Idealno vrijeme obroka - ključ za idealnu težinu

Tajna dobrog izgleda i odličnog zdravlja nije samo u tome šta jedete - već i kada jedete.

Zdravlje 26.09.2018 | 13:43
Idealno vrijeme obroka - ključ za idealnu težinu
Prema istraživanju sprovedenom na Kings koledžu u Londonu, tempiranje obroka ima važnu ulogu u održavanju zdravlja i idealne telesne težine. Naučna istraživanja pokazuju da, na primer, večera između 21.30 i 22 časa povećava rizik od pojave visokog krvnog pritiska, gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Zato bi za naše optimalno zdravlje bilo važno da resetujemo sat našeg sistema za varenje:

Doručak

Prvi dnevni obrok najbolje je da uzmemo sat od ustajanja. Tako se sprečava umor, daje potrebna energija telu i sprečava unos rafinirane hrane bogate šećerom i glutenom, poput kroasana i previše kofeinskih napitaka.

Ručak

Idealno bi bilo ručati pet sati od doručka. Tako se održava optimalan metabolizam i podstiče gubitak suvišnih kilograma.

Večera

Odlazak u krevet punoga želuca poguban je po naše zdravlje. Uživanje u kasnom obroku i odlazak u krevet uzrokovaće da se masne ćelije tela još više "udebljaju". Unos velikog broja kalorija zahtevaće i pojačan rad gušterače, odnosno lučenje insulina, što će uzrokovati i poremećaj sna.

San je najbolja prirodna "antiejdžing" terapija. I naučno je dokazano da dovoljno sna pomaže u regulaciji telesne težine. Zato je večera pre 19 sati idealna za održavanje zdrave telesne težine, dok je vreme oko 17:30 sati idealno za vežbanje, jer tada telo najbrže sagoreva kalorije.

Međuobroci

Preporučena vremena za međuobroke su 11 i 16 sati. Međuobrocima u ovo vreme bolje se reguliše nivo glukoze u krvi i telu daje potrebna energija pre ručka i večere.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ivana

27.09.2018 12:50

Provjerena dijeta https://youtu.be/38vy0oHnwyk

ODGOVORITE