Austrija zatražila provjeru glasanja

Austrija je zatražila od pravnih stručnjaka EU da preispitaju odluku Evropskog parlamenta o pokretanju postupka sankcionisanja protiv Mađarske, saopštilo je austrijsko ministarstvo spoljnih poslova.

Svijet 16.09.2018 | 18:35
Austrija zatražila provjeru glasanja
Istragu je zatražio potpredsjednik austrijske vlade Hajnc-Kristijan Štrahe čija je Slobodarska partija bliska stranci Fides mađarskog premijera Viktora Orbana, prenosi Hina. 

Evropski poslanici su u srijedu izglasali početak procesa sankcionisanja Mađarske zbog, kako su naveli, "ozbiljnog kršenja" osnovnih evropskih pravila, a epilog bi mogao da bude oduzimanje glasačkih prava Budimpešti unutar EU.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto najavio je da će Budimpešta tražiti pravne načine za osporavanje odluke, jer glasovi uzdržanih nisu uzeti u obzir, što je promijenilo ishod glasanja.

"Imam velike simpatije prema argumentu Mađarske", rekao je Štrahe.

Štraheova Narodna partija je kritikovala glasanje u EP, ali Narodna stranka kancelara Sebastijana Kurca glasala je protiv Mađarske.

Kurc je danas rekao da to i dalje nije osuda Mađarske, nego samo "optužbe i navodi" koje sada treba istražiti.

Protest protiv Orbana

Oko hiljadu građana protestovalo je protiv premijera Mađarske Viktora Orbana, tražeći da vlada poštuje demokratska prava i druge vrijednosti EU.

Skup su organizovale ljevičarske opozicione partije, prenosi Reuters.

"Evropa je stala uz nas, sad je naš red. Orban i njegova stranka Fides su izgubili u Evropskom parlamentu, a Mađarska je pobijedila", naveli su organizatori u saopštenju na Facebooku.

Demonstranti na protestu nosili su zastave Mađarske i Evropske unije.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Orhan heroj

16.09.2018 20:11

Orban je heroj. Vodite ih sebi. Pa u Evropu bez pasosa i vize moze ko god hoce. Nek idu kuci i nek naprave sebi normalne drzave.

ODGOVORITE
Name

Kiki

20.09.2018 01:44

Orban je govno fasisticko ..Pa najbolje da on prosijak govori STA se treba raditi a ljudi mu rade za 200 eura.