Животни стандард радника у паду

Платити рачуне и имати довољно новца храну – с тим се сваки мјесец боре четворочлане породице у Републици Српској. За остале животне потребе шта остане. Просјечна нето плата исплаћена у августу је 852 марке и већа је за четири марке у односу на јул. Синдикална потрошачка корпа за август коштала је 1869 марака. Више од двије трећине радника у Српској не може покрити ни 45 одсто трошкова.

Република Српска 25.09.2018 | 22:57
Животни стандард радника у паду
‘’Синдикална корпа је на ниво од 1870 марака и она је за 1 КМ мања у односу на јул и кад посматрамо и ставимо у однос саму синдикалну корпу и ту просјечну плату у августи и даље је евидентно да та просјечна плата не може обезбједи ни 45 одсто трошкова који се односе на производе који су неопходни једној четворочланој породици на мјесечном нивоу да задовољи основне животне потребе’’ –каже Божана Радошевић, стручни сарадник за економска питања у Савезу синдиката РС.

Истовремено, 48 одсто становника БиХ живи на граници сиромаштва, а чак 600. 000 људи је испод те линије. Једна четворочлана породица осим на храну за коју је потребно око 700 марака, највише новца троши за становање и комуналне услуге, одјецу, обуцу и превоз.

Повећана је просијечна плата за четири марке, али повећане су и цијене горива и хљеба. Раст цијена робе и услуга јасно даје до знања да је животни сандард радника и њихових породица у опадању.

‘’Јако мали број људи може да дио из корпе узме. Ми још причамо о голом преживљавању. Не причамо да корпа садржи И неке друге ствари као што одлазак у кино, путовање јер је то све саставни дио живота. А не да све сведемо јесмо ли данас ручали, нажалост је јако много људи на контејнерима И људи који су сиромашни и те 4 КМ не могу помоћи ништа’’- каже Муриса Марић из Удружења за заштиту потрошача ‘’Дон’’ из Приједора.

Највише просјечне нето плате у августу исплаћене су у области финансија и веће су за готово седам одсто у односу на јул. С друге стране најниже плате су у угоститељству и мање су за 0,36 одсто у односу на јул.

‘’Могуће је једино ако радите у финансијским институцијама да покријете ту потрошачку корпу, али за оно што је просјечан исплаћени лични доходак за реални сектор практично требају три просјечне плате да би се то могло подмирити’’ – рекао је економски аналитичар Зоран Павловић.

Док економско – социјални показатељи БИХ вло често стављају на само зачеље у регији, плате, примања и бенефиције њених политичара мјере  се са платама функционера из развијених земаља ЕУ.

За њих је потрошачка корпа тек ситница.



БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Опет

26.09.2018 07:13

Зивотни стандард радника у паду?! Да ово не процитах не би ни знао да имамо стандар. Покусавају да нас убиједе да је луксуз изаци једном мјесецно на вецеру с породицом, отици једном годисње на љетовање, купити нову сезонску гардеробу. Залосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сињ

26.09.2018 13:19

Жељни смо свега али прво секту са врата скинути

Name

Дејан

26.09.2018 15:37

Не знам за Вас, али зена и ја донесемо у куцу заједно хиљаду марака, па уклапамо: 140-160 за гориво, 140 рата кредита, 70 струја, њен превоз на посао 80 марака, телефон са нетом и кабловском 60, скола за клинца прогутала 200, сваки дан њему узина укупно 20-так марака, ја поједем на послу педесетак, зена исто, смеце и вода око 60 марака,куци боца плина 20 марака, дјецији родјендан 10 марака, сируп за касаљ и капи за нос 26марака, тренинг фудбала за клинца 30 марака, патике за сколу на снизењу 38 марака, гориво и уље за тример 12 марака, такса за Увјерење десет марака, ... ако одемо на кафу и изведемо клинца негдје то је десетак до петнаест марака, тако да не практикујемо цесце од 2-3 пута мјесецно, ако се деси да смо ускладили вријеме, јер због његовог цувања радимо у супротним смјенама, овај мјесец сам имао непланиране издатке, поправка браве улазних врата 25 марака, своја три сата рада не рацунам, поправка туш кабине 15 марака, два дана рада не рацунам, цисцење егр вентила, сам радио устедио 20 марака и два сата посла, платио 20 за замјену уља у ауту, уље купио у јулу, луксуз је у истом мјесецу све платити, сад вец знам, од јуце ујутро да цу од следеце морати и акумулатор укалкулисати, то је око 120-130 марака, нисам успио упалити први хладнији дан, јутрос у цетири устао да копчам исправљац ако не упали, да могу на посао стици, наравно да немам одакле купити одмах да замјеним...за храну, воце, поврце, слаткис, зимницу, ...све остало, није остало ни 50 посто од потребног, среца има јос јаја и то углавном домацих од родбине, па углавном се то и једе, бар, кад су одрасли у питању...онда мој дјед на селу, казе добро је, обоје радите, јест да је она пријављена само на цетири сата па никад неце имати пензију и то је стета, али добро је то, како људи зиве!?! Да из тог угла је добро, али ста у јуну или јулу кад дрва треба купити, ста у марту кад треба ауто регистровати, ста у августу кад му сви другари на море оду, ста за Нову годину, Бозиц, ста у новембру кад сви закољу рањеника, а ста ако се, не дај Бозе, поквари спорет, вес масина или слицно!?! Да ли је то врхунац, након 17 година сколовања, плус курсеви физицког обезбједјења, све категорије полозене возње, језик, информатика, одслузена војска, никад никаква казна или пријава, ...јел то све мени од ове земље? Јел то дрзава? Пописам се и на њу, а нароцито на народ који подрзава и гласа за ово стање...

Name

видилац

26.09.2018 16:20

@Дејан,видис господине ја се нисам толико сколово али сам поодавно схватио да овдје нема погаце.Лијепо се покупио ријесио своје и дјеце егзистенцијална питања.свеке године се иде на море,Спанија,Турска иде се и на скијање у Норвеску,сад сам без бриге.Њависе ми је драго сто су ми дјеца ријесили зивотна питања,знаци господине треба мало муцнути главом.Мени моје имање и куцу коју имам не мозе нико узети истина оставио сам је али је редовно посјецујем море ми се и са слободним временом,а и финансијски.А ти са факултетском дипломом натези се од првог до првог.Памет у главу.