Počinje Svjetsko prvenstvo, Srbi protiv Amera!

Ukoliko nameravata da pratite "orlove" na Mundovoleju u Italiji i Bugarskoj, moguće da će vam ovaj tekst pomoći - najviše oko sistema takmičenja.

Ostali sportovi 12.09.2018 | 14:30
Počinje Svjetsko prvenstvo, Srbi protiv Amera!
Olimpijski šampioni iz Sidneja 2000, evropski prvaci iz Ostrave 2001. i Beča 2011 i osvajači Svetske lige iz Krakova 2016. nalaze se pred ultimativnim izazovom: XIX svetsko prvenstvo u odbojci!

Ili, drugim rečima, pred našim odbojkašima je jedino ozbiljno međunarodno takmičenje, koje do sada nije osvojeno ni pod jednim imenom, od FNRJ, SFRJ, preko SRJ i SCG, do danas.

Imamo jedno 20 godina staro srebro i osam godina staru bronzu, ali i iskustva koja nas uče da smo brojne istorijski nepremostive prepreke preskakali baš onda kada se to, objektivno, nije očekivalo.

"Orlovi" jednog od naših najtrofejnijih sportista, sada selektora Nikole Grbića (44), nalaze se već nekoliko dana u Bariju, gde će u sredu uveče u 20.30 odmeriti snage sa starim rivalima, Amerikancima, koji su i te kako umeli da nam "zagorčaju život" na velikoj sceni.

Gubili smo od njih, ali i pobeđivali ih dovoljno puta da pred start Grupe C možemo da konstatujemo samo da je nemoguće predvideti pobednika i da je moguće očekivati spektakl.

"Očekujemo mnogo, mi smo kvalitetna reprezentacija, koja je to pokazala prošle godine, kada smo bili treći u Evropi. Izmakla nam je pobeda protiv Nemačke u polufnalu. Mi smo jedni od favorita za osvajanje Svetskog prvenstva. Očekivanja su velika", rekao je jedan od najvažnijih igrača u timu i "domaćin" u Italiji, Uroš Kovačević.

"Konkurencija je prejaka kao i poslednjih godina, šest, sedam reprezentacija su kandidati za osvajanje turnira. Potrudićemo se da doguramo što dalje, nadam se do medalje, a zašto ne i zlatne. Ali, konkurencija je jaka, moramo biti na zemlji, da igramo utakmicu po utakmicu", dodao je as Trentina, od kog će i ovog puta zavisiti prijem servisa i napad našeg tima.

U Trentinu nastupa i Srećko Lisinac, a u najjačoj ligi sveta imamo još tandem Peruđe, Aleksandra Atanasijevića i Marka Podraščanina.

"Maksimalno smo motivisani, s obzirom da dolazimo na jedno od najvećih takmičenja kao što je Svetsko prvenstvo, u zemlji odbojke kao što je Italija. Mnogi od nas igraju ovde, tako da ćemo biti na domaćem terenu. Aleksandar i ja smo u Bariju u februaru uzeli Kup Italije sa Peruđom, nadam se da će nam ovaj grad i ova hala opet doneti sreću", naveo je Podraščanin.

Srbiju posle odmeravanja snaga sa SAD čeka serija od tri utakmice sa timovima koji bi, po prirodi stvari, trebalo da se bore za četvrto mesto u Grupi C, poslednje koje vodi u narednu fazu: Kamerun, Tunis, Australija. Iako bi pogrešno bilo i pomisliti da će ti mečevi biti rešeni brzo i lako, a nije zanemarljiva ni set-razlika, realnost je da će "orlovi" u utorak u poslednjem kolu prve faze igrati još jedan "klasik", ovog puta sa Rusijom.

Ishod utakmice sa Amerikancima, kao i "hlandi derbi" između njih i Rusa u subotu, odrediće i važnost našeg duela sa Rusijom mada je sistem takmičenja takav da bi trebalo očekivati i poneko "izbegavanje" pred ukrštanje ekipa sa raznih strana Italije i Bugarske u drugoj fazi.

* U finalu prethodnog Svetskog prvenstva održanog 2014. u Poljskoj, domaća selekcija uspela je u finalu da savlada trostruke uzastopne šampione sveta, Brazilce (3:1) i osvoji drugu zlatnu medalju posle one iz Meksika 1974. *

Posle prve faze u kojoj je 24 reprezenatcije razvrstano u četiri grupe po šest, dalje će proći četiri tima najbolja i formirati nove četiri grupe uz prenete bodove iz prve faze. Ponovo će igrati svako sa svakim, a plasman na F6 turnir u Torinu izboriće pobednici grupa E, F, G i H, kao i dve najbolje drugoplasirane ekipe.

Ni tu neće biti kraj sa grupama i sistemom "svako protiv svakoga", jer će na Fajnal-siksu timovi biti podeljeni u dve grupe po tri iz kojih će najbolji izboriti finale. 

Grupe u prvoj fazi:

Grupa A: Italija, Argentina, Japan, Belgija, Slovenija, Dominikanska Republika.

Grupa B: Brazil, Kanada, Francuska, Egipat, Kina, Holandija.

Grupa C: SAD, Rusija, Srbija, Australija, Tunis, Kamerun.

Grupa D: Bugarska, Poljska, Iran, Kuba, Finska, Portoriko.

Putevi ka drugoj fazi: 

B1 - A2, A3, C4
B2 - A1, C3, D4
B3 - D1, C2, A4
B4 - C1, D2, D3

Odbojkaši FNRJ, SFRJ, SRJ, SCG i Srbije nikada nisu osvojili svetsko zlato, za razliku od olimpijskog i evropskog. "Plava četa" igrala je finale 1998. u Japanu i izgubila od Italije 3:0 u meču posle kog je jedan od najboljih u timu "azura", Marko Braći, pao na doping testu, ali to nije poništilo ishod meča pa smo morali da se zadovoljimo srebrom.

Četiri godine kasnije u Argentini, poslednji put pod zastavom SRJ, naši odbojkaši izgubili su od Francuske 3:0 u borbi za bronzu, koja nam je izmakla i 2006. u Japanu pod imenom SCG utoliko što su nas nadigrali i Bugari rezultatom 3:1. Posle trećeg uzastopnog poraza u polufinalu u Italiji 2010, naš tim konačno je odgovorio pozitivno u borbi za bronzu i pobedio domaćina u sred Rima rezultatom 3:1.

Na prethodnom Mundovoleju u Poljskoj, "orlovi" su prošli prvu fazu sa jednim porazom, od domaćina, ali potom posustali u drugoj rundi iako su je otvorili trijumfom od 3:0 nad Italijanima. Usledili su porazi u četiri seta od SAD i Francuske nakon čega je naš demoralisani tim izgubio i od Irana istim rezultatom.

Sastav Srbije za XIX svetsko prvenstvo u odbojci:

1. Aleksandar Okolić (25, 205, Solun)
2. Uroš Kovačević (25, 197, Trentino)
3. Milan Katić (25, 202, Belhatov)
4. Nemanja Petrić (31, 202, Belogorje)
7. Petar Krsmanović (28, 205, Surgut)
8. Marko Ivović (27, 194, Novosibirsk)
9. Nikola Jovović (26, 197, Ankara)
14. Aleksandar Atanasijević (27, 200, Peruđa)
16. Dražen Luburić (24, 202, Ankara)
17. Neven Majstorović (29, 193, Krajova)
18. Marko Podraščanin (31, 203, Peruđa)
19. Nikola Rosić (34, 192, Krajova)
20. Srećko Lisinac (26, 205, Trentino)
21. Ivan Kostić (30, 192, Vojvodina)

Selektor: Nikola Grbić (44)

Odbojkaški timovi naše zemlje osvojili su dve olimpijske medalje: zlato u Sidneju 2000 i bronzu u Atlanti 1996, dve svetske medalje: srebro u Japanu 1998 i bronzu u Italiji 2010, kao i 11 evropskih medalja: zlata u Češkoj 2001 i Austriji/Češkoj 2011, srebro u Holandiji 1997 i osam bronzanih odličja od Jugoslavije 1975 do Poljske 2017.

Kako se Svetska liga nametnula vremenom kao veoma respektabilno takmičenje, treba reći da je naš tim sakupio devet medalja za dve i po decenije postojanja ovog nadmetanja: zlato u Poljskoj 2016, pet srebrnih i još tri bronzane medalje.

Srećno, momci!

* Italija je treći put domaćin Mundovoleja, s tim da je 1978. i 2010. samostalno organizvala turnr, baš kao i Bugarska 1970. *

Mundovolej biće održan u šest italijanskih (Bari, Bolonja, Firenca, Asađo, Rim i Torino) i tri bugarska grada (Ruse, Varna i Sofija). Polufinalni turnir šest najboljih ekipa biće održan u Torinu.

Raspored "orlova" u prvoj rundi:

SAD (sreda, 20.30)

Kamerun (četvrtak, 20.30)

Tunis (subota, 17.00)

Australija (nedelja, 20.30)

Rusija (utorak, 20.30)

*napomena: sve utakmice u Grupi C biće odigrane u "PalaFlorio" dvorani u Bariju kapaciteta 5.800 mesta.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar