Прича, ЛШ - Ајакс: Дјечји вртић, чика Дуле и чика Јан!

Мирише на 1995. годину. . .

Фудбал 18.09.2018 | 12:45
Прича, ЛШ - Ајакс: Дјечји вртић, чика Дуле и чика Јан!
Предуго је четвороструки шампион Европе и један од најзначајнијих клубова у историји фудбала чекао на неки значајнији европски резултат. Последњи пут пре него што је прошле године стигао до финала Лиге Европе о Ајаксу се у суперлативима говорило још 2003, када је несрећно испао од Милана у четвртфиналу Лиге шампиона.

Уочи старта новог издања елитног такмичења о Ајаксу можемо да говоримо као о потенцијалном пријатном изненађењу. Копљаници поново имају суперталентовану генерацију, четири или пет играча о које се отимају највећи европски клубови, а оно што је управа клуба одрадила овог лета подсећа на давну 1995. Тада је Ајакс имао полетарце у лику Седорфа, Давидса, Клајверта, Кануа, Овермарса, Мусампе, Рајзингера... Браћа Де Бур, Ван дер Сар и Богарде били су нешто старији, а сви су стасавали под палицомФранка Рајкарда и Данија Блинда.   

И знате већ шта се догодило. Ајакс је у пролеће те ’95. постао по четврти, и за сада последњи пут првак Европе. Сада су неки од актера тог великог успеха поново у клубу. Конкретно Марк Овермарс. Некада вихорни везиста Барселоне и Арсенала добро је испекао директорски занат и по многима води Ајакс баш онако како овај клуб захтева. Овермарс не одступа од основне клупске филозофије – производња играча и зарада на њима – али покушава да славни клуб позиционира тамо где му је место. У европској елити. Како је и сам био део пројекта „Ајакс шампион Европе 1995“ није му било тешко да препише основни постулат: младост и таленат + врхунско искуство = успех. Овај данашњи Ајакс по много чему подсећа на онај из ’95. Добро, тешко је очекивати да би ови момци могли да понове онакав резултата, пре свега јер се фудбал променио, али да је шампионски ген ту показала је сезона 2016/17. у Лиги Европе, када их је Манчестер Јунајтед зауставио на последњем кораку до трона.        

Ајакс из тог тима задржао голмана Онану, дефанзивце Фелтмана, Синкгравена и Де Лигта, Хакима Зијеха, тандем суперталентованих везиста Френки де Јонг/Дони ван де Бек, једног од најперспективнијих нападача Европе Каспера Долберга, Бразилца Давида Нереса. У међувремену из омладинског тима прекомандовани  су бек Мазрауи и Карел Ејтинг, од Вацлава Чернија тек се очекује да покаже шта уме, зимус је купљен искусни бек Таљафико, а на све то Овермарс је ангажовао и нове „Рајкарда и Блинда“. Јасно вам је да се ради о сину Данија Блинда, момку који стиже из Јунајтеда, те српском креативцу Душану Тадићу. За „завођење реда“ у обданишту ту је и Клас Јан Хунтелар.

На Амстердам арену током лета стизало је на десетине понуда. Пре свега, на удару су били Френки де Јонг за кога су се „тукли“ Барселона и Тотенхем. Матијс де Лигт са својих 19 година већ кошта 40.000.000 и нема ко се није распитивао за њега, а у излогу су поодавно и Ван де Бек, Долберг, Нерес... Како су успели да задрже све најбоље играче јасно је дакле да Ајакс нема жељу само да игра Лигу шампиона већ и да се испрси пред највећима.

А како Копљаници изгледају на старту сезоне планови им и нису нереални. Ангажовање Душана Тадићапоказало се као пун погодак. С његовом креативношћу, плус Хакима Зијеха и Давида Нереса, холандски великан заиста има страшан потенцијал у нападу. Каспер Долберг је додуше повређен и питање је да ли ће бити спреман да игра од првог меча у Лиги шампиона, али ту је Хунтелар да ускочи у сваком тренутку.

Са Де Лигтом и Блиндом млађим Ајакс је добио озбиљан тандем централних бекова, о чему сведочи и податак да је у лиги примљен само један гол за сада, односно да су Копљаници сачували мрежу у квалификацијама за Лигу шампиона када год је било кључно: у првом мечу против Штурма, у реваншу против Стандарда и у реваншу против Динама у Кијеву. Све ово говори да Ајакс не би требало да буде „канта“.

Човек који седи на клупи Ајакса – Ерик тен Хаг, мала је непознаница. Самостално је радио само у Го Ахед Иглсима пре него што је отишао у Бајерн да води његов други тим. Тамо га је одвео Гвардиола који га необично цени. Јер ради се студентима чувене школе Јохана Кројфа. Тако и Тен Хаг спада у оне тренере који теже поседу и апсолутној контроли утакмице. Откако је преузео крајем прошле године изгубио је само две утакмице.

Шта очекивати од оваквог Ајакса? Они који тврде да их још нисмо видели у окршајима са јачим од себе у праву су. Штурм, Стандард и Динамо Кијев нису њихов ниво. То је пре калибар АЕК-а. Са Бенфиком би требало да се „побију“ за друго место...    

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар