ПЛ - Пао "Вембли": Клоп одговорио Покетину на оних 4:1!

На месту где је прошлог октобра морао да изводи Ловрена из игре још у првом полувремену спречавајући катастрофу, Клоп је ове суботе одржао час у припреми утакмице и стигао до пете победе од почетка сезоне у исто толико мечева.  Мирише, мирише. . . На титулу Ливерпула! Наставља се терор екипе Јиргена Клопа, Тотенхем срушен на Вемблију! 

Фудбал 15.09.2018 | 16:15
ПЛ - Пао "Вембли": Клоп одговорио Покетину на оних 4:1!
Прошле године у октобру, Маурисио Покетино импресивно је припремио утакмицу са Ливерпулом на "Вемблију" и забележио прву победу над Јиргеном Клопом у каријери натеравши немачког стручњака да још у првом полувремену при резултату 3:0 повуче с терена Дејана Ловрена.

Завршено је 4:1.

Одговор Клопа био је конкретан!

Неких 11 месеци касније, трибине су почеле да се празне већ око 80. минута дерби меча на отварању 5. кола Премијер лиге у којој су "певци" забележили други узастопни пораз, а "редси" наставили серију победа од старта сезоне и уписали пету у низу:

Тотенхем - Ливерпул 1:2 (0:1), након што је Ђорђинио Вајналдум у 39. искористио једину грешку "заборављеног" голмана, Мишела Ворма и постигао први гол на гостовањима у дресу Ливерпула, а какву-такву неизвесност на старту другог полувремена у креацији Лукаса Моуре брзо "убио" Роберто Фирмино поготком у 54. минуту.

У тренутку када су трибине већ до пола биле испражњене, у трећем минуту надокнаде, резервиста Ерик Ламела казнио је кукавичко "постављање" Данијела Стариџа који је окренуо леђа приликом његовог ударца левом ногом искоса и помогао му да савлада Алисона Бекера и направи двоминутну панику на највећем енглеском стадиону.

Махнита иницијатива "певаца", ипак, није донела изједначење каквих је било у историји Ливерпула, па и под Клопом.

Статива Моуре после соло продора у 50. минуту и наивне реакције Џоа Гомеза била је једина озбиљна шанса коју је имао Покетинов тим у првој утакмици после УЕФА паузе за Лигу нација, на коју су "певци" отишли поразом од Вотфорда у гостима (2:1).

* До утакмице са Црвеном звездом на "Енфилду" у 3. колу Лиге шампиона, "редси" ће имати јако тежак распоред: Пари Сен Жермен, Саутемптон, Челси, Челси, Наполи, Манчестер сити, Хадерсфилд *

Клоп је за девету шаховску партију са аргентинским менаџером припремио покретљиву зону у којој је мета био дефанзивни везиста домаћих, Ерик Дајер и управо је његова грешка из 37. минута довела до брзе контре гостију коју би Мохамед Салах из прошле сезоне рутински претворио у 0:1, али је "овај" Салах шутирао право у Ворма и подигао му самопоуздање у трећем лигашком наступу у последње три сезоне.

Пре тога, после само 44 секунде игре, Салах и Фирмино одиграли су акцију у којој је Садио Мане подметнуо ногу за погодак, али из офсајд позиције, што није промакло Мајклу Оливеру и његовим помоћницима.

Два минута након што је зауставио Салахов ударац левом ногом у спринту између двојице статичних белгијских штопера, Тобија Алдервејрелда и Томаса Вертонгена, холандски ветеран је показао да није лако бити вечита замена кажњеном Игу Лорису: почетнички је "боксовао" лопту у гужви после корнера, натерао Дајера да покуша да је избије главом са гол-црте, али је репрезентативац Енглеске само "асистирао" Вајналдуму.

Холанђанин је "вратио" главом лопту под пречку, Дани Роуз није био довољно висок да спречи њен прелазак преко гол-линије, а Ворм довољно брз да је ухвати, тако да је уз помоћ технологије Оливер добио потребну помоћ и показао према центру игралишта. После осам погодака на "Енфилду" од 27,5 милиона евра вредног трансфера из Њукасла на лето 2016, 27-годишњи Холанђанин забележио је и погодак на гостовањима.

Победе Ливерпула од старта сезоне: Вест Хем 4:0, Кристал Палас 0:2, Брајтон 1:0, Лестер 1:2, Тотенхем 0:2.

Изгледа да је ово та сезона! Она која се чека скоро три деценије на Енфилд Роуду...

Немилосредни Ливерпул гази све пред собом у Премијер лиги. Редси имају 5/5 на почетку сезоне! Нова жртва Клоповог тима је био директан ривал у борби за врх - Тотенхем. Редси су као гости славили 2:1 на Вемблију и остварили победу која их пумпа самопоуздањем да коначно могу до титуле шампиона Енгелске.

Ливерпулу је ово најбољи старт сезоне још од 1990. године када су били владајући шампион Енгелске и када Премијер лига као оваква није постојала. У неколико наврата од тада су имали добре сезоне, били некада и близу титуле, али никада нису играли овако фуриозно и убедљиво.

Ни репрезентативна пауза, ни тешко гостовање, ни снага ривала нису били препрека. Ливерпул је до голова дошао срећно уз помоћ Тотенхемових дефанзиваца. Али заслужено јер је био бољи ривал од Спурса који су другим узастопним поразом већ у озбиљном заостатаку ако желе да се боре за титулу...

Ливерпул више не мора да створи 10 зицера да би победио. Клопов тим ове сезоне побеђује стрпљиво, сигурно, скоро па шампионски. А има и среће. Иако су све очи упрте у паклени нападачки трилинг, одбрана је та која са подједнаким учинком гура Ливерпул напред. После пет кола, Редси имају гол-разлику 11:2. И најбољу одбрану у лиги. Тек сада се види шта је значио Ван Дајков трансфер зимус, Алисонова куповина овог лета али и какве је поготке Клоп направио са Робертсоном, Арнолдом и Гомезом. Огроман плус је и НабиКеита који из меча у меч показује да вреди огроман новац уложен у његову куповину.

Покетино је после пораза у Вотфорду опет вратио формацију на четворицу у последњој линији, али се то испоставило као катастрофалан потез. Поготово са Вормом уместо повређеног Лориса на голу.

Имали су оба тима у првих пола сата своје моменте и шансе. Ливерпул је за нијансу био бољи, али је и Тотенхем опасно претио. Гол у 39. минуту је дошао као последица очајне реакције Ворма и Тотенхемове одбране на корнер. Ђино Вајналдум је шутриао главом и постигао први гол у дресу Ливерпула на гостовањима. Лопта је за који центиметар пречла гол-линију, а видео технологија убила наде Спурса да су се извукли.

Како су завршили друго, тако су Спурси и Редси почели друго полувреме. После десетак минута игре је севнула Ливерпулова брзина у нападу. Мане је пробио по левом крилу, имао Салаха и Фирмина и одлучио се за Бразилца. Лопта је некако дошла до Фирмина после још једне слабе реакције домаћих дефанзиваца и он је рутински убацио у празну мрежу. Бразилац укупно има 38 голова и 23 асистенције код Клопа.

Могло је до краја да буде и 3:0, али су Кеита и Салах пропустили добре шансе. Уместо 3:0, било је 2:1 у надокнади времена када је Ламела искористио гужву, али је било касно да Тотенхем дође макар до бода. 

Клопов тим сада улази у серију од три меча на свом терену (ПСЖ у Лиги шампиона, Саутемптон у првенству, Челси у Лига купу), па следи паклен распоред. Гостовања Челсију и Наполију, па дерби кући против Манчестер Ситија.

После тога би могло да се види да ли титула стиже на Енфилд ове сезоне. Опасно мирише на то...

Резултати 5. кола:

Тотенхем - Ливерпул 1:2 (0:1)
/Ламела 90+3 - Вајналдум 39, Фирмино 54/

Борнмут - Лестер (16.00)
Челси - Кардиф
Хадерсфилд - Кристал Палас
Манчестер сити - Фулам
Њукасл - Арсенал
Вотфорд - Манчестер јунајтед (18.30)

недеља

Вулверхемптон - Барнли (14.00)
Евертон - Вест Хем (17.00)

понедељак

Саутемптон - Брајтон (21.00)

Табела: Ливерпул (+1) 15, Челси 12, Вотфорд 12, Манчестер сити 10, Тотенхем (+1) 9, Борнмут 7, Евертон 6, Лестер 6, Арсенал 6, Манчестер јунајтед 6, Вулверхемптон 5, Саутемптон 4, Фулам 4, Брајтон 4, Кристал Палас 3, Кардиф 2, Хадерсфилд 2, Њукасл 1, Барнли 1, Вест Хем 0.

Парови 6. кола (22. и 23. септембар): Фулам - Вотфорд, Барнли - Борнмут, Кардиф - Манчестер сити, Кристал Палас - Њукасл, Лестер - Хадерсфилд, Ливерпул - Саутемптон, Манчестер јунајтед - Вулверхемптон, Брајтон - Тотенхем, Вест Хем - Челси, Арсенал - Евертон.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар