Аспирин: Мале дозе снижавају притисак

Већина медицинских посленика препоручује да здраве особе треба превентивно сваке вечери да попију по две таблете.

Здравље 17.09.2018 | 22:31
Аспирин: Мале дозе снижавају притисак
АСПИРИН, један од највише проучаваних лекова, и даље је неприкосновен у заштити здравља. Узет у малим дозама увече пре спавања, снижава ниво крвног притиска код особа код којих се сматра да постоји потенцијална хипертензија. Ово може бити врло значајан моменат, ако се зна да хипертензија представља важан фактор ризика за друге озбиљне кардиоваскуларне болести.

Подаци Светске здравствене организације и америчких центара за контролу и превенцију болести опомињу да, у већини земаља, чак трећина становништва пати од хипертензије, а да би се остали могли сачувати уколико би снизили свој сумњиви крвни притисак.

Актуелна истраживања показују да аспирин може бити и лек избора када је реч о превенцији, лечењу и контролисању не само хипертензије, већ и Алцхајмерове болести, као и неких форми карцинома.

Иначе, већина медицинских посленика препоручује да, условно здраве особе треба превентивно сваке вечери да попију по два аспирина. Међутим, уколико постоје масивна крварења ма које врсте, аспирин се не препоручује. Не препоручује се ни особама које имају чир на желуцу и дванаестопалачном цреву, женама у последња три месеца трудноће, као ни особама алергичним на ацетилсалицилну киселину.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар