ABA: Partizan ispustio +22, ali slavio u Zagrebu!

Košarkaši Partizana pobedili su na gostovanju Cedevitu sa 87:84, u prvom kolu ABA lige.  Partizan od "plus 22" do drame i pobede u Zagrebu! Crno-beli počeli ABA ligu tek drugom pobedom nad Cedevitom na njenom terenu. Marinković ubacio 25 poena, a Zagorac prelomnu trojku.  Ovo je neki novi Partizan! Posle velike borbe crno-beli savladali Cedevitu sa 87:84.

Košarka 30.09.2018 | 00:01
ABA: Partizan ispustio +22, ali slavio u Zagrebu!
Izabranici Nenada Čanka od starta meča nametnuli su svoj stil igre i klub iz Zagreba nije imao nikakve šanse u prvom poluvremenu, koje je završeno rezultatom 53:32.

Očekivao se odgovor Cedevite, međutim niko nije mogao da pretpostavi da će ekipa Sita Alonsa potpuno nadoknaditi zaostatak.

To se i desilo u završnici meča, međutim trojkom Radeta Zagorca meč je rešen (78:82). Klub iz Zagreba pokušao je da se vrati, međutim ovde je utakmica bila rešena. 

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Marinković sa 25 poena, dok je Zagorac ostvario učinak od 12 poena, sedam skokova i četiri asistencije. 

Kod domaćih košarkaša Kobs i Bel su ubacili 19, dok je Vitor Benite postigao 11 poena.

Crno-beli bili su veoma motivisani, svi su igrali odlično na oba kraja terena i već posle 11 minuta igre rezultat na semaforu bio je 19:35.

Nastavio je Partizan u istom ritmu i nakon prvog poluvremena rezultat na semaforu bio je nestvarnih 53:32 za slavni beogradski klub. Cedevita je delovala veoma loše, ekipa Nenada Čanka ih je potpuno pretrčala i činilo se da će ovo biti neočakivana pobeda za crno-bele.

Klub iz Zagreba treću četvrtinu krenuo je serijom 10:0 i tako su stavili do znanja Partizanu da se ne predaju tako lako. Vanja Marinković uspeo je da odbije nalet domaćih igrača, ali se Cedevita držala na nekih 10-15 poena zaostatka.

Poslednja deonica delovala je slično kao treća. Serija Cedvite, pa tajm-auti Partizana i na kraju drama. Na 1:30 do kraja Džastin Kobs promašio je trojku, koja bi donela ekipi +2.

Ipak, na semaforu je ostalo 78:79, onda je trojku pogodio Zagorac (78:82) i meč je praktično rešen. Ušlo se u penal završnicu i Partizan je zasluženo došao do pobede.

Podmlađeni Partizan uspeo je da sruši "renoviranu" američko-brazilsko-špansku Cedevitu!

Crno-beli su u 20. minutu imali rekordnih 31:53, dva minuta pre kraja spali su na "plus jedan" (78:79) i pregrmeli šut Džastina Kobsa za preokret, nakon čega je Rade Zagorac pogodio trojku i definitivno usmerio svoj tim ka važnom i vrednom trijumfu.

Cedevita - Partizan 84:87 (17:28, 15:25, 26:18. 26:16), u meču 1. kola ABA lige 2018/19!

Druga pobeda iz 14 gostovanja Cedeviti je sjajna uvertira za Evrokup i gostovanje u Trentu (sreda), nakon koga sledi debi pred beogradskom publikom, iduće subote protiv Olimpije.

Izabranici Nenada Čanka u Zagrebu su krenuli hrabro, jako i agresivno, bez respekta prema "papirnatom" favoritu, za koga se i na Superkupu u Laktašima videlo da je za sada daleko od kompaktnog i dobro organizovanog tima.

Vanja Marinković je bio lider u napadu, Zagorac je u svom stilu radio sve, Đorđe Gagić sjajno "rolao" ka obruču... Dok su Aleksej Nikolić i Amar Gegić pritiskom na loptu "sludeli" bekove Cedevite.

Mnogo poena Partizan je postigao iz tranzicije, pa i ukradenih lopti na protivničkoj polovini, odmicao je sve više, da bi pred odlazak na odmor došao do pomenuta 22 poena prednosti.

IGRAO I NOVICA

Iako je pred polazak na put izričito rečeno da kapiten Partizana nije i ko zna koliko još neće biti spreman za utakmice, on je protiv Cedevite bio u timu i odigrao prve minute u novoj sezoni.

Domaćin se posle pauze trgnuo, počeo drugo poluvreme serijom 10:0 (42:53) i time se vratio u život, bez obzira na to što su crno-beli isprva odbili taj nalet i neko vreme se stabilizovali na 14-16 poena razlike.

Kobs, Bel, Benite... nisu više imali šta da izgube, proradio je i ponos skupo plaćenih "legionara", dok je Partizan donekle izgubio stvari koje su ga krasile u prvom delu i nije se snašao na povećanu agresivnost Cedevite, pa je pribegavao šutu spolja kao "prečici" do učinka u napadu.

Ko zna kako bi se završilo da je Kobs u 39. minutu pri pomenutih 78:79 pogodio trojku, ali samo malo sreće bilo je sve što je u tom trenutku trebalo crno-belima.

Markus Pejdž, nakon što se u četvrtoj četvrtini propisno ispromašivao i doprineo "topljenju" prednosti, u prelomnom momentu je verovao Zagorcu, ovaj se sa velikim samopouzdanjem podigao na šut sa "45 stepeni" i postigao praktično pobedonosni koš.

Vođstvo od "plus četiri" u samom finišu je uspešno zaštićeno, uprkos ne baš sigurnom izvođenju slobodnih bacanja 5/8.

Kakav početak sezone za Partizan! Crno-beli su u Zagrebu pobedili šampiona Hrvatske Cedevitu sa 87:84 u prvom kolu regionalnom takmičenju i pokazali da ova sezone sa razlogom imaju znatno veće ambicije nego u prethodnoj. Koliko je ovo značajna pobeda svedoči i podatak da je tek drugi put slavio na gostovanju kod Cedevite u poslednjih 11 mečeva.

Najefikasniji u crno-belom taboru bio je Vanja Marinković sa 25 poena, Đorđe Gagić ubacio je 13, Rade Zagorac 12, a Džok Lendejl 11 poena. Džastin Kobs i Džejms Bel postigli su po 19 poena za Partizan.

Ekipa Nenada Čanka imala je večeras odgovor na svaki pokušaj Cedevite, mada su domaći za malo preokrenuli 21 poena zaostatka. Prišli su na 79:78, ali je onda Rade Zagorac pogodio trojku minut i deset sekundi pre kraja i otvori put ka pobedi. A nju su sa linije za slobodna bacanja potvrdili Vanja Marinković i Aleksandar Aranitović.

Valja pomenuti i da je, uprkos problemu sa povredom leđa, meč u Zagrebu igrao i kapiten Novica Veličković i njegovo prisustvo na parketu, ali i van njega je dosta značilo celoj ekipi.

Novi ozbiljan test mlada ekipa Partizana imaće u sredu, kada u premijernom duelu Evrokupa gostuje italijanskom Trentu.

Partizan je večeras u prvom poluvremenu odigrao možda i najboljih 20 minuta u poslednjih nekoliko godina, barem kada su u pitanju gostovanja. Posle mnogo godina odbrana crno-belih delovala je kao beton, pre svega zahvaljujući Alekseju Nikoliću i Radetu Zagorcu koji su u svakom trenutku otežavali prenos lopte bekovima domaćih. I na taj način Partizan je u prvom poluvremenu došao do sedam ukradenih lopti i maltene je sve pretvorio u poene.

Kada je u pitanju napad, odnosno šut, Vanja Marinković je dobro otvorio utakmicu, pogodio je nekoliko uvodnih šuteva i dobio dosta na samopouzdanju za nastavak. Dobra igra crno-belih u odbrani u potpunosti je poremetila šut Cedevite koja je pogodila samo jednu trojku iz prvih 11 pokušaja.

U tim trenucima ništa nije polazilo za rukom košarkašima hrvatskog šampiona, pa nije bilo čudo što su beogradski crno-beli stigli i do ogromne prednosti od 21 poena.

Bilo je za očekivati da u nastavku utakmice ipak Cedevita podigne nivo igre, jer se radi o veoma kvalitetnoj ekipi, doduše očigledno neuigranoj. I, kako je krenulo drugo poluvreme, tako je Cedevita topila razliku. Startovala je serijom od 10:0 i prišla na minus 11, ali je uzvratio Marinković sa dve vezane trojke.

CEDEVITA: Kobs 19 (5as), Krušlin 4, Perković 4, Benite 11 (6sk, 3as), Žganec, Stipanović 8, Lima 8 (6sk), Bošnjak, Kuk 5 (6sk, 4as), Bel 19, Agilar 6.

PARTIZAN: Pejdž 9 (3sk, 5as), Aranitović 5, Marinković 25 (trojke 4/6, 4as), Gegić 6, Veličković 4, Pecarski, Gavrilović (4sk), Zagorac 12 (7sk, 4as), Lendejl 11 (4sk), Gagić 13 (8sk, 4izg), Nikolić 2 (2as, 3ukr).

REZULTATI 1. KOLA:

Olimpija - Mornar 87:66

Crvena zvezda - Cibona 78:68

subota

Cedevita - Partizan 84:87

nedelja

Igokea - Mega 17.00

ponedeljak

FMP - Zadar 18.00
Budućnost - Krka 21.00

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar