СП: ''Орлови'' могу да одахну, Французи ''воле'' Србију!

Коло пре краја друге рунде Светског првенства у Италији и Бугарској, наши одбојкаши су обезбедили пласман на Ф6. У Торину у завршници биће још Италијани, Руси и Бразилци, траже се још два путника. Руси близу, Французи бодре чету Николе Грбића.

Остали спортови 23.09.2018 | 13:00
СП: ''Орлови'' могу да одахну, Французи ''воле'' Србију!
Преко трња до предворја раја! Морали су српски одбојкаши на Светском првенству у Италији и Бугарској да играју три хичкоковска меча у пет сетова са велесилама САД, Русијом и Француском. У два су изашли као победници и после тријумфа над Аргентином у суботу и поклапању осталих резултата у остале три групе, више нема дилема – чета Николе Грбића је у Торину на Ф6. Многи су се у суботу увече упитали – како? Србија има само бод више од Пољске, а два од Француске. Али, правила Светске одбојкашке федерације (ФИВБ) кажу да одлучује број победа, а не бодова.

Одбојкашки поредак није се много мењао на овом шампионату. Коло пре краја друге рунде, осим Србије, пласман у трећу фазу такмичење остварили су још Италија, САД и Бразил. Траже се још два путника, а један ће готово сигурно да буде Русија, којој треба победа над аутсајдером Финском да би као једна од две другопласиране селекције изборила пласман међу шест најбољих селекција света. Квалитет Максима Михајлова, Дмитрија Волкова, Александра Бутка и осталих звезди европског шампиона гарантује Зборнаји команди пласман на Ф6. У случају сензације, Холанђани се надају, али морају да победе незаинтересоване Азуре.

У односу на Ф6 Лиге нација у Лилу овог лета, једина селекција која је ушла међу одбојкашке титане је Италија, која жели пред својим навијачима повратак у светски врх.

Драма је за преостало место. Француска ће здушно да буде уз Орлове. Наиме, Триколори "висе". Морају да савладају Аргентину што је лакши део посла, а онда да чекају тријумф Србије против Пољске.

Србија је безбрижна, али то не значи да је без мотива. Елиминације светског шампиона од пре четири године, прво место у Групи Х и наставак победничке серије сигурно ће бити "ветар у леђа" нашим одбојкашима који играју све боље како се шампионат ближи крају. Темпирао је Никола Грбић форму Орлова, доста мењао, тражио праву поставу "челичио" је играче у трилер завршницама и сада је Србија истакла озбиљну кандидатуру за једну од медаља. Много боље наша селекција делују на Светском првенству него летос у Лиги нација, када је на Ф6 у Лилу глатко поражена од Бразила и Француске са максималних 3:0.

Против Пољске, Србија је играла ове године у Лиги нација и то у Чикагу и било је 3:0 за наше одбојкаше. Последњих година, традиција је апсолутно на страни Орлова који имају низ од пет тријумфа. Занимљиво, на последња четири сусрета, Пољаци су освојили само сет. Бранилац светске круне је добио Србију у јануару 2016. године у квалификацијама за Олимпијске игре у Рију и то је био последњи пораз наше селекције од Пољске.

Светски шампиони су највећи трагичари досадашњег тока такмичење. У првој рунди су све победили у Варни, пренели пет победа, свих 15 бодова, а онда су неочекивано поклекли против Аргентине на старту друге рунде, иако су у петом сету имали вођство од 14:11. Уследио је очекивани пораз од Француксе у суботу у четири сета, па сада преко захуктале Србије морају да траже карту за Торину. Иначе, после тог злата на домаћем терену 2014. године, Пољаци су у паду, нема их у расподели медаља последјих година на великим такмичењима.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар