Da li UEFA "zatvara" prilaz malim klubovima u LŠ?

Evropska fudbalska unija (UEFA) planira uvođenje trećeg klupskog takmičenja od 2021. godine, pored Lige šampiona i Lige Evrope.  UEFA nastavlja da menja: Liga Evrope za 32 kluba! Od 2021. biće uvedeno treće takmičenje, a to znači i da će manje klubova učestvovati u Ligi Evrope. Da li sve vodi ka "zatvaranju" Lige šampiona?

Fudbal 13.09.2018 | 16:00
Da li UEFA "zatvara" prilaz malim klubovima u LŠ?
Predsednik Evropske asocijacije klubova (ECA) Andrea Anjeli rekao je da bi u takmičenju učestvovale 32 ekipe i da je za njegovo osnivanje potrebno odobrenje Izvršnog komiteta UEFA.

On nije izneo više detalja o samom formatu takmičenja čije bi osnivanje povećalo broj učesnika u svim evrokupovima sa sadašnjih 80 na ukupno 96.

"Sadašnji model treba modernizovati. Potrebna je detaljna analiza postojećeg kalendara medjunarodnih takmičenja, pre predstavljanja novog modela takmičenja", rekao jeAnjeli na sastanku ECA.

Anjeli, koji je i predsednik italijanskog šampiona Juventusa, član je Izvršnog komiteta UEFA, koji će se sastati 27. septembra u Nionu.

UEFA je pre dve nedelje u Monaku saopštila da komisije "razmatraju razne ideje", a njen predsednik Aleksandar Čeferin rekao je da su ti predlozi "samo diskusije".

Fudbalska javnost spekuliše da je povod osnivanja trećeg takmičenja svojevrsno "zatvaranje" Lige šampiona kao elitističkog takmičenja namenjenog najbogatijim klubovima Starog kontinenta.

Dvadeset i dve godine nakon što je ugasila Kup pobednika Kupova, UEFA će pokrenuti novo, treće takmičenje pored Lige šampiona i Lige Evrope!

Iako je odlučeno da ova novina bude spremna za sezonu 2021/22, i dalje nije poznato u kom bi se formatu igralo, ali bi se proširio broj timova u Evropi na ukupno 96, računajući novo takmičenje.

To znači da bi i Liga Evrope brojala 32 učesnika, kao i sadašnja Liga šampiona, mada mnogi ove poteze evropskih fudbalskih moćnika vide kao pripremu terena za "zatvaranje" Lige šampiona u budućnosti i formiranja takmičenja koje će igrati samo najbolji (čitaj: najbogatiji), a koje će imati formu lige.

"Zeleno svetlo je dato, čeka se odobrenje. Sadašnji model treba modernizovati", rekao je funkcioner UEFA i predsednik Juventusa Andrea Anjeli.

Anjeli je na Skupštini Evropske klupske asocijacije (ECA) u Hrvatskoj istakao da prvo treba da se utvrdi kalendar takmičenja.

"Potrebna je detaljna procena postojećeg kalendara međunarodnih utakmica, pre predstavljanja novog modela nakon 2024. godine", zaključio je Anjeli.

UEFA je do 2008. godine imala tri takmičenja kada je ukinut Intertoto kup, a devet godina ranije i Kup pobednika Kupova.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kum

13.09.2018 19:13

UEFA je nista i jos manje od toga kada bih kurac sa tom organizacijom usporedio onda bih bio kurac naj naj kao everest ali bebic sa euro 7 izduvnih gasova.cmokicic nam svima

ODGOVORITE