Završena Vuelta 2018: Jejtsu prija Kaljos!

Sajmon Jejts nadoknadio propušteno na Điru!

Ostali sportovi 17.09.2018 | 19:30
Završena Vuelta 2018: Jejtsu prija Kaljos!
Kad su mu samo tri etape pre kraja ovogodišnje Trke kroz Italiju špageti ‘’zastali u grlu’’ i doveli ga u situaciju da roze majicu na Điru preda Krisu Frumu, vozač Mičelton Skota ,Britanac Sajmon Jejts, dokazao je da mu više prija kaljos, pa je danas u Madridu okončanu Vueltu završio na tronu.

Ravnao je postepeno pirinejska brda bivši svetski šampion na pisti, kad je od njih napravio staklo- zadao je smrtonosni udarac ostatku karavana.

BIciklista iz Berija je zaseo na čelo u generalnom plasmanu od 9. etape, potom je u zemlji koride ukroćen posle lošeg izdanja na 12. deonici trke, ali je već od 14. pokazao snagu brdskog bika koji voli crveno, tako da je danas u Madridu crvenu majicu,obeležje prvog jahača Trke kroz Španiju, ‘’iznajmio’’ do sledeće godine, koju mu jedino doping-kontrolori mogu pocepati ukoliko ga, kao pretprošle godine na trci Pariz-Nica, uhvate u korišćenju nedozvoljenih stimulansa. Ovosezonsku trku je završio jednom etapnom pobedom i ukupnim vremenom 82 h 05’ 58’’nadmašio je svoje najbolje ostvarenje do sada na Vuelti (šesto mesto 2016).

Velikoj Britaniji od danas pripada ‘’dijamantska pedala’’, jer sve tri najveće titule drže njeni biciklisti - Kris Frum je bio najbolji na Điru, Gerant Tomas na Tur de Fransu, a 26-godišnji Jejts je zaokružio priču u Španiji.

Na brdima u okruženju grada Arta na Balearima sokolovi skupljaju snagu za osvajanje nebeskog prostora, divokoze se vešto penju do vrhova, a predstavnik ovog mesta i španske nacije, Enrik Mas, u 73. uzdanju Vuelte ‘’preleteo’’ je 69 pozicija više u odnosu na učešće pre godinu dana, spretnošću divokoze dokopavši se vicešampionske pozicije sjajnim učinkom na pretposlednjoj, brdskog etapi, kada se prvom etapnom pobedom u karijeri na pirinejskom ‘’grend slemu’’ uselio na drugo mesto, a svog sunarodnika Alehandra Valverdea poslao u središnji deo TOP 10.

Mladi vozač Kvik stepa postepeno je rastao na ovosezonskoj trci, u prvoj polovini borbe je ulazio u red odabrane desetorke, od 14. etape njegove performanse su bile još bolje , tri runde kasnije usidrio se na najniži stepenik podijuma u ukupnom plasmanu, a jučerašnja pobeda u žestokom duelu protiv Migela- Anhela Lopeza dala mu je priliku da oseti šta znači biti najbolji iza najboljeg. Njegovo vreme iznosi 82h 07’ 44’’.

Da se Vuelta vozi na Kriptonu možda bi pobedio, ovako se Migel-Ahnel Lopez (Astana, Kolumbija), popularni Supermen, plasirao na treće mesto u generalnom plasmanu. Za ovo ostvarenje bilo mu je potrebno 82h 08’ 02’’.

Osmo mesto iz 2017. godine bilo je najbolje od njega na Trci kroz Španiju, ako ne računamo zvanje najboljeg mladog vozača prošle godine, a mladić iz Peske je ovim plasmanom dokazao da treća pozicija sa Đira u maju 2018. nije kratak bljesak, već grom koji ostaje upamćen.

Spomenutoj trojici najboljih u elitnih 10 pridružila se se dvojica Holanđana-Stiven Krajsvajk na četvrtom IVilko Kelderman na koti 10, s mesta broj 6 kukuriče Galski petlić Tibo Pino, sedmo I osmo ‘’sedište’’ zauzela su još dvojica Kolumbijaca- Rigoberto Uran, poznat po nadimku Rigonator, nedovoljno surov za više od sedmog mesta, a Kondor sa Anda Nairo Kintana doleteo je do stepenika niže u odnosu na zemljaka, dok Španiju nije obrukala ni treća karika Crvene furije Jon Izagire plasmanom na deveto mesto.

Tradicija ni ovoga puta ne izostaje, pa su dodeljena i utešna zvanja najuspešnijim biciklistima u dodatnim kategorijama.

Španci već četiri godine ne osećaju miris i ukus pobede, za utehu im ostaje da je šampion Vuelte iz 2009. godine Alehandro Valverde (Movistar) najbolji sprinter, pa mu je pripala zelena majica, BelgijanacTomas de Gent najčešće je bio na ‘’ti’’ s brdskim ciljevima , dok je najbolji tim domaći Movistar.

Ciklo Don Kihot, Sajmon Jejts, nije krotio vetrenjače nego španska brda i dolove,a njegovi navijači će konačno moći da istaknu transparent na kome piše: Simon YES! S razlogom…

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar