Уставни суд БиХ није правичан

- Уставни суд БиХ још једном показао да је фарса његово дијељење правде - казао је у изјави БН ТВ предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић.

Босна и Херцеговина 27.09.2018 | 17:37
Уставни суд БиХ није правичан
Уставни суд БиХ прогласио се ненадлежним за одлучивање о захтјеву за оцјену уставности устава Посавског, Херцеговачко-неретванског, Зеничко-добојског, Босанско-подрињског и Западнохерцеговачког кантона јер не признају конститутивност српског народа, као ни српски језик и ћирилично писмо.

Овај захтјев поднио је Младен Босић док је обављао функцију замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Коментаришући одлуку Уставног суда БиХ, Босић је у изјави БН ТВ рекао да је Уставни суд БиХ овим случајем још једном показао да је уствари фарса од дијељења правде.

“Сјетите се прије извјесног времена када је донио управо Уставни суд БиХ одлуку о укидању грба и химне Републике Српске и тада је био надлежан за такве случајеве, а сада није надлежан за оно што се јасно дефинише како надлежност БиХ у Уставу, а то је конститутувност сва три народа на читавој територији”, рекао је Босић.

“Ја мислим да су у Уставном суду БиХ овим још једном показали свој однос, своју пристрасност и на неки начин показали да су институција која служи за политички обрачун са појединцима у БиХ, не мислим само на појединце него чак и на читаве народе”, казао је Босић.



БН ТВ

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Корифеј

27.09.2018 15:58

Један од ријетких моралних политичара. Уставни суд бих почива на антисрпским основама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми Сами

27.09.2018 17:59

Па добро.Сад лијепо вратите двоглавог орла и "бозе правде".

Name

Ре.

27.09.2018 19:57

А вас Уставни суд одбио је сваку залбу коју су поднијели Босњаци па цак и право на Босански језик који гарантује Даyтон.

Name

Цорлеоне

27.09.2018 22:29

Треба провјерити како су гласали Српке судије у Уставном суду. Предсједник Уставног суда БИХ је СРБИН. Треба провјерити какав је његов став био. Стоји ли Додик случајно иза овакве одлуке, и то такођер треба провјерити !

Name

црвени хоризонти

27.09.2018 16:00

Е ту се најбоље показује кукавичлук и погубност политике Баје који је одустао од референдума о Уставном суду и Тужилаштву БиХ. Да смо тада кроз референдум исказали став Републик Српске ова ствар се сигуран сам не би ни десила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поздрав из Словеније

27.09.2018 16:15

И шта да сте изашли на референдум и да је референдум прошао????Изолација, санкције, па нема кредита.....

Name

црвени хоризонти

27.09.2018 16:59

Хоћеш да кажеш да Баја сарадјује с МЗ. Па наравно да сарадјује јер то никада није ни престао. Додуше мало србује уочи избора "затежући" те односе да би створио привид код нас Срба да је непоколебљив и бескомпромисан борац за српску ствар, а уствари се ради о борби за његову ствар, његов џеп.

Name

Не лупетај

27.09.2018 20:32

Никада није расписан референдум о Уставном суду БиХ, вец референдум о Суду и Тузиластву БиХ.

Name

црвени хоризонти

27.09.2018 23:31

Наравно да сам мислио на Суд БиХ. Говорим уопште о несналажењу власти кад је у питању правосудје на нивоу БиХ јер у свим инстанцама имамо проблем с одлукама што УС БиХ, тако и Суда БиХ које су углавном погубне по српске интересе а власт само блеји и ништа не предузима. Догадјаји нас увијек претекну.

Name

Кхал Дрого

27.09.2018 16:05

Једно је исправно мислити а друго исправно радити. Када суд донесе одлуку, пресуду, она је коначна, за вијек вјекова, и ово се питање не може поново покренути. А јасно је да ће овај и овакав уставни суд државне заједнице БиХ (гдје ће 2 Бошњака и 3 странца увијек прегласати остале) сваку одлуку донијети на штету Срба. Зато је можда код неких апелација боље сачекати да се ова 3 странца елиминишу из УС БиХ, а то ће се десити. Уосталом таква аномалија да странци буду судије у УС не постоји нигдје. Такође ово питање конститутивности, језика и писма у кантонима фед.БиХ требао је да покрене неко из фед.БиХ, оваквом праксом долазимо у опасност да се на нивоу кровних институција почне расправљати о питањима које су у надлежности Српске. Но добро, за проливеним млијеком не вреди плакати, из ове приче ваља извући и кпристи. Успостављен је принцип да су ово надлежности УС фед.БиХ, самим тим и за бројна питања (рецимо питање бошњаћког језика у неким школама у Српској) не смије се дозволити даиду преко уставног суда Српске. И овдје мора постојати јединство српских кадрова, водећи се овом одлуком не смије се дозволити да се у будућности примјењују двоструки аршини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црвени хоризонти

27.09.2018 16:47

Баш ме интересује како су гласали двојица хрватских судија пошто се ради о кантонима са хрватском већином?

Name

Кхал Дрого

27.09.2018 17:10

Нису само кантони са хрватском већином, ту су и зеничко-добојски и босанско-подрињски кантон, тј они са бошњачком већином. Но овдје је мање важно да ли је одлука 5:4 или 7:2, важније је да се УС БиХ прогласио ненадлежним по овом питању. А својевремено је одлучивао о префиксу српски код неких градова. Пазите која недосљедност и поквареност. И то нам мора бити поука са каквим подлацима и каквим хуљама имамо посла. Овдје не смије бити мјеста међусрпском над*ебавању (морони који користе ову причу како би оптуживали други политички блок, нека од*ебу са овог питања, имају друге теме), како написах, не треба ни кмечати за проливеним млијеком, већ ову одлуку увијек у будућности по потреби истицати када се буде покушао код сличних питања прескочити уставни суд наше републике. Ово може бити и добро у будучности, предислов је да постоји апсолутно јединство свих у Српској.

Name

црвени хоризонти

27.09.2018 18:06

Мислим да овдје одлучује ванрасправно вијеће ако га имају а морају јер се ови нису ни упустиили у меритум ствари. Мислим да је тако. Могу се сложити с тобом да овдје нема мјеста надјебавању како ти кажеш али ово је већ поодавно запуштена проблематика на коју Република Српска нема никаквог одговора. Кренуло се с референдумом из чисто политикантских разлога па се од њега одустало а проблем остао. Ја једноставно не видим бољег начина од референдума јер још једина ствар је повлачење српских кадрова али ни то није рјешење јер ће се наћи други и подобнији, правосудни Богићевић, Дивјак и остали. Нема Република Српска пуно мјеста за маневар.

Name

Са

27.09.2018 18:15

Уставни суд није ни засједао у пунон саставу од 9 цланова. Одлуку је донијела прва инстанца у вијецу Уставног суда

Name

ре Са

27.09.2018 18:57

На то сам и мислио. Само колики је број и састав тог тијела и како се доносе одлуке, не знам то, већином гласова?

Name

Игор

27.09.2018 16:19

Криве су судије, адвокати и сви слузбеници Срби који раде у Суду БиХ или сарадјују са истим . Ти су углавном кадар по вољи СНСД-а. Не треба нама референдум него опструкција Суда и повлацење из тих институција док се не обезбиједи равноправност Србима на свим нивоима. На то назалост нико није спреман због добрих плата на нивоу БиХ . Једном ми реце адвокат Србин да му је најбоље по слузбеној дузности на суду БиХ , најбрзе му плате а за РС и исходе, пресуде бас се пуно сикира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знам

27.09.2018 16:20

Бакир је крив, знам ја. За све је СДА крива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрмак

27.09.2018 16:33

Босицу, све те институције треба укинути. Оне нама ницему не слузе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре корифеј

27.09.2018 16:39

Који морал са функције на функцију? Да ниси јео бунике.Наси политицари сви ама бас сви ниста нераде на тему народа само се сјете народа кад су избори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОXА

27.09.2018 16:59

Имају ти Срби своју Србску нека иду тамо и нек пису до миле воље ко има брани....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

27.09.2018 18:07

Надам се да озбиљно мислите!

Name

Сведок

27.09.2018 17:36

Потписујемг Босићу, сто посто истина Срби чак и пред уставним судом немају права загарантована чак и тим устим уставом БиХ а то сведоче бројне одбијене и не усвојене апелације које јасно указују на повреду неког права пред судом БиХ,највише и онда редовним судовима,то је страшно и недопустиво,које нико не контролише нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цовиц

27.09.2018 18:38

Ког це вам дјавола уставни суд, нек то Баја ријеси с Цовицем у цетири ока, или јос боље Зељка, исте су крви, лаксе це се договорити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

27.09.2018 18:59

Ма у цитавој бих народ није равноправан са овим тајкунима,дај ти мени плату и добар посао и немора се висе нико борити за било цију равноправност,пустите супљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

27.09.2018 19:24

На изјаве Говедарице је остављете могуцност коментара.Цекајте 8 октобер па видјет цемо ста це те онда писати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

27.09.2018 19:57

Сви смо ми у истим говнима и Срби Босњаци и Хрвати,знате ви добро колико Срба ради у Федерацији са Босњацима и сви су равноправни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим Ман

27.09.2018 20:14

Ста се палите? Суд је установа на којој нема прегласавања и гласања типа "Он је наш сигурно није крив" То сто прогласавате странце пријатељима босњака и противника срба није праведно, објективно, таком реториком понижавате стране судије а то ва баш не иде у прилог. Зашто категоришете. Ево ја сам Бошњак, мозете ме у било ком суду свјетском гањати, ником ништа нисам крив и не можете ме ни осудити... Треба се реално тумацити и Дејтонски договор као уставни костур, срби су потписници свега тога и нема тужакања, превеликом хероизирању митова, јунаства, епских дјела и од галаме нема напријед. Вучић је савладао модерну мирну реторику, нема псовања, галаме, и ударања у прса и реално, по мени је висе постигао него његови предходници у задњих 30 година. Надам се да це срби хрвати и босњаци разумјети једне друге као радне колеге, неко који цине купопродајни систем, без братсва јединства вец кроз заокрузени провредно економски (једнојезицни) круг... Неправде и злоцине неце нико никада успјети извагати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Устав БиХ

28.09.2018 09:00

Постовани г. Босицу! Ви сте инзењер и не морате знати право. Изгледа да сте окрузени незналицама. Процитајте овај дио Устава БиХ:”а) Уставни суд има искључиву надлежност да одлучује у споровима који по овом Уставу настају између ентитета, или између Босне и Херцеговине и једног или оба ентитета, или између институција Босне и Херцеговине, укључујући, али се не ограничавајући само на то: - Да ли је одлука неког ентитета да успостави специјални паралелни однос са неком од сусједних држава сагласна овом Уставу, укључујући и одредбе које се односе на суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине. - Да ли је неки члан устава или закона ентитета у сагласности са овим Уставом”. Дакле, не помињу се кантони. Надам се да сада разумијете да су Васи савјетници неспособни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мато

28.09.2018 09:10

Никад није ни био у слузби правде такви су сви судови ДРЗАВЕ БИХ

ОДГОВОРИТЕ