Бивши пушачи увијек на тесту

Многи бивши пушачи остављање цигарета доживљавају као губитак у свом животу, а поклекну и поново запале јер желе да врате осећај социјалног идентитета.

Здравље 20.09.2018 | 13:48
Бивши пушачи увијек на тесту
Остављање цигарета је само привремена победа, зна сваки бивши пушач који је готово сваког дана на искушењу да се врати старом пороку. Многи, нажалост, и после неколико година без дуванског дима, поклекну и поново запале цигарету. Зашто? Одговор се крије у идентитету, установили су научници са Универзитета у Источној Англији.

Многи бивши пушачи остављање цигарета доживљавају као губитак у свом животу, а поклекну и поново запале јер желе да врате осећај социјалног идентитета. Пушење није само физичка зависност, већ има и емотивне и социјалне окидаче. За многе, пушење је део идентитета још од тинејџерских дана. Кад остављају цигарете, заправо сахрањују и један део свог идентитета и покушавају да успоставе нови, што може бити тешко, поготово ако су дуго пушили.

Установљено је такође да се људи враћају цигаретама јер мисле да им оне помажу да се носе са стресним догађајима. А кад поново пропуше, са осећајем задовољства помешан је осећај срамоте и кривице.
 
Новости
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар