Mladi ni na minimumu fizičke aktivnosti

Najbolja prevencija u očuvanju zdravlja je adekvatna fizička aktivnost - dokaz je brojnih studija i istraživanja koja su sprovodjena širom sveta poslednjih decenija. U Srbiji iz godine u godinu raste broj fitnes klubova, stiče se utisak da medijske promocije različitih oblika treninga ne nedostaju, ali opšte zdravstveno stanje nacije je poprilično zabrinjavajuće, naročito kod mladje populacije.

Zdravlje 26.09.2018 | 13:32
Mladi ni na minimumu fizičke aktivnosti
Dokaz za to je i istraživanje koje je 2017. godine objavio Republički zavod za sport i medicinu sporta, koje je sprovedeno na 2.814 srednjoškoloca uzrasta od 15 do 18 godina.

Rezultati su pokazali da 60 odsto učenika i čak 87 odsto učenica se nalazi ispod adekvatnog nivoa fizičke forme koja je povezana sa zdravljem.

Takodje, 56 odsto učenika i čak 75 odsto učenica ne ispunjava minimalni preporučeni obim fizičkih aktivnosti, a čak 83 odsto ispitanika u ovom uzrastu nema pravilnu ishranu sa dovoljnim unosom voća i povrća.

Svi prikupljeni paramteri doveli su do zaključka da samo dva procenta učenika i manje od jedan odsto učenica zadovoljava minimalne standarde u pogledu fizičke forme, dnevne fizičke aktivnosti i pravilne ishrane.

U Srbiji je 2006. godine formiran Savez za rekreaciju i fitnes koji na godišnjem nivou samostalno realizuje 14 programa kojima se promoviše fizička aktivnost i sportska rekreacija, a na različite načine podržava i učestvuje u još preko 70 akcija sličnog tipa.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar