Завршена Вуелта 2018: Јејтсу прија Каљос!

Сајмон Јејтс надокнадио пропуштено на Ђиру!

Остали спортови 17.09.2018 | 19:30
Завршена Вуелта 2018: Јејтсу прија Каљос!
Кад су му само три етапе пре краја овогодишње Трке кроз Италију шпагети ‘’застали у грлу’’ и довели га у ситуацију да розе мајицу на Ђиру преда Крису Фруму, возач Мичелтон Скота ,Британац Сајмон Јејтс, доказао је да му више прија каљос, па је данас у Мадриду окончану Вуелту завршио на трону.

Равнао је постепено пиринејска брда бивши светски шампион на писти, кад је од њих направио стакло- задао је смртоносни ударац остатку каравана.

БИциклиста из Берија је засео на чело у генералном пласману од 9. етапе, потом је у земљи кориде укроћен после лошег издања на 12. деоници трке, али је већ од 14. показао снагу брдског бика који воли црвено, тако да је данас у Мадриду црвену мајицу,обележје првог јахача Трке кроз Шпанију, ‘’изнајмио’’ до следеће године, коју му једино допинг-контролори могу поцепати уколико га, као претпрошле године на трци Париз-Ница, ухвате у коришћењу недозвољених стимуланса. Овосезонску трку је завршио једном етапном победом и укупним временом 82 х 05’ 58’’надмашио је своје најбоље остварење до сада на Вуелти (шесто место 2016).

Великој Британији од данас припада ‘’дијамантска педала’’, јер све три највеће титуле држе њени бициклисти - Крис Фрум је био најбољи на Ђиру, Герант Томас на Тур де Франсу, а 26-годишњи Јејтс је заокружио причу у Шпанији.

На брдима у окружењу града Арта на Балеарима соколови скупљају снагу за освајање небеског простора, дивокозе се вешто пењу до врхова, а представник овог места и шпанске нације, Енрик Мас, у 73. уздању Вуелте ‘’прелетео’’ је 69 позиција више у односу на учешће пре годину дана, спретношћу дивокозе докопавши се вицешампионске позиције сјајним учинком на претпоследњој, брдског етапи, када се првом етапном победом у каријери на пиринејском ‘’гренд слему’’ уселио на друго место, а свог сународника Алехандра Валвердеа послао у средишњи део ТОП 10.

Млади возач Квик степа постепено је растао на овосезонској трци, у првој половини борбе је улазио у ред одабране десеторке, од 14. етапе његове перформансе су биле још боље , три рунде касније усидрио се на најнижи степеник подијума у укупном пласману, а јучерашња победа у жестоком дуелу против Мигела- Анхела Лопеза дала му је прилику да осети шта значи бити најбољи иза најбољег. Његово време износи 82х 07’ 44’’.

Да се Вуелта вози на Криптону можда би победио, овако се Мигел-Ахнел Лопез (Астана, Колумбија), популарни Супермен, пласирао на треће место у генералном пласману. За ово остварење било му је потребно 82х 08’ 02’’.

Осмо место из 2017. године било је најбоље од њега на Трци кроз Шпанију, ако не рачунамо звање најбољег младог возача прошле године, а младић из Песке је овим пласманом доказао да трећа позиција са Ђира у мају 2018. није кратак бљесак, већ гром који остаје упамћен.

Споменутој тројици најбољих у елитних 10 придружила се се двојица Холанђана-Стивен Крајсвајк на четвртом ИВилко Келдерман на коти 10, с места број 6 кукуриче Галски петлић Тибо Пино, седмо И осмо ‘’седиште’’ заузела су још двојица Колумбијаца- Ригоберто Уран, познат по надимку Ригонатор, недовољно суров за више од седмог места, а Кондор са Анда Наиро Кинтана долетео је до степеника ниже у односу на земљака, док Шпанију није обрукала ни трећа карика Црвене фурије Јон Изагире пласманом на девето место.

Традиција ни овога пута не изостаје, па су додељена и утешна звања најуспешнијим бициклистима у додатним категоријама.

Шпанци већ четири године не осећају мирис и укус победе, за утеху им остаје да је шампион Вуелте из 2009. године Алехандро Валверде (Мовистар) најбољи спринтер, па му је припала зелена мајица, БелгијанацТомас де Гент најчешће је био на ‘’ти’’ с брдским циљевима , док је најбољи тим домаћи Мовистар.

Цикло Дон Кихот, Сајмон Јејтс, није кротио ветрењаче него шпанска брда и долове,а његови навијачи ће коначно моћи да истакну транспарент на коме пише: Симон YЕС! С разлогом…

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар