PL - Pao "Vembli": Klop odgovorio Poketinu na onih 4:1!

Na mestu gde je prošlog oktobra morao da izvodi Lovrena iz igre još u prvom poluvremenu sprečavajući katastrofu, Klop je ove subote održao čas u pripremi utakmice i stigao do pete pobede od početka sezone u isto toliko mečeva.  Miriše, miriše. . . Na titulu Liverpula! Nastavlja se teror ekipe Jirgena Klopa, Totenhem srušen na Vembliju! 

Fudbal 15.09.2018 | 16:15
PL - Pao "Vembli": Klop odgovorio Poketinu na onih 4:1!
Prošle godine u oktobru, Maurisio Poketino impresivno je pripremio utakmicu sa Liverpulom na "Vembliju" i zabeležio prvu pobedu nad Jirgenom Klopom u karijeri nateravši nemačkog stručnjaka da još u prvom poluvremenu pri rezultatu 3:0 povuče s terena Dejana Lovrena.

Završeno je 4:1.

Odgovor Klopa bio je konkretan!

Nekih 11 meseci kasnije, tribine su počele da se prazne već oko 80. minuta derbi meča na otvaranju 5. kola Premijer lige u kojoj su "pevci" zabeležili drugi uzastopni poraz, a "redsi" nastavili seriju pobeda od starta sezone i upisali petu u nizu:

Totenhem - Liverpul 1:2 (0:1), nakon što je Đorđinio Vajnaldum u 39. iskoristio jedinu grešku "zaboravljenog" golmana, Mišela Vorma i postigao prvi gol na gostovanjima u dresu Liverpula, a kakvu-takvu neizvesnost na startu drugog poluvremena u kreaciji Lukasa Moure brzo "ubio" Roberto Firmino pogotkom u 54. minutu.

U trenutku kada su tribine već do pola bile ispražnjene, u trećem minutu nadoknade, rezervista Erik Lamela kaznio je kukavičko "postavljanje" Danijela Staridža koji je okrenuo leđa prilikom njegovog udarca levom nogom iskosa i pomogao mu da savlada Alisona Bekera i napravi dvominutnu paniku na najvećem engleskom stadionu.

Mahnita inicijativa "pevaca", ipak, nije donela izjednačenje kakvih je bilo u istoriji Liverpula, pa i pod Klopom.

Stativa Moure posle solo prodora u 50. minutu i naivne reakcije Džoa Gomeza bila je jedina ozbiljna šansa koju je imao Poketinov tim u prvoj utakmici posle UEFA pauze za Ligu nacija, na koju su "pevci" otišli porazom od Votforda u gostima (2:1).

* Do utakmice sa Crvenom zvezdom na "Enfildu" u 3. kolu Lige šampiona, "redsi" će imati jako težak raspored: Pari Sen Žermen, Sautempton, Čelsi, Čelsi, Napoli, Mančester siti, Hadersfild *

Klop je za devetu šahovsku partiju sa argentinskim menadžerom pripremio pokretljivu zonu u kojoj je meta bio defanzivni vezista domaćih, Erik Dajer i upravo je njegova greška iz 37. minuta dovela do brze kontre gostiju koju bi Mohamed Salah iz prošle sezone rutinski pretvorio u 0:1, ali je "ovaj" Salah šutirao pravo u Vorma i podigao mu samopouzdanje u trećem ligaškom nastupu u poslednje tri sezone.

Pre toga, posle samo 44 sekunde igre, Salah i Firmino odigrali su akciju u kojoj je Sadio Mane podmetnuo nogu za pogodak, ali iz ofsajd pozicije, što nije promaklo Majklu Oliveru i njegovim pomoćnicima.

Dva minuta nakon što je zaustavio Salahov udarac levom nogom u sprintu između dvojice statičnih belgijskih štopera, Tobija Aldervejrelda i Tomasa Vertongena, holandski veteran je pokazao da nije lako biti večita zamena kažnjenom Igu Lorisu: početnički je "boksovao" loptu u gužvi posle kornera, naterao Dajera da pokuša da je izbije glavom sa gol-crte, ali je reprezentativac Engleske samo "asistirao" Vajnaldumu.

Holanđanin je "vratio" glavom loptu pod prečku, Dani Rouz nije bio dovoljno visok da spreči njen prelazak preko gol-linije, a Vorm dovoljno brz da je uhvati, tako da je uz pomoć tehnologije Oliver dobio potrebnu pomoć i pokazao prema centru igrališta. Posle osam pogodaka na "Enfildu" od 27,5 miliona evra vrednog transfera iz Njukasla na leto 2016, 27-godišnji Holanđanin zabeležio je i pogodak na gostovanjima.

Pobede Liverpula od starta sezone: Vest Hem 4:0, Kristal Palas 0:2, Brajton 1:0, Lester 1:2, Totenhem 0:2.

Izgleda da je ovo ta sezona! Ona koja se čeka skoro tri decenije na Enfild Roudu...

Nemilosredni Liverpul gazi sve pred sobom u Premijer ligi. Redsi imaju 5/5 na početku sezone! Nova žrtva Klopovog tima je bio direktan rival u borbi za vrh - Totenhem. Redsi su kao gosti slavili 2:1 na Vembliju i ostvarili pobedu koja ih pumpa samopouzdanjem da konačno mogu do titule šampiona Engelske.

Liverpulu je ovo najbolji start sezone još od 1990. godine kada su bili vladajući šampion Engelske i kada Premijer liga kao ovakva nije postojala. U nekoliko navrata od tada su imali dobre sezone, bili nekada i blizu titule, ali nikada nisu igrali ovako furiozno i ubedljivo.

Ni reprezentativna pauza, ni teško gostovanje, ni snaga rivala nisu bili prepreka. Liverpul je do golova došao srećno uz pomoć Totenhemovih defanzivaca. Ali zasluženo jer je bio bolji rival od Spursa koji su drugim uzastopnim porazom već u ozbiljnom zaostataku ako žele da se bore za titulu...

Liverpul više ne mora da stvori 10 zicera da bi pobedio. Klopov tim ove sezone pobeđuje strpljivo, sigurno, skoro pa šampionski. A ima i sreće. Iako su sve oči uprte u pakleni napadački triling, odbrana je ta koja sa podjednakim učinkom gura Liverpul napred. Posle pet kola, Redsi imaju gol-razliku 11:2. I najbolju odbranu u ligi. Tek sada se vidi šta je značio Van Dajkov transfer zimus, Alisonova kupovina ovog leta ali i kakve je pogotke Klop napravio sa Robertsonom, Arnoldom i Gomezom. Ogroman plus je i NabiKeita koji iz meča u meč pokazuje da vredi ogroman novac uložen u njegovu kupovinu.

Poketino je posle poraza u Votfordu opet vratio formaciju na četvoricu u poslednjoj liniji, ali se to ispostavilo kao katastrofalan potez. Pogotovo sa Vormom umesto povređenog Lorisa na golu.

Imali su oba tima u prvih pola sata svoje momente i šanse. Liverpul je za nijansu bio bolji, ali je i Totenhem opasno pretio. Gol u 39. minutu je došao kao posledica očajne reakcije Vorma i Totenhemove odbrane na korner. Đino Vajnaldum je šutriao glavom i postigao prvi gol u dresu Liverpula na gostovanjima. Lopta je za koji centimetar prečla gol-liniju, a video tehnologija ubila nade Spursa da su se izvukli.

Kako su završili drugo, tako su Spursi i Redsi počeli drugo poluvreme. Posle desetak minuta igre je sevnula Liverpulova brzina u napadu. Mane je probio po levom krilu, imao Salaha i Firmina i odlučio se za Brazilca. Lopta je nekako došla do Firmina posle još jedne slabe reakcije domaćih defanzivaca i on je rutinski ubacio u praznu mrežu. Brazilac ukupno ima 38 golova i 23 asistencije kod Klopa.

Moglo je do kraja da bude i 3:0, ali su Keita i Salah propustili dobre šanse. Umesto 3:0, bilo je 2:1 u nadoknadi vremena kada je Lamela iskoristio gužvu, ali je bilo kasno da Totenhem dođe makar do boda. 

Klopov tim sada ulazi u seriju od tri meča na svom terenu (PSŽ u Ligi šampiona, Sautempton u prvenstvu, Čelsi u Liga kupu), pa sledi paklen raspored. Gostovanja Čelsiju i Napoliju, pa derbi kući protiv Mančester Sitija.

Posle toga bi moglo da se vidi da li titula stiže na Enfild ove sezone. Opasno miriše na to...

Rezultati 5. kola:

Totenhem - Liverpul 1:2 (0:1)
/Lamela 90+3 - Vajnaldum 39, Firmino 54/

Bornmut - Lester (16.00)
Čelsi - Kardif
Hadersfild - Kristal Palas
Mančester siti - Fulam
Njukasl - Arsenal
Votford - Mančester junajted (18.30)

nedelja

Vulverhempton - Barnli (14.00)
Everton - Vest Hem (17.00)

ponedeljak

Sautempton - Brajton (21.00)

Tabela: Liverpul (+1) 15, Čelsi 12, Votford 12, Mančester siti 10, Totenhem (+1) 9, Bornmut 7, Everton 6, Lester 6, Arsenal 6, Mančester junajted 6, Vulverhempton 5, Sautempton 4, Fulam 4, Brajton 4, Kristal Palas 3, Kardif 2, Hadersfild 2, Njukasl 1, Barnli 1, Vest Hem 0.

Parovi 6. kola (22. i 23. septembar): Fulam - Votford, Barnli - Bornmut, Kardif - Mančester siti, Kristal Palas - Njukasl, Lester - Hadersfild, Liverpul - Sautempton, Mančester junajted - Vulverhempton, Brajton - Totenhem, Vest Hem - Čelsi, Arsenal - Everton.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar