Ушло се у пенал завршницу и Партизан је заслужено дошао до победе.

Подмлађени Партизан успео је да сруши "реновирану" америчко-бразилско-шпанску Цедевиту!

Црно-бели су у 20. минуту имали рекордних 31:53, два минута пре краја спали су на "плус један" (78:79) и прегрмели шут Џастина Кобса за преокрет, након чега је Раде Загорац погодио тројку и дефинитивно усмерио свој тим ка важном и вредном тријумфу.

Цедевита - Партизан 84:87 (17:28, 15:25, 26:18. 26:16), у мечу 1. кола АБА лиге 2018/19!

Друга победа из 14 гостовања Цедевити је сјајна увертира за Еврокуп и гостовање у Тренту (среда), након кога следи деби пред београдском публиком, идуће суботе против Олимпије.

Изабраници Ненада Чанка у Загребу су кренули храбро, јако и агресивно, без респекта према "папирнатом" фавориту, за кога се и на Суперкупу у Лакташима видело да је за сада далеко од компактног и добро организованог тима.

Вања Маринковић је био лидер у нападу, Загорац је у свом стилу радио све, Ђорђе Гагић сјајно "ролао" ка обручу... Док су Алексеј Николић и Амар Гегић притиском на лопту "слудели" бекове Цедевите.

Много поена Партизан је постигао из транзиције, па и украдених лопти на противничкој половини, одмицао је све више, да би пред одлазак на одмор дошао до поменута 22 поена предности.

ИГРАО И НОВИЦА

Иако је пред полазак на пут изричито речено да капитен Партизана није и ко зна колико још неће бити спреман за утакмице, он је против Цедевите био у тиму и одиграо прве минуте у новој сезони.

Домаћин се после паузе тргнуо, почео друго полувреме серијом 10:0 (42:53) и тиме се вратио у живот, без обзира на то што су црно-бели испрва одбили тај налет и неко време се стабилизовали на 14-16 поена разлике.

Кобс, Бел, Бените... нису више имали шта да изгубе, прорадио је и понос скупо плаћених "легионара", док је Партизан донекле изгубио ствари које су га красиле у првом делу и није се снашао на повећану агресивност Цедевите, па је прибегавао шуту споља као "пречици" до учинка у нападу.

Ко зна како би се завршило да је Кобс у 39. минуту при поменутих 78:79 погодио тројку, али само мало среће било је све што је у том тренутку требало црно-белима.

Маркус Пејџ, након што се у четвртој четвртини прописно испромашивао и допринео "топљењу" предности, у преломном моменту је веровао Загорцу, овај се са великим самопоуздањем подигао на шут са "45 степени" и постигао практично победоносни кош.

Вођство од "плус четири" у самом финишу је успешно заштићено, упркос не баш сигурном извођењу слободних бацања 5/8.

Какав почетак сезоне за Партизан! Црно-бели су у Загребу победили шампиона Хрватске Цедевиту са 87:84 у првом колу регионалном такмичењу и показали да ова сезоне са разлогом имају знатно веће амбиције него у претходној. Колико је ово значајна победа сведочи и податак да је тек други пут славио на гостовању код Цедевите у последњих 11 мечева.

Најефикаснији у црно-белом табору био је Вања Маринковић са 25 поена, Ђорђе Гагић убацио је 13, Раде Загорац 12, а Џок Лендејл 11 поена. Џастин Кобс и Џејмс Бел постигли су по 19 поена за Партизан.

Екипа Ненада Чанка имала је вечерас одговор на сваки покушај Цедевите, мада су домаћи за мало преокренули 21 поена заостатка. Пришли су на 79:78, али је онда Раде Загорац погодио тројку минут и десет секунди пре краја и отвори пут ка победи. А њу су са линије за слободна бацања потврдили Вања Маринковић и Александар Аранитовић.

Ваља поменути и да је, упркос проблему са повредом леђа, меч у Загребу играо и капитен Новица Величковић и његово присуство на паркету, али и ван њега је доста значило целој екипи.

Нови озбиљан тест млада екипа Партизана имаће у среду, када у премијерном дуелу Еврокупа гостује италијанском Тренту.

Партизан је вечерас у првом полувремену одиграо можда и најбољих 20 минута у последњих неколико година, барем када су у питању гостовања. После много година одбрана црно-белих деловала је као бетон, пре свега захваљујући Алексеју Николићу и Радету Загорцу који су у сваком тренутку отежавали пренос лопте бековима домаћих. И на тај начин Партизан је у првом полувремену дошао до седам украдених лопти и малтене је све претворио у поене.

Када је у питању напад, односно шут, Вања Маринковић је добро отворио утакмицу, погодио је неколико уводних шутева и добио доста на самопоуздању за наставак. Добра игра црно-белих у одбрани у потпуности је пореметила шут Цедевите која је погодила само једну тројку из првих 11 покушаја.

У тим тренуцима ништа није полазило за руком кошаркашима хрватског шампиона, па није било чудо што су београдски црно-бели стигли и до огромне предности од 21 поена.

Било је за очекивати да у наставку утакмице ипак Цедевита подигне ниво игре, јер се ради о веома квалитетној екипи, додуше очигледно неуиграној. И, како је кренуло друго полувреме, тако је Цедевита топила разлику. Стартовала је серијом од 10:0 и пришла на минус 11, али је узвратио Маринковић са две везане тројке.

ЦЕДЕВИТА: Кобс 19 (5ас), Крушлин 4, Перковић 4, Бените 11 (6ск, 3ас), Жганец, Стипановић 8, Лима 8 (6ск), Бошњак, Кук 5 (6ск, 4ас), Бел 19, Агилар 6.

ПАРТИЗАН: Пејџ 9 (3ск, 5ас), Аранитовић 5, Маринковић 25 (тројке 4/6, 4ас), Гегић 6, Величковић 4, Пецарски, Гавриловић (4ск), Загорац 12 (7ск, 4ас), Лендејл 11 (4ск), Гагић 13 (8ск, 4изг), Николић 2 (2ас, 3укр).

РЕЗУЛТАТИ 1. КОЛА:

Олимпија - Морнар 87:66

Црвена звезда - Цибона 78:68

субота

Цедевита - Партизан 84:87

недеља

Игокеа - Мега 17.00

понедељак

ФМП - Задар 18.00
Будућност - Крка 21.00

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар