Да ли УЕФА "затвара" прилаз малим клубовима у ЛШ?

Европска фудбалска унија (УЕФА) планира увођење трећег клупског такмичења од 2021. године, поред Лиге шампиона и Лиге Европе.  УЕФА наставља да мења: Лига Европе за 32 клуба! Од 2021. биће уведено треће такмичење, а то значи и да ће мање клубова учествовати у Лиги Европе. Да ли све води ка "затварању" Лиге шампиона?

Фудбал 13.09.2018 | 16:00
Да ли УЕФА "затвара" прилаз малим клубовима у ЛШ?
Председник Европске асоцијације клубова (ЕЦА) Андреа Ањели рекао је да би у такмичењу учествовале 32 екипе и да је за његово оснивање потребно одобрење Извршног комитета УЕФА.

Он није изнео више детаља о самом формату такмичења чије би оснивање повећало број учесника у свим еврокуповима са садашњих 80 на укупно 96.

"Садашњи модел треба модернизовати. Потребна је детаљна анализа постојећег календара медјународних такмичења, пре представљања новог модела такмичења", рекао јеАњели на састанку ЕЦА.

Ањели, који је и председник италијанског шампиона Јувентуса, члан је Извршног комитета УЕФА, који ће се састати 27. септембра у Ниону.

УЕФА је пре две недеље у Монаку саопштила да комисије "разматрају разне идеје", а њен председник Александар Чеферин рекао је да су ти предлози "само дискусије".

Фудбалска јавност спекулише да је повод оснивања трећег такмичења својеврсно "затварање" Лиге шампиона као елитистичког такмичења намењеног најбогатијим клубовима Старог континента.

Двадесет и две године након што је угасила Куп победника Купова, УЕФА ће покренути ново, треће такмичење поред Лиге шампиона и Лиге Европе!

Иако је одлучено да ова новина буде спремна за сезону 2021/22, и даље није познато у ком би се формату играло, али би се проширио број тимова у Европи на укупно 96, рачунајући ново такмичење.

То значи да би и Лига Европе бројала 32 учесника, као и садашња Лига шампиона, мада многи ове потезе европских фудбалских моћника виде као припрему терена за "затварање" Лиге шампиона у будућности и формирања такмичења које ће играти само најбољи (читај: најбогатији), а које ће имати форму лиге.

"Зелено светло је дато, чека се одобрење. Садашњи модел треба модернизовати", рекао је функционер УЕФА и председник Јувентуса Андреа Ањели.

Ањели је на Скупштини Европске клупске асоцијације (ЕЦА) у Хрватској истакао да прво треба да се утврди календар такмичења.

"Потребна је детаљна процена постојећег календара међународних утакмица, пре представљања новог модела након 2024. године", закључио је Ањели.

УЕФА је до 2008. године имала три такмичења када је укинут Интертото куп, а девет година раније и Куп победника Купова.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кум

13.09.2018 19:13

УЕФА је ниста и јос мање од тога када бих курац са том организацијом успоредио онда бих био курац нај нај као еверест али бебиц са еуро 7 издувних гасова.цмокициц нам свима

ОДГОВОРИТЕ