Bivši pušači uvijek na testu

Mnogi bivši pušači ostavljanje cigareta doživljavaju kao gubitak u svom životu, a pokleknu i ponovo zapale jer žele da vrate osećaj socijalnog identiteta.

Zdravlje 20.09.2018 | 13:48
Bivši pušači uvijek na testu
Ostavljanje cigareta je samo privremena pobeda, zna svaki bivši pušač koji je gotovo svakog dana na iskušenju da se vrati starom poroku. Mnogi, nažalost, i posle nekoliko godina bez duvanskog dima, pokleknu i ponovo zapale cigaretu. Zašto? Odgovor se krije u identitetu, ustanovili su naučnici sa Univerziteta u Istočnoj Angliji.

Mnogi bivši pušači ostavljanje cigareta doživljavaju kao gubitak u svom životu, a pokleknu i ponovo zapale jer žele da vrate osećaj socijalnog identiteta. Pušenje nije samo fizička zavisnost, već ima i emotivne i socijalne okidače. Za mnoge, pušenje je deo identiteta još od tinejdžerskih dana. Kad ostavljaju cigarete, zapravo sahranjuju i jedan deo svog identiteta i pokušavaju da uspostave novi, što može biti teško, pogotovo ako su dugo pušili.

Ustanovljeno je takođe da se ljudi vraćaju cigaretama jer misle da im one pomažu da se nose sa stresnim događajima. A kad ponovo propuše, sa osećajem zadovoljstva pomešan je osećaj sramote i krivice.
 
Novosti
foto:internet
 

Komentari / 0

Ostavite komentar