Priča, LŠ - Ajaks: Dječji vrtić, čika Dule i čika Jan!

Miriše na 1995. godinu. . .

Fudbal 18.09.2018 | 12:45
Priča, LŠ - Ajaks: Dječji vrtić, čika Dule i čika Jan!
Predugo je četvorostruki šampion Evrope i jedan od najznačajnijih klubova u istoriji fudbala čekao na neki značajniji evropski rezultat. Poslednji put pre nego što je prošle godine stigao do finala Lige Evrope o Ajaksu se u superlativima govorilo još 2003, kada je nesrećno ispao od Milana u četvrtfinalu Lige šampiona.

Uoči starta novog izdanja elitnog takmičenja o Ajaksu možemo da govorimo kao o potencijalnom prijatnom iznenađenju. Kopljanici ponovo imaju supertalentovanu generaciju, četiri ili pet igrača o koje se otimaju najveći evropski klubovi, a ono što je uprava kluba odradila ovog leta podseća na davnu 1995. Tada je Ajaks imao poletarce u liku Sedorfa, Davidsa, Klajverta, Kanua, Overmarsa, Musampe, Rajzingera... Braća De Bur, Van der Sar i Bogarde bili su nešto stariji, a svi su stasavali pod palicomFranka Rajkarda i Danija Blinda.   

I znate već šta se dogodilo. Ajaks je u proleće te ’95. postao po četvrti, i za sada poslednji put prvak Evrope. Sada su neki od aktera tog velikog uspeha ponovo u klubu. Konkretno Mark Overmars. Nekada vihorni vezista Barselone i Arsenala dobro je ispekao direktorski zanat i po mnogima vodi Ajaks baš onako kako ovaj klub zahteva. Overmars ne odstupa od osnovne klupske filozofije – proizvodnja igrača i zarada na njima – ali pokušava da slavni klub pozicionira tamo gde mu je mesto. U evropskoj eliti. Kako je i sam bio deo projekta „Ajaks šampion Evrope 1995“ nije mu bilo teško da prepiše osnovni postulat: mladost i talenat + vrhunsko iskustvo = uspeh. Ovaj današnji Ajaks po mnogo čemu podseća na onaj iz ’95. Dobro, teško je očekivati da bi ovi momci mogli da ponove onakav rezultata, pre svega jer se fudbal promenio, ali da je šampionski gen tu pokazala je sezona 2016/17. u Ligi Evrope, kada ih je Mančester Junajted zaustavio na poslednjem koraku do trona.        

Ajaks iz tog tima zadržao golmana Onanu, defanzivce Feltmana, Sinkgravena i De Ligta, Hakima Zijeha, tandem supertalentovanih vezista Frenki de Jong/Doni van de Bek, jednog od najperspektivnijih napadača Evrope Kaspera Dolberga, Brazilca Davida Neresa. U međuvremenu iz omladinskog tima prekomandovani  su bek Mazraui i Karel Ejting, od Vaclava Černija tek se očekuje da pokaže šta ume, zimus je kupljen iskusni bek Taljafiko, a na sve to Overmars je angažovao i nove „Rajkarda i Blinda“. Jasno vam je da se radi o sinu Danija Blinda, momku koji stiže iz Junajteda, te srpskom kreativcu Dušanu Tadiću. Za „zavođenje reda“ u obdaništu tu je i Klas Jan Huntelar.

Na Amsterdam arenu tokom leta stizalo je na desetine ponuda. Pre svega, na udaru su bili Frenki de Jong za koga su se „tukli“ Barselona i Totenhem. Matijs de Ligt sa svojih 19 godina već košta 40.000.000 i nema ko se nije raspitivao za njega, a u izlogu su poodavno i Van de Bek, Dolberg, Neres... Kako su uspeli da zadrže sve najbolje igrače jasno je dakle da Ajaks nema želju samo da igra Ligu šampiona već i da se isprsi pred najvećima.

A kako Kopljanici izgledaju na startu sezone planovi im i nisu nerealni. Angažovanje Dušana Tadićapokazalo se kao pun pogodak. S njegovom kreativnošću, plus Hakima Zijeha i Davida Neresa, holandski velikan zaista ima strašan potencijal u napadu. Kasper Dolberg je doduše povređen i pitanje je da li će biti spreman da igra od prvog meča u Ligi šampiona, ali tu je Huntelar da uskoči u svakom trenutku.

Sa De Ligtom i Blindom mlađim Ajaks je dobio ozbiljan tandem centralnih bekova, o čemu svedoči i podatak da je u ligi primljen samo jedan gol za sada, odnosno da su Kopljanici sačuvali mrežu u kvalifikacijama za Ligu šampiona kada god je bilo ključno: u prvom meču protiv Šturma, u revanšu protiv Standarda i u revanšu protiv Dinama u Kijevu. Sve ovo govori da Ajaks ne bi trebalo da bude „kanta“.

Čovek koji sedi na klupi Ajaksa – Erik ten Hag, mala je nepoznanica. Samostalno je radio samo u Go Ahed Iglsima pre nego što je otišao u Bajern da vodi njegov drugi tim. Tamo ga je odveo Gvardiola koji ga neobično ceni. Jer radi se studentima čuvene škole Johana Krojfa. Tako i Ten Hag spada u one trenere koji teže posedu i apsolutnoj kontroli utakmice. Otkako je preuzeo krajem prošle godine izgubio je samo dve utakmice.

Šta očekivati od ovakvog Ajaksa? Oni koji tvrde da ih još nismo videli u okršajima sa jačim od sebe u pravu su. Šturm, Standard i Dinamo Kijev nisu njihov nivo. To je pre kalibar AEK-a. Sa Benfikom bi trebalo da se „pobiju“ za drugo mesto...    

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar