Млади ни на минимуму физичке активности

Најбоља превенција у очувању здравља је адекватна физичка активност - доказ је бројних студија и истраживања која су спроводјена широм света последњих деценија. У Србији из године у годину расте број фитнес клубова, стиче се утисак да медијске промоције различитих облика тренинга не недостају, али опште здравствено стање нације је поприлично забрињавајуће, нарочито код младје популације.

Здравље 26.09.2018 | 13:32
Млади ни на минимуму физичке активности
Доказ за то је и истраживање које је 2017. године објавио Републички завод за спорт и медицину спорта, које је спроведено на 2.814 средњошколоца узраста од 15 до 18 година.

Резултати су показали да 60 одсто ученика и чак 87 одсто ученица се налази испод адекватног нивоа физичке форме која је повезана са здрављем.

Такодје, 56 одсто ученика и чак 75 одсто ученица не испуњава минимални препоручени обим физичких активности, а чак 83 одсто испитаника у овом узрасту нема правилну исхрану са довољним уносом воћа и поврћа.

Сви прикупљени парамтери довели су до закључка да само два процента ученика и мање од један одсто ученица задовољава минималне стандарде у погледу физичке форме, дневне физичке активности и правилне исхране.

У Србији је 2006. године формиран Савез за рекреацију и фитнес који на годишњем нивоу самостално реализује 14 програма којима се промовише физичка активност и спортска рекреација, а на различите начине подржава и учествује у још преко 70 акција сличног типа.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар