Почиње Свјетско првенство, Срби против Амера!

Уколико намеравата да пратите "орлове" на Мундоволеју у Италији и Бугарској, могуће да ће вам овај текст помоћи - највише око система такмичења.

Остали спортови 12.09.2018 | 14:30
Почиње Свјетско првенство, Срби против Амера!
Олимпијски шампиони из Сиднеја 2000, европски прваци из Остраве 2001. и Беча 2011 и освајачи Светске лиге из Кракова 2016. налазе се пред ултимативним изазовом: XИX светско првенство у одбојци!

Или, другим речима, пред нашим одбојкашима је једино озбиљно међународно такмичење, које до сада није освојено ни под једним именом, од ФНРЈ, СФРЈ, преко СРЈ и СЦГ, до данас.

Имамо једно 20 година старо сребро и осам година стару бронзу, али и искуства која нас уче да смо бројне историјски непремостиве препреке прескакали баш онда када се то, објективно, није очекивало.

"Орлови" једног од наших најтрофејнијих спортиста, сада селектора Николе Грбића (44), налазе се већ неколико дана у Барију, где ће у среду увече у 20.30 одмерити снаге са старим ривалима, Американцима, који су и те како умели да нам "загорчају живот" на великој сцени.

Губили смо од њих, али и побеђивали их довољно пута да пред старт Групе Ц можемо да констатујемо само да је немогуће предвидети победника и да је могуће очекивати спектакл.

"Очекујемо много, ми смо квалитетна репрезентација, која је то показала прошле године, када смо били трећи у Европи. Измакла нам је победа против Немачке у полуфналу. Ми смо једни од фаворита за освајање Светског првенства. Очекивања су велика", рекао је један од најважнијих играча у тиму и "домаћин" у Италији, Урош Ковачевић.

"Конкуренција је прејака као и последњих година, шест, седам репрезентација су кандидати за освајање турнира. Потрудићемо се да догурамо што даље, надам се до медаље, а зашто не и златне. Али, конкуренција је јака, морамо бити на земљи, да играмо утакмицу по утакмицу", додао је ас Трентина, од ког ће и овог пута зависити пријем сервиса и напад нашег тима.

У Трентину наступа и Срећко Лисинац, а у најјачој лиги света имамо још тандем Перуђе, Александра Атанасијевића и Марка Подрашчанина.

"Максимално смо мотивисани, с обзиром да долазимо на једно од највећих такмичења као што је Светско првенство, у земљи одбојке као што је Италија. Многи од нас играју овде, тако да ћемо бити на домаћем терену. Александар и ја смо у Барију у фебруару узели Куп Италије са Перуђом, надам се да ће нам овај град и ова хала опет донети срећу", навео је Подрашчанин.

Србију после одмеравања снага са САД чека серија од три утакмице са тимовима који би, по природи ствари, требало да се боре за четврто место у Групи Ц, последње које води у наредну фазу: Камерун, Тунис, Аустралија. Иако би погрешно било и помислити да ће ти мечеви бити решени брзо и лако, а није занемарљива ни сет-разлика, реалност је да ће "орлови" у уторак у последњем колу прве фазе играти још један "класик", овог пута са Русијом.

Исход утакмице са Американцима, као и "хланди дерби" између њих и Руса у суботу, одредиће и важност нашег дуела са Русијом мада је систем такмичења такав да би требало очекивати и понеко "избегавање" пред укрштање екипа са разних страна Италије и Бугарске у другој фази.

* У финалу претходног Светског првенства одржаног 2014. у Пољској, домаћа селекција успела је у финалу да савлада троструке узастопне шампионе света, Бразилце (3:1) и освоји другу златну медаљу после оне из Мексика 1974. *

После прве фазе у којој је 24 репрезенатције разврстано у четири групе по шест, даље ће проћи четири тима најбоља и формирати нове четири групе уз пренете бодове из прве фазе. Поново ће играти свако са сваким, а пласман на Ф6 турнир у Торину избориће победници група Е, Ф, Г и Х, као и две најбоље другопласиране екипе.

Ни ту неће бити крај са групама и системом "свако против свакога", јер ће на Фајнал-сиксу тимови бити подељени у две групе по три из којих ће најбољи изборити финале. 

Групе у првој фази:

Група А: Италија, Аргентина, Јапан, Белгија, Словенија, Доминиканска Република.

Група Б: Бразил, Канада, Француска, Египат, Кина, Холандија.

Група Ц: САД, Русија, Србија, Аустралија, Тунис, Камерун.

Група Д: Бугарска, Пољска, Иран, Куба, Финска, Порторико.

Путеви ка другој фази: 

Б1 - А2, А3, Ц4
Б2 - А1, Ц3, Д4
Б3 - Д1, Ц2, А4
Б4 - Ц1, Д2, Д3

Одбојкаши ФНРЈ, СФРЈ, СРЈ, СЦГ и Србије никада нису освојили светско злато, за разлику од олимпијског и европског. "Плава чета" играла је финале 1998. у Јапану и изгубила од Италије 3:0 у мечу после ког је један од најбољих у тиму "азура", Марко Браћи, пао на допинг тесту, али то није поништило исход меча па смо морали да се задовољимо сребром.

Четири године касније у Аргентини, последњи пут под заставом СРЈ, наши одбојкаши изгубили су од Француске 3:0 у борби за бронзу, која нам је измакла и 2006. у Јапану под именом СЦГ утолико што су нас надиграли и Бугари резултатом 3:1. После трећег узастопног пораза у полуфиналу у Италији 2010, наш тим коначно је одговорио позитивно у борби за бронзу и победио домаћина у сред Рима резултатом 3:1.

На претходном Мундоволеју у Пољској, "орлови" су прошли прву фазу са једним поразом, од домаћина, али потом посустали у другој рунди иако су је отворили тријумфом од 3:0 над Италијанима. Уследили су порази у четири сета од САД и Француске након чега је наш деморалисани тим изгубио и од Ирана истим резултатом.

Састав Србије за XИX светско првенство у одбојци:

1. Александар Околић (25, 205, Солун)
2. Урош Ковачевић (25, 197, Трентино)
3. Милан Катић (25, 202, Белхатов)
4. Немања Петрић (31, 202, Белогорје)
7. Петар Крсмановић (28, 205, Сургут)
8. Марко Ивовић (27, 194, Новосибирск)
9. Никола Јововић (26, 197, Анкара)
14. Александар Атанасијевић (27, 200, Перуђа)
16. Дражен Лубурић (24, 202, Анкара)
17. Невен Мајсторовић (29, 193, Крајова)
18. Марко Подрашчанин (31, 203, Перуђа)
19. Никола Росић (34, 192, Крајова)
20. Срећко Лисинац (26, 205, Трентино)
21. Иван Костић (30, 192, Војводина)

Селектор: Никола Грбић (44)

Одбојкашки тимови наше земље освојили су две олимпијске медаље: злато у Сиднеју 2000 и бронзу у Атланти 1996, две светске медаље: сребро у Јапану 1998 и бронзу у Италији 2010, као и 11 европских медаља: злата у Чешкој 2001 и Аустрији/Чешкој 2011, сребро у Холандији 1997 и осам бронзаних одличја од Југославије 1975 до Пољске 2017.

Како се Светска лига наметнула временом као веома респектабилно такмичење, треба рећи да је наш тим сакупио девет медаља за две и по деценије постојања овог надметања: злато у Пољској 2016, пет сребрних и још три бронзане медаље.

Срећно, момци!

* Италија је трећи пут домаћин Мундоволеја, с тим да је 1978. и 2010. самостално организвала турнр, баш као и Бугарска 1970. *

Мундоволеј биће одржан у шест италијанских (Бари, Болоња, Фиренца, Асађо, Рим и Торино) и три бугарска града (Русе, Варна и Софија). Полуфинални турнир шест најбољих екипа биће одржан у Торину.

Распоред "орлова" у првој рунди:

САД (среда, 20.30)

Камерун (четвртак, 20.30)

Тунис (субота, 17.00)

Аустралија (недеља, 20.30)

Русија (уторак, 20.30)

*напомена: све утакмице у Групи Ц биће одигране у "ПалаФлорио" дворани у Барију капацитета 5.800 места.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар