Najstariji svetionik na svijetu koji je i dalje u upotrebi

Najstariji svetionik koji je i dalje u upotrebi na svetu nominovan je za prestižnu nagradu kao najbolji turistički projekat.

Putovanja 18.09.2018 | 11:40
Najstariji svetionik na svijetu koji je i dalje u upotrebi
Svetionik Huk star je čak 800 godina, a nalazi se na poluostrvu Huk u Veksfordu u Irskoj. Svetonik je i dalje u funkciji, ali na malo drugačiji način.

Naime, posetioci imaju priliku da iskuse razne tematske događaje u njemu. U poslednjih nekoliko godina svetionik je bio dom hrane, pa su tako posetioci išli na organizovane ture ujutru i uveče gde su imali prilike da isprobavaju lokalne specijalitete.

Do vrha ima 115 stepenika, a na vrhu bi se turisti susreli i sa hologramom koji oslikava monaha iz 5. veka Svetog Dubhana.

Prema legendi, on je izgradio manastir na poluostrvu gde su monasi upalili prvu vatru kako bi upozorili mornare na opasne stene.

Svetionik Huk je izgrađen u 13. veku od strane moćnog viteza Vilijama Maršala kako bi navodio njegove brodove u luku Ros.

Zato je svetionik Huk i nominovan za najbolji turistički projekat jer je osim bogate istorije pretvoren u prostor u kom turisti mogu da iskuse tradiciju Irske u potpunosti.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kasius

20.09.2018 08:46

Znači tu je baza Phila Coulsona i agenata S.H.I.E.L.D.-a .

ODGOVORITE