Ustavni sud BiH nije pravičan

- Ustavni sud BiH još jednom pokazao da je farsa njegovo dijeljenje pravde - kazao je u izjavi BN TV predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić.

Bosna i Hercegovina 27.09.2018 | 17:37
Ustavni sud BiH nije pravičan
Ustavni sud BiH proglasio se nenadležnim za odlučivanje o zahtjevu za ocjenu ustavnosti ustava Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog i Zapadnohercegovačkog kantona jer ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, kao ni srpski jezik i ćirilično pismo.

Ovaj zahtjev podnio je Mladen Bosić dok je obavljao funkciju zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Komentarišući odluku Ustavnog suda BiH, Bosić je u izjavi BN TV rekao da je Ustavni sud BiH ovim slučajem još jednom pokazao da je ustvari farsa od dijeljenja pravde.

“Sjetite se prije izvjesnog vremena kada je donio upravo Ustavni sud BiH odluku o ukidanju grba i himne Republike Srpske i tada je bio nadležan za takve slučajeve, a sada nije nadležan za ono što se jasno definiše kako nadležnost BiH u Ustavu, a to je konstitutuvnost sva tri naroda na čitavoj teritoriji”, rekao je Bosić.

“Ja mislim da su u Ustavnom sudu BiH ovim još jednom pokazali svoj odnos, svoju pristrasnost i na neki način pokazali da su institucija koja služi za politički obračun sa pojedincima u BiH, ne mislim samo na pojedince nego čak i na čitave narode”, kazao je Bosić.



BN TV

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

Korifej

27.09.2018 15:58

Jedan od rijetkih moralnih političara. Ustavni sud bih počiva na antisrpskim osnovama.

ODGOVORITE
Name

Mi Sami

27.09.2018 17:59

Pa dobro.Sad lijepo vratite dvoglavog orla i "boze pravde".

Name

Re.

27.09.2018 19:57

A vas Ustavni sud odbio je svaku zalbu koju su podnijeli Bosnjaci pa cak i pravo na Bosanski jezik koji garantuje Dayton.

Name

Corleone

27.09.2018 22:29

Treba provjeriti kako su glasali Srpke sudije u Ustavnom sudu. Predsjednik Ustavnog suda BIH je SRBIN. Treba provjeriti kakav je njegov stav bio. Stoji li Dodik slučajno iza ovakve odluke, i to također treba provjeriti !

Name

crveni horizonti

27.09.2018 16:00

E tu se najbolje pokazuje kukavičluk i pogubnost politike Baje koji je odustao od referenduma o Ustavnom sudu i Tužilaštvu BiH. Da smo tada kroz referendum iskazali stav Republik Srpske ova stvar se siguran sam ne bi ni desila.

ODGOVORITE
Name

Pozdrav iz Slovenije

27.09.2018 16:15

I šta da ste izašli na referendum i da je referendum prošao????Izolacija, sankcije, pa nema kredita.....

Name

crveni horizonti

27.09.2018 16:59

Hoćeš da kažeš da Baja saradjuje s MZ. Pa naravno da saradjuje jer to nikada nije ni prestao. Doduše malo srbuje uoči izbora "zatežući" te odnose da bi stvorio privid kod nas Srba da je nepokolebljiv i beskompromisan borac za srpsku stvar, a ustvari se radi o borbi za njegovu stvar, njegov džep.

Name

Ne lupetaj

27.09.2018 20:32

Nikada nije raspisan referendum o Ustavnom sudu BiH, vec referendum o Sudu i Tuzilastvu BiH.

Name

crveni horizonti

27.09.2018 23:31

Naravno da sam mislio na Sud BiH. Govorim uopšte o nesnalaženju vlasti kad je u pitanju pravosudje na nivou BiH jer u svim instancama imamo problem s odlukama što US BiH, tako i Suda BiH koje su uglavnom pogubne po srpske interese a vlast samo bleji i ništa ne preduzima. Dogadjaji nas uvijek preteknu.

Name

Khal Drogo

27.09.2018 16:05

Једно је исправно мислити а друго исправно радити. Када суд донесе одлуку, пресуду, она је коначна, за вијек вјекова, и ово се питање не може поново покренути. А јасно је да ће овај и овакав уставни суд државне заједнице БиХ (гдје ће 2 Бошњака и 3 странца увијек прегласати остале) сваку одлуку донијети на штету Срба. Зато је можда код неких апелација боље сачекати да се ова 3 странца елиминишу из УС БиХ, а то ће се десити. Уосталом таква аномалија да странци буду судије у УС не постоји нигдје. Такође ово питање конститутивности, језика и писма у кантонима фед.БиХ требао је да покрене неко из фед.БиХ, оваквом праксом долазимо у опасност да се на нивоу кровних институција почне расправљати о питањима које су у надлежности Српске. Но добро, за проливеним млијеком не вреди плакати, из ове приче ваља извући и кпристи. Успостављен је принцип да су ово надлежности УС фед.БиХ, самим тим и за бројна питања (рецимо питање бошњаћког језика у неким школама у Српској) не смије се дозволити даиду преко уставног суда Српске. И овдје мора постојати јединство српских кадрова, водећи се овом одлуком не смије се дозволити да се у будућности примјењују двоструки аршини.

ODGOVORITE
Name

crveni horizonti

27.09.2018 16:47

Baš me interesuje kako su glasali dvojica hrvatskih sudija pošto se radi o kantonima sa hrvatskom većinom?

Name

Khal Drogo

27.09.2018 17:10

Нису само кантони са хрватском већином, ту су и зеничко-добојски и босанско-подрињски кантон, тј они са бошњачком већином. Но овдје је мање важно да ли је одлука 5:4 или 7:2, важније је да се УС БиХ прогласио ненадлежним по овом питању. А својевремено је одлучивао о префиксу српски код неких градова. Пазите која недосљедност и поквареност. И то нам мора бити поука са каквим подлацима и каквим хуљама имамо посла. Овдје не смије бити мјеста међусрпском над*ебавању (морони који користе ову причу како би оптуживали други политички блок, нека од*ебу са овог питања, имају друге теме), како написах, не треба ни кмечати за проливеним млијеком, већ ову одлуку увијек у будућности по потреби истицати када се буде покушао код сличних питања прескочити уставни суд наше републике. Ово може бити и добро у будучности, предислов је да постоји апсолутно јединство свих у Српској.

Name

crveni horizonti

27.09.2018 18:06

Mislim da ovdje odlučuje vanraspravno vijeće ako ga imaju a moraju jer se ovi nisu ni upustiili u meritum stvari. Mislim da je tako. Mogu se složiti s tobom da ovdje nema mjesta nadjebavanju kako ti kažeš ali ovo je već poodavno zapuštena problematika na koju Republika Srpska nema nikakvog odgovora. Krenulo se s referendumom iz čisto politikantskih razloga pa se od njega odustalo a problem ostao. Ja jednostavno ne vidim boljeg načina od referenduma jer još jedina stvar je povlačenje srpskih kadrova ali ni to nije rješenje jer će se naći drugi i podobniji, pravosudni Bogićević, Divjak i ostali. Nema Republika Srpska puno mjesta za manevar.

Name

Sa

27.09.2018 18:15

Ustavni sud nije ni zasjedao u punon sastavu od 9 clanova. Odluku je donijela prva instanca u vijecu Ustavnog suda

Name

re Sa

27.09.2018 18:57

Na to sam i mislio. Samo koliki je broj i sastav tog tijela i kako se donose odluke, ne znam to, većinom glasova?

Name

Igor

27.09.2018 16:19

Krive su sudije, advokati i svi sluzbenici Srbi koji rade u Sudu BiH ili saradjuju sa istim . Ti su uglavnom kadar po volji SNSD-a. Ne treba nama referendum nego opstrukcija Suda i povlacenje iz tih institucija dok se ne obezbijedi ravnopravnost Srbima na svim nivoima. Na to nazalost niko nije spreman zbog dobrih plata na nivou BiH . Jednom mi rece advokat Srbin da mu je najbolje po sluzbenoj duznosti na sudu BiH , najbrze mu plate a za RS i ishode, presude bas se puno sikira.

ODGOVORITE
Name

Znam

27.09.2018 16:20

Bakir je kriv, znam ja. Za sve je SDA kriva.

ODGOVORITE
Name

Mrmak

27.09.2018 16:33

Bosicu, sve te institucije treba ukinuti. One nama nicemu ne sluze.

ODGOVORITE
Name

re korifej

27.09.2018 16:39

Koji moral sa funkcije na funkciju? Da nisi jeo bunike.Nasi politicari svi ama bas svi nista nerade na temu naroda samo se sjete naroda kad su izbori.

ODGOVORITE
Name

DOXA

27.09.2018 16:59

Imaju ti Srbi svoju Srbsku neka idu tamo i nek pisu do mile volje ko ima brani....

ODGOVORITE
Name

Rada

27.09.2018 18:07

Nadam se da ozbiljno mislite!

Name

Svedok

27.09.2018 17:36

Potpisujemg Bosiću, sto posto istina Srbi čak i pred ustavnim sudom nemaju prava zagarantovana čak i tim ustim ustavom BiH a to svedoče brojne odbijene i ne usvojene apelacije koje jasno ukazuju na povredu nekog prava pred sudom BiH,najviše i onda redovnim sudovima,to je strašno i nedopustivo,koje niko ne kontroliše nažalost.

ODGOVORITE
Name

Covic

27.09.2018 18:38

Kog ce vam djavola ustavni sud, nek to Baja rijesi s Covicem u cetiri oka, ili jos bolje Zeljka, iste su krvi, lakse ce se dogovoriti...

ODGOVORITE
Name

Joj

27.09.2018 18:59

Ma u citavoj bih narod nije ravnopravan sa ovim tajkunima,daj ti meni platu i dobar posao i nemora se vise niko boriti za bilo ciju ravnopravnost,pustite suplju.

ODGOVORITE
Name

Zizi

27.09.2018 19:24

Na izjave Govedarice je ostavljete mogucnost komentara.Cekajte 8 oktober pa vidjet cemo sta ce te onda pisati.

ODGOVORITE
Name

Realno

27.09.2018 19:57

Svi smo mi u istim govnima i Srbi Bosnjaci i Hrvati,znate vi dobro koliko Srba radi u Federaciji sa Bosnjacima i svi su ravnopravni.

ODGOVORITE
Name

Mislim Man

27.09.2018 20:14

Sta se palite? Sud je ustanova na kojoj nema preglasavanja i glasanja tipa "On je naš sigurno nije kriv" To sto proglasavate strance prijateljima bosnjaka i protivnika srba nije pravedno, objektivno, takom retorikom ponižavate strane sudije a to va baš ne ide u prilog. Zašto kategorišete. Evo ja sam Bošnjak, mozete me u bilo kom sudu svjetskom ganjati, nikom ništa nisam kriv i ne možete me ni osuditi... Treba se realno tumaciti i Dejtonski dogovor kao ustavni kostur, srbi su potpisnici svega toga i nema tužakanja, prevelikom heroiziranju mitova, junastva, epskih djela i od galame nema naprijed. Vučić je savladao modernu mirnu retoriku, nema psovanja, galame, i udaranja u prsa i realno, po meni je vise postigao nego njegovi predhodnici u zadnjih 30 godina. Nadam se da ce srbi hrvati i bosnjaci razumjeti jedne druge kao radne kolege, neko koji cine kupoprodajni sistem, bez bratsva jedinstva vec kroz zaokruzeni provredno ekonomski (jednojezicni) krug... Nepravde i zlocine nece niko nikada uspjeti izvagati...

ODGOVORITE
Name

Ustav BiH

28.09.2018 09:00

Postovani g. Bosicu! Vi ste inzenjer i ne morate znati pravo. Izgleda da ste okruzeni neznalicama. Procitajte ovaj dio Ustava BiH:”a) Ustavni sud ima isključivu nadležnost da odlučuje u sporovima koji po ovom Ustavu nastaju između entiteta, ili između Bosne i Hercegovine i jednog ili oba entiteta, ili između institucija Bosne i Hercegovine, uključujući, ali se ne ograničavajući samo na to: - Da li je odluka nekog entiteta da uspostavi specijalni paralelni odnos sa nekom od susjednih država saglasna ovom Ustavu, uključujući i odredbe koje se odnose na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. - Da li je neki član ustava ili zakona entiteta u saglasnosti sa ovim Ustavom”. Dakle, ne pominju se kantoni. Nadam se da sada razumijete da su Vasi savjetnici nesposobni.

ODGOVORITE
Name

Mato

28.09.2018 09:10

Nikad nije ni bio u sluzbi pravde takvi su svi sudovi DRZAVE BIH

ODGOVORITE