Аустрија затражила провјеру гласања

Аустрија је затражила од правних стручњака ЕУ да преиспитају одлуку Европског парламента о покретању поступка санкционисања против Мађарске, саопштило је аустријско министарство спољних послова.

Свијет 16.09.2018 | 18:35
Аустрија затражила провјеру гласања
Истрагу је затражио потпредсједник аустријске владе Хајнц-Кристијан Штрахе чија је Слободарска партија блиска странци Фидес мађарског премијера Виктора Орбана, преноси Хина. 

Европски посланици су у сриједу изгласали почетак процеса санкционисања Мађарске због, како су навели, "озбиљног кршења" основних европских правила, а епилог би могао да буде одузимање гласачких права Будимпешти унутар ЕУ.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто најавио је да ће Будимпешта тражити правне начине за оспоравање одлуке, јер гласови уздржаних нису узети у обзир, што је промијенило исход гласања.

"Имам велике симпатије према аргументу Мађарске", рекао је Штрахе.

Штрахеова Народна партија је критиковала гласање у ЕП, али Народна странка канцелара Себастијана Курца гласала је против Мађарске.

Курц је данас рекао да то и даље није осуда Мађарске, него само "оптужбе и наводи" које сада треба истражити.

Протест против Орбана

Око хиљаду грађана протестовало је против премијера Мађарске Виктора Орбана, тражећи да влада поштује демократска права и друге вриједности ЕУ.

Скуп су организовале љевичарске опозиционе партије, преноси Реутерс.

"Европа је стала уз нас, сад је наш ред. Орбан и његова странка Фидес су изгубили у Европском парламенту, а Мађарска је побиједила", навели су организатори у саопштењу на Фацебооку.

Демонстранти на протесту носили су заставе Мађарске и Европске уније.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Орхан херој

16.09.2018 20:11

Орбан је херој. Водите их себи. Па у Европу без пасоса и визе мозе ко год хоце. Нек иду куци и нек направе себи нормалне дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

20.09.2018 01:44

Орбан је говно фасистицко ..Па најбоље да он просијак говори СТА се треба радити а људи му раде за 200 еура.