Идеално вријеме оброка - кључ за идеалну тежину

Тајна доброг изгледа и одличног здравља није само у томе шта једете - већ и када једете.

Здравље 26.09.2018 | 13:43
Идеално вријеме оброка - кључ за идеалну тежину
Према истраживању спроведеном на Кингс колеџу у Лондону, темпирање оброка има важну улогу у одржавању здравља и идеалне телесне тежине. Научна истраживања показују да, на пример, вечера између 21.30 и 22 часа повећава ризик од појаве високог крвног притиска, гојазности и дијабетеса типа 2.

Зато би за наше оптимално здравље било важно да ресетујемо сат нашег система за варење:

Доручак

Први дневни оброк најбоље је да узмемо сат од устајања. Тако се спречава умор, даје потребна енергија телу и спречава унос рафиниране хране богате шећером и глутеном, попут кроасана и превише кофеинских напитака.

Ручак

Идеално би било ручати пет сати од доручка. Тако се одржава оптималан метаболизам и подстиче губитак сувишних килограма.

Вечера

Одлазак у кревет пунога желуца погубан је по наше здравље. Уживање у касном оброку и одлазак у кревет узроковаће да се масне ћелије тела још више "удебљају". Унос великог броја калорија захтеваће и појачан рад гуштераче, односно лучење инсулина, што ће узроковати и поремећај сна.

Сан је најбоља природна "антиејџинг" терапија. И научно је доказано да довољно сна помаже у регулацији телесне тежине. Зато је вечера пре 19 сати идеална за одржавање здраве телесне тежине, док је време око 17:30 сати идеално за вежбање, јер тада тело најбрже сагорева калорије.

Међуоброци

Препоручена времена за међуоброке су 11 и 16 сати. Међуоброцима у ово време боље се регулише ниво глукозе у крви и телу даје потребна енергија пре ручка и вечере.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ивана

27.09.2018 12:50

Провјерена дијета хттпс://yоуту.бе/38вy0оХнwyк

ОДГОВОРИТЕ