Aspirin: Male doze snižavaju pritisak

Većina medicinskih poslenika preporučuje da zdrave osobe treba preventivno svake večeri da popiju po dve tablete.

Zdravlje 17.09.2018 | 22:31
Aspirin: Male doze snižavaju pritisak
ASPIRIN, jedan od najviše proučavanih lekova, i dalje je neprikosnoven u zaštiti zdravlja. Uzet u malim dozama uveče pre spavanja, snižava nivo krvnog pritiska kod osoba kod kojih se smatra da postoji potencijalna hipertenzija. Ovo može biti vrlo značajan momenat, ako se zna da hipertenzija predstavlja važan faktor rizika za druge ozbiljne kardiovaskularne bolesti.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije i američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti opominju da, u većini zemalja, čak trećina stanovništva pati od hipertenzije, a da bi se ostali mogli sačuvati ukoliko bi snizili svoj sumnjivi krvni pritisak.

Aktuelna istraživanja pokazuju da aspirin može biti i lek izbora kada je reč o prevenciji, lečenju i kontrolisanju ne samo hipertenzije, već i Alchajmerove bolesti, kao i nekih formi karcinoma.

Inače, većina medicinskih poslenika preporučuje da, uslovno zdrave osobe treba preventivno svake večeri da popiju po dva aspirina. Međutim, ukoliko postoje masivna krvarenja ma koje vrste, aspirin se ne preporučuje. Ne preporučuje se ni osobama koje imaju čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, ženama u poslednja tri meseca trudnoće, kao ni osobama alergičnim na acetilsalicilnu kiselinu.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar