Новчаници танки, а намирнице скупе

Актуелна поскупљења основних животних намирница и горива додатно су оптеретила стандард већине грађана РС, који су ионако једва састављали крај с крајем од првог до првог у мјесецу.  

Република Српска 15.09.2018 | 07:25
Новчаници танки, а намирнице скупе
Тако ће, само због посљедњег скока цијене брашна и хљеба, те неколико узастопних поскупљења горива, породице мјесечно морати да обезбиједе додатних 30 КМ.

Са сљедећим поскупљењем брашна, које је најављено крајем мјесеца, врећа ће, у односу на крај августа, бити скупља за најмање 2,5 КМ.

С друге стране, хљеб је прије неколико дана поскупио за чак 20 фенинга, што значи да ће трошак једне породице, под претпоставком да дневно купује векну и по, мјесечно бити већи за 9 КМ.

Такође, од када је кренуо талас поскупљења горива, па до данас, возачи на разлици у цијени за резервоар од 50 литара морају да издвоје чак 20 КМ више.

То значи да ће једну породицу у Српској 45 хљебова, једна врећа брашна и један резервоар горива, мјесечно додатно коштати најмање 30 КМ. 

Проблем је што је ријеч о намирницама које, ма колико сиромашно било, ниједно домаћинство не може да избјегне, док је, с друге стране, за многе грађане гориво такође прека потреба, а не луксуз.

Кад се у обзир узме чињеница да су у РС на снази „тиха поскупљења“ и осталих роба широке потрошње, јасно је да ће кућни буџети грађана у наредном периоду бити далеко оптерећенији од поменутог трошка.

– Живот стварно постаје све тежи и тежи. Многи људи раде за 500-600 КМ, тако да за њих и најмање поскупљење основних животнх намриница или горива представља удар на џеп. Ко може без брашна или хљеба?! За многе је аутомобил извор егзистенције, тако да немају избора него да купују гориво. Плашим се да ће нам бити још горе, јер свако мало нешто поскупи – каже возач из Бањалуке Владислав С.

Скупље од јануара

Још драстичнији скок цијене пшенице, самим тим и брашна и хљеба, могао би се десити у јануару наредне године, када крећу прави преговори о цијени ове житарице. Како објашњавају млинари, до тада ће се трошити залихе, па ће и поскупљења бити у мањим износима.

Међутим, пошто је само 30 одсто овогодишњег рода пшенице за људску употребу, због несташице би њена цијена драстичније могла да скочи, што ће за који мјесец довести до значајнијих поскупљења брашна и пекарских производа.

Извор: СрпскаИнфо
 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

децко

15.09.2018 05:32

Мене то не дотице, одем у трговину и купим себи кифлу и мозе ми бити цијели дан! Зивио нам предсједник С. Кореје! Људи, нисте свјесни да зивимо као пси!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сократ

15.09.2018 05:59

Поскупљења су добро досла. Цим тезе тим боље. Јер проблеми цине цовјека јацим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијана

15.09.2018 07:41

Ми се оцврсцавамо вец 25 година, ни у цему не треба претјеривати. Ја бих зељела једну цоколадну торту бар за родјендан.

Name

Мато

15.09.2018 06:01

Како неце бити кад толике године продзосе дасе нису могле основат пољопривредне задруге и откупне станице стацес кад имао пљацкасе ане људе који воде рацуна о пољопривреднику коме да прода цовјек свој производ а сведно кед псеница треба дасе врси незнасе цијена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Камен

15.09.2018 06:07

Кад је постао лукзуз брашно и хлеб.је....о ја такву РС онда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трр

15.09.2018 06:28

Само јаси сви смо наси

ОДГОВОРИТЕ
Name

гласац

15.09.2018 07:13

То је Додик направио тако благостање гласајте опет за њега сад вам нуди и 100 марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мк

15.09.2018 09:02

ВЕЧЕ ПОНИЖЕЊЕ НИЈЕ МОГАО ПРИРЕДИТИ ОВОМ НАРОДУ .СРАМОТА ШТО СЕ УОПШТЕ РОДИО.