Најстарији светионик на свијету који је и даље у употреби

Најстарији светионик који је и даље у употреби на свету номинован је за престижну награду као најбољи туристички пројекат.

Путовања 18.09.2018 | 11:40
Најстарији светионик на свијету који је и даље у употреби
Светионик Хук стар је чак 800 година, а налази се на полуострву Хук у Вексфорду у Ирској. Светоник је и даље у функцији, али на мало другачији начин.

Наиме, посетиоци имају прилику да искусе разне тематске догађаје у њему. У последњих неколико година светионик је био дом хране, па су тако посетиоци ишли на организоване туре ујутру и увече где су имали прилике да испробавају локалне специјалитете.

До врха има 115 степеника, а на врху би се туристи сусрели и са холограмом који осликава монаха из 5. века Светог Дубхана.

Према легенди, он је изградио манастир на полуострву где су монаси упалили прву ватру како би упозорили морнаре на опасне стене.

Светионик Хук је изграђен у 13. веку од стране моћног витеза Вилијама Маршала како би наводио његове бродове у луку Рос.

Зато је светионик Хук и номинован за најбољи туристички пројекат јер је осим богате историје претворен у простор у ком туристи могу да искусе традицију Ирске у потпуности.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Касиус

20.09.2018 08:46

Значи ту је база Пхила Цоулсона и агената С.Х.И.Е.Л.Д.-а .

ОДГОВОРИТЕ