Стан експлодирао због плинске боце

“Замислите каква је то експлозија била када смо ми помислили да нас опет бомбардују. Ужас. Видите и сами да је од силине удара цијела тераса од стана излетјела у двориште заједно са покућством”.  

Србија 19.09.2018 | 10:36
Стан експлодирао због плинске боце
Овако за Блиц причају станари зграде у Улици Петра Драпшина у Новом Саду у којој је око поноћи ноћас експлодирао стан. У експлозији су повријеђене четири особе, а једна је преминула. Власник стана Горан Шолаја (40) у експлозији је задобио тешке опекотине на 90 одсто тијела и након цјелодневне борбе љекара да му спасу живот, човјек је преминуо у Ургентном центру.

Шолајина супруга Андријана Јозин (34) налази се у Ургентном центру гдје је након експлозије довезена са опекотинама.

– Она је задржана ради даље дијагностике и утврђено је да има лакше тјелесне повреде руке у виду опекотина те очекујемо да ускоро буде пуштена на кућно лијечење  објаснио је Кнежевић.

Портпаролка Дјечије болнице др Андреа Ђуретић каже да је у ту здравствену институцију примљена тринаестогодишња кћерка Горана и Андријане и да се осјећа добро.

– Дјевојчица је због прекомјерне изложености диму примљена на одјељење, али је детаљном опсервацијом утврђено да је физички добро. Без обзира на то, задржана је ради даље дијагностике и када будемо потпуно сигурни да је добро, пустићемо је на кућно лијечење. За сада све указује на то да је у питању психичка, а не физичка траума – објаснила је др Ђуретић.



Комшије несрећне породице не могу да замисле колика је то била траума за дјевојчицу и њене родитеље и кажу да је право чудо да нико није погинуо на лицу мјеста.

– Њих слабо ко познаје у улазу јер су се ту као подстанари доселили прије десетак дана, а нису из Новог Сада. Дјеловали су као складна породица и једино што знам јесте да је Горан радио у иностранству – прича један од првих комшија повријеђених.

Упалио светло и изазвао експлозију

Комшија додаје да је од ватрогасаца и полицајаца који су синоћ вршили увиђај чуо да је експлозију изазвала плинска боца.

– Како сам чуо, они су дошли кући и први је у стан ушао Горан, а иза њега су стајали супруга и кћерка. Како је упалио свјетло, вјероватно је заискрила варница која је изазвала експлозију у стану препуном гаса из плинске боце која је или била неисправна, или су заборавили да је прописно затворе – прича комшија. 

Додаје да је чињеница да су супруга и кћерка преживјеле само зато што су биле иза Горана и једним дијелом иза штока од врата.

– Замислите каква је то експлозија била када смо ми помислили да нас опет бомбардују. Ужас. Видите и сами да је од силине удара цијела тераса од стана излетјела у двориште заједно са покућством – каже саговорник Блица.

Додаје и да су ватрогасци одрадили лавовски свој дио посла и да су се појавили свега пар минута након експлозије.

То нам је потврдио и његов комшија са четвртог спрата чији се стан налази одмах изнад оног у ком се догодила експлозија.

– Ватрогасци су били максимално професионални и брзо су угасили пожар и помогли нам свима да се саберемо. Супруга и ја смо одмах након експлозије кренули ван зграде и само смо мислили на нашу бебу како да је спасимо. Када смо били на сигурном, помислио сам да би можда било добро да се вратимо и видимо да ли је некоме потребна помоћ. Међутим, ватрогасци су већ све држали под контролом и повријеђенима пружали неопходну помоћ – присјећа се саговорник.

Како је изјавила портпаролка Хитне помоћи др Мирјана Бурсаћ, њене колеге су око један сат након поноћи поново интервенисале на мјесту несреће јер су добили дојаву да је једном ватрогасцу позлило током гашења пожара.

– Ватрогасац је превезен у Одељење кардиологије Института за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици гдје се опоравља, а негдје око два сата ујутру са исте адресе гдје је био пожар примили смо још један позив и сазнали да је једној женској особи (27) такође позлило. Наша екипа је брзо интервенисала и утврдили смо да јој је позлило због преживљеног стреса те је она збринута на лицу мјеста и није било потребе за хоспитализацијом – рекла је др Бурсаћ.

Како Блиц незванично сазнаје у новосадској полицији, према прелиминарним резултатима истраге овог инцидента до експлозије је дошло због неисправне плинске боце која је преко вентила испустила свој садржај у затворени простор. До јаке детонације дошло је вјероватно зато што су врата и прозори стана били затворени те плин није имао куда да отиче, па је дошло до његове велике концентрације у малом простору.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сандро

19.09.2018 08:46

Празне боце су опасне. Пуне су безбједне 100%. Не смије вам стајати празна боца дуго у кући.

ОДГОВОРИТЕ