Stan eksplodirao zbog plinske boce

“Zamislite kakva je to eksplozija bila kada smo mi pomislili da nas opet bombarduju. Užas. Vidite i sami da je od siline udara cijela terasa od stana izletjela u dvorište zajedno sa pokućstvom”.  

Srbija 19.09.2018 | 10:36
Stan eksplodirao zbog plinske boce
Ovako za Blic pričaju stanari zgrade u Ulici Petra Drapšina u Novom Sadu u kojoj je oko ponoći noćas eksplodirao stan. U eksploziji su povrijeđene četiri osobe, a jedna je preminula. Vlasnik stana Goran Šolaja (40) u eksploziji je zadobio teške opekotine na 90 odsto tijela i nakon cjelodnevne borbe ljekara da mu spasu život, čovjek je preminuo u Urgentnom centru.

Šolajina supruga Andrijana Jozin (34) nalazi se u Urgentnom centru gdje je nakon eksplozije dovezena sa opekotinama.

– Ona je zadržana radi dalje dijagnostike i utvrđeno je da ima lakše tjelesne povrede ruke u vidu opekotina te očekujemo da uskoro bude puštena na kućno liječenje  objasnio je Knežević.

Portparolka Dječije bolnice dr Andrea Đuretić kaže da je u tu zdravstvenu instituciju primljena trinaestogodišnja kćerka Gorana i Andrijane i da se osjeća dobro.

– Djevojčica je zbog prekomjerne izloženosti dimu primljena na odjeljenje, ali je detaljnom opservacijom utvrđeno da je fizički dobro. Bez obzira na to, zadržana je radi dalje dijagnostike i kada budemo potpuno sigurni da je dobro, pustićemo je na kućno liječenje. Za sada sve ukazuje na to da je u pitanju psihička, a ne fizička trauma – objasnila je dr Đuretić.



Komšije nesrećne porodice ne mogu da zamisle kolika je to bila trauma za djevojčicu i njene roditelje i kažu da je pravo čudo da niko nije poginuo na licu mjesta.

– Njih slabo ko poznaje u ulazu jer su se tu kao podstanari doselili prije desetak dana, a nisu iz Novog Sada. Djelovali su kao skladna porodica i jedino što znam jeste da je Goran radio u inostranstvu – priča jedan od prvih komšija povrijeđenih.

Upalio svetlo i izazvao eksploziju

Komšija dodaje da je od vatrogasaca i policajaca koji su sinoć vršili uviđaj čuo da je eksploziju izazvala plinska boca.

– Kako sam čuo, oni su došli kući i prvi je u stan ušao Goran, a iza njega su stajali supruga i kćerka. Kako je upalio svjetlo, vjerovatno je zaiskrila varnica koja je izazvala eksploziju u stanu prepunom gasa iz plinske boce koja je ili bila neispravna, ili su zaboravili da je propisno zatvore – priča komšija. 

Dodaje da je činjenica da su supruga i kćerka preživjele samo zato što su bile iza Gorana i jednim dijelom iza štoka od vrata.

– Zamislite kakva je to eksplozija bila kada smo mi pomislili da nas opet bombarduju. Užas. Vidite i sami da je od siline udara cijela terasa od stana izletjela u dvorište zajedno sa pokućstvom – kaže sagovornik Blica.

Dodaje i da su vatrogasci odradili lavovski svoj dio posla i da su se pojavili svega par minuta nakon eksplozije.

To nam je potvrdio i njegov komšija sa četvrtog sprata čiji se stan nalazi odmah iznad onog u kom se dogodila eksplozija.

– Vatrogasci su bili maksimalno profesionalni i brzo su ugasili požar i pomogli nam svima da se saberemo. Supruga i ja smo odmah nakon eksplozije krenuli van zgrade i samo smo mislili na našu bebu kako da je spasimo. Kada smo bili na sigurnom, pomislio sam da bi možda bilo dobro da se vratimo i vidimo da li je nekome potrebna pomoć. Međutim, vatrogasci su već sve držali pod kontrolom i povrijeđenima pružali neophodnu pomoć – prisjeća se sagovornik.

Kako je izjavila portparolka Hitne pomoći dr Mirjana Bursać, njene kolege su oko jedan sat nakon ponoći ponovo intervenisale na mjestu nesreće jer su dobili dojavu da je jednom vatrogascu pozlilo tokom gašenja požara.

– Vatrogasac je prevezen u Odeljenje kardiologije Instituta za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici gdje se oporavlja, a negdje oko dva sata ujutru sa iste adrese gdje je bio požar primili smo još jedan poziv i saznali da je jednoj ženskoj osobi (27) takođe pozlilo. Naša ekipa je brzo intervenisala i utvrdili smo da joj je pozlilo zbog preživljenog stresa te je ona zbrinuta na licu mjesta i nije bilo potrebe za hospitalizacijom – rekla je dr Bursać.

Kako Blic nezvanično saznaje u novosadskoj policiji, prema preliminarnim rezultatima istrage ovog incidenta do eksplozije je došlo zbog neispravne plinske boce koja je preko ventila ispustila svoj sadržaj u zatvoreni prostor. Do jake detonacije došlo je vjerovatno zato što su vrata i prozori stana bili zatvoreni te plin nije imao kuda da otiče, pa je došlo do njegove velike koncentracije u malom prostoru.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sandro

19.09.2018 08:46

Prazne boce su opasne. Pune su bezbjedne 100%. Ne smije vam stajati prazna boca dugo u kući.

ODGOVORITE