Novčanici tanki, a namirnice skupe

Aktuelna poskupljenja osnovnih životnih namirnica i goriva dodatno su opteretila standard većine građana RS, koji su ionako jedva sastavljali kraj s krajem od prvog do prvog u mjesecu.  

Republika Srpska 15.09.2018 | 07:25
Novčanici tanki, a namirnice skupe
Tako će, samo zbog posljednjeg skoka cijene brašna i hljeba, te nekoliko uzastopnih poskupljenja goriva, porodice mjesečno morati da obezbijede dodatnih 30 KM.

Sa sljedećim poskupljenjem brašna, koje je najavljeno krajem mjeseca, vreća će, u odnosu na kraj avgusta, biti skuplja za najmanje 2,5 KM.

S druge strane, hljeb je prije nekoliko dana poskupio za čak 20 feninga, što znači da će trošak jedne porodice, pod pretpostavkom da dnevno kupuje veknu i po, mjesečno biti veći za 9 KM.

Takođe, od kada je krenuo talas poskupljenja goriva, pa do danas, vozači na razlici u cijeni za rezervoar od 50 litara moraju da izdvoje čak 20 KM više.

To znači da će jednu porodicu u Srpskoj 45 hljebova, jedna vreća brašna i jedan rezervoar goriva, mjesečno dodatno koštati najmanje 30 KM. 

Problem je što je riječ o namirnicama koje, ma koliko siromašno bilo, nijedno domaćinstvo ne može da izbjegne, dok je, s druge strane, za mnoge građane gorivo takođe preka potreba, a ne luksuz.

Kad se u obzir uzme činjenica da su u RS na snazi „tiha poskupljenja“ i ostalih roba široke potrošnje, jasno je da će kućni budžeti građana u narednom periodu biti daleko opterećeniji od pomenutog troška.

– Život stvarno postaje sve teži i teži. Mnogi ljudi rade za 500-600 KM, tako da za njih i najmanje poskupljenje osnovnih životnh namrinica ili goriva predstavlja udar na džep. Ko može bez brašna ili hljeba?! Za mnoge je automobil izvor egzistencije, tako da nemaju izbora nego da kupuju gorivo. Plašim se da će nam biti još gore, jer svako malo nešto poskupi – kaže vozač iz Banjaluke Vladislav S.

Skuplje od januara

Još drastičniji skok cijene pšenice, samim tim i brašna i hljeba, mogao bi se desiti u januaru naredne godine, kada kreću pravi pregovori o cijeni ove žitarice. Kako objašnjavaju mlinari, do tada će se trošiti zalihe, pa će i poskupljenja biti u manjim iznosima.

Međutim, pošto je samo 30 odsto ovogodišnjeg roda pšenice za ljudsku upotrebu, zbog nestašice bi njena cijena drastičnije mogla da skoči, što će za koji mjesec dovesti do značajnijih poskupljenja brašna i pekarskih proizvoda.

Izvor: SrpskaInfo
 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

decko

15.09.2018 05:32

Mene to ne dotice, odem u trgovinu i kupim sebi kiflu i moze mi biti cijeli dan! Zivio nam predsjednik S. Koreje! Ljudi, niste svjesni da zivimo kao psi!

ODGOVORITE
Name

Sokrat

15.09.2018 05:59

Poskupljenja su dobro dosla. Cim teze tim bolje. Jer problemi cine covjeka jacim.

ODGOVORITE
Name

Dijana

15.09.2018 07:41

Mi se ocvrscavamo vec 25 godina, ni u cemu ne treba pretjerivati. Ja bih zeljela jednu cokoladnu tortu bar za rodjendan.

Name

Mato

15.09.2018 06:01

Kako nece biti kad tolike godine prodzose dase nisu mogle osnovat poljoprivredne zadruge i otkupne stanice staces kad imao pljackase ane ljude koji vode racuna o poljoprivredniku kome da proda covjek svoj proizvod a svedno ked psenica treba dase vrsi neznase cijena

ODGOVORITE
Name

Kamen

15.09.2018 06:07

Kad je postao lukzuz brašno i hleb.je....o ja takvu RS onda

ODGOVORITE
Name

Trr

15.09.2018 06:28

Samo jasi svi smo nasi

ODGOVORITE
Name

glasac

15.09.2018 07:13

To je Dodik napravio tako blagostanje glasajte opet za njega sad vam nudi i 100 maraka.

ODGOVORITE
Name

Mk

15.09.2018 09:02

VEČE PONIŽENJE NIJE MOGAO PRIREDITI OVOM NARODU .SRAMOTA ŠTO SE UOPŠTE RODIO.