Хаос: Полиција зауставила Вучића

На путу Зубин поток – Бање косовска полиција зауставила је предсједника Србије Александра Вучића и забранила му даљи пут ка Бањама. Након расправе са полицајцима, колона са Вучићем са упутила назад за Косовску Митровицу.

Србија 09.09.2018 | 15:00
Хаос: Полиција зауставила Вучића
Он је обавијештен да су барикаде на два километра одатле. Предсједник је са сарадницима изашао из аутомобила и са руководствима српских општина са сјевера Косова кренуо је пјешке према оближњој згради у овом српском селу, у којој би требало да донесе одлуку шта даље да чини.

Предсједник Александар Вучић обратио се данас телефоном мјештанима Бања, српске енклаве у општини Србица, у коју данас није могао да стигне након што су ветерани ОВК поставили барикаде на путевима јужно од Ибра.

Вучић је говорио телефоном, на путу гдје га је зауставила патрола КПС и онемогућила пролаз ка Бањама, а мјештани су га слушали преко разгласа.

Рекао је да му је жао што су га приштинске власти спријечиле да дође у њихово село.

Поједини међу окупљенима, узнемирени, иначе, цијелом ситуацијом и рафалима које су током ноћи чули око свог села, нису крили сузе.

Конвој предсједника Србије обезбјеђују припадници Косовске полицијске службе, а једну од патрола чини италијанска жандармерија.



Кадри Весељи организовао барикаде

Како се може чути на Косову и Метохији, иза овод данашњег хаоса, блокада путева, па и пуцања из оружја дуж трасе којом је Вучић требао да прође, стоји Кадри Весељи, актуелни предсједник косовске скупштине, али и некадашњи први човијек косовске обавјештајне службе (ШИК), која је настала и дјеловала у оквиру такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК).

Весељи је иначе близак пријатељ косовског предсједника Хашима Тачија, кога је замијенио и на челу странке ДПК. Иначе, и он, као и Тачи и Харадинај, били су противници оснивања Специјалног суда за злочине ОВК, тим прије што су јој сва тројица и сами припадали.

Обавјештајна служба ШИК званично је угашена 2008. године, а име Кадрија Весељија којег је предсједник Србије Александар Вучић, након убиства српског политичара Оливера Ивановића, означио као истинског “господара Косова”, спомиње се уз Тачија у извјештају Савјета Европе у афери трговине људским органима, углавном српских затвореника, током рата 1989-1999. године.

Како “Блиц” незванично сазнаје, барикаде и блокаду путева организовали су лидери ОВК из Глоговца и Србице, и то управо по наредби Весељија.

На барикадама је био и Беким Јашари, брат Адема Јашарија, који је и градоначелник Србице. Осим њега, на барикадама су били и посланик косовске скупштине Беким Хаксију, као и градоначелник Рамиз Љадровци.

Предсједник Србије Алексаднар Вучић положио је данас вијенац на мјесто гдје је у Косовској Митровици убијен лидер ГИ СДП Оливер Ивановић. Са њим је била и супруга убијеног Ивановића, Милена.


 
Нападнути новинари Тањуга и “Дојче велеа”

Албанци су на барикади у мјесту Војтеш, на правцу из јужне Косовске Митровице ка мјесту Бање, гађали флашама екипу Новинске агенције Тањуг. 

Око 200 људи блокирало је пут возилима, запалили су аутомобилске гуме, а преко цијелог пута поставили транспаренте на албанском језику на којима се српски народ и предсједник Србије Александар Вучић оптужују за геноцид.

На паролама се налази транспарент са сликама несталих и убијених из тог краја.

Полиција је пред барикадом савјетовала извјештачима Тањуга да се окрену и оду, јер је много “младих и нервозних” па би могла да полети каменица.

Иако је било присутно четири-пет полицајаца, Тањуговој екипи је речено да не могу да гарантују за њихову безбједност, јавио је РТС.

Поједини окупљени провоцирали су Тањугову екипу добацивањем, а пред одлазак су новинаре гађали флашама.

Двије репортерке “Дојче велеа” нападнуте су током извјештавања о блокадама путева током данашње посјете предсједника Србије Александра Вучића Косову и Метохији.

Оне су успјеле да се врате ка сјеверу Косова уз помоћ локалног становништва и полиције, јавља “Дојче веле” на свом сајту.



Како се наводи, репортерке “Дојче велеа” Сања Кљајић и Елона Елези нападнуте су на путу за село Бање, у општини Србица, одакле су извјештавале о блокадама пута у знак протеста због посјете српског предсједника Александра Вучића.

Оне су паркирале аутомобил српских регистарских ознака код мјеста Преказ гдје су се у том тренутку налазиле јединице КФОР-а.

Како је наведено, након повлачења међународних снага група од десетак демонстраната са барикада их је пријетећи окружила, говорећи да их “провоцирају” таблицама и тражила од Сање Кљајић да покаже личне документе пошто не говори албански, како би видјели да ли је Српкиња.

– На тренутак је изгледало да нас неће пустити да одемо – рекла је Кљајићева.

Репортерке су навеле да је косовска полиција реаговала професионално и држала демонстранте на одстојању док су им локални Албанци запослени на бензинској пумпи помогли да скину српске таблице и крену ка сјеверу Косова.

Сања Кљајић је била једина новинарка из Србије која на овом дијелу пута извјештавала са барикада, наводи “Дојче веле”.

– Јасно је било да нисам добродошла чак ни као новинарка `Дојче велеа`. Момак који ми је тражио личну карту је био врло нападан и на тренутак ме је био страх да нећемо успети да се извучемо, јер су схватили да сам из Србије – рекла је она.

(Агенције)

Коментари / 70

Оставите коментар
Name

Лаки

09.09.2018 06:54

И за ово су Додик, Лукац и Зељка криви, нема ста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

09.09.2018 08:21

Наравно требао је повести водју српског народа али нема он ону ствар за то ..,, нег зна само изјавити ,али небрини се лаки ускоро це и вуциц обилазити бањалуку као на косову кад будетд осјетили руку дрзаве бисне и херцеговине а рс ким и сао мао крајинА ве бити само у сјецању.

Name

Раде

09.09.2018 08:23

Лаки крив тије преседник за много гори ствари ,и надам се даве ти унуци славити славу светог милорада додика гладни боси и сиромасни

Name

Ре Лаки

09.09.2018 09:33

Нормално да има и Додикове кривице и то само зато је Вуциц на неки нацин наиван па Лактасенко олако подгрејава и убједјује у неке ствари и ту се вецина народа слазе, а наравно на крају це као и све друго народ да испаста. Проблем је сто се прво многе ствари морају десити па тек онда да се разумију. назалост назалост тако све друго се ради у РСу.

Name

илузија

09.09.2018 09:39

Ко незна да је Косово изгубљено зиви у илузији. Воциц Прави реалитyсхоу

Name

Напредњак

09.09.2018 09:40

Вучић - Тачи = Милорад - Бакир...

Name

за.........о

09.09.2018 09:55

Одлетио је Миле хеликоптером на косово. Казу да је видјена и нека плавуса у летјелици, Зељка вјероватно.

Name

Зоки ЛАКИ

09.09.2018 10:26

Лаки,то троје сто си набројао води их куци,веце зло од њих троје није могло задесити овај Народ.

Name

бошњо

09.09.2018 14:51

Илузија! Не спелује је ‘схоу’ већ ‘схоw’ на Енглеском. Чувај ти своју босну да се не изгуби а за Косово не брини.

Name

075

09.09.2018 18:31

"Највећи Србин" Милорад НИКАДА није био на "српском" Косову, у "колијевци српства"!!

Name

цбјг

11.09.2018 10:00

Боли глава од ове патетике. Бице пре да је у питању посета пррд трговину. И док су они остали у Пресевској Долини да зиве, треба да се мења та иста. Ако су они исзуснули Србе углавном са Косова, могли су барем Срби њих из Пресевске Долине.

Name

За илузију

12.09.2018 10:58

А када би ти бар протрцао поред сколе.....

Name

Деба

09.09.2018 07:10

Тенкове и згазите то, у земљу сатрите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Деба

09.09.2018 09:02

Браво Деба пуску у руке и правац Косово. Ти си прави Србин. Ти би први на прву линију за Аустрију и из ње ратовао. Знам ја такве Деба легиу.

Name

ре деба

09.09.2018 09:20

Размишљај главом деба..Шта мислиш да је Вучић обишао јуце сто је обишао и данас тражио састанак са Тацијем у Приштини,неби то сигурно забранили а онда обишао Бање,овако опет писамо уз вјетар..Тад би било 1:0 за Вуцица овако 0:1..Толики савјетници а нико да га насаветује,као и код “нашег” Мила,сједи примај плату и чути ...

Name

ре Деба

09.09.2018 10:00

Ја сам за хумано пресељење, када су Срби хумано пресељени из већег дијела БиХ може се то урадити и на косову и метохији. Више је Срба напустило, по наговору Крајишника, Сарајево него што их данас има на Косову. Преселити их у Медвеђу, Прешево, Бујановац

Name

Србин

09.09.2018 07:12

Политички представници у Србији као и у Скупштини Србије и политички представници у Републици Српској као и у скупштини Републике Српске нису моји представници,председници и никада то бити неће јер оваква понижавања Срба,малтретирања,прогањања,не поштовања,а да не причам о злочинима и геноцидима над Србима,тако нешта ни комунизам није дозвољавао питање је само шта раде амбасадори Србије и Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еxит

09.09.2018 09:16

Како посијеш тако пожањеш стара изрека.Поздрави у моје име све Амбасадоре из РС администраивне јединице у БиХ.Гле чуда непостоји ниједан ,спустите се на земљу и гледајте да зауставимо исељавање из цијеле земље.Кад сви прихватимо реалност можемо напријед ,до тада само одрон. позз за нормалне људе

Name

ре србин

09.09.2018 09:37

Ниси добро информисан. Зивис у заблуди Косово је изгубљено и РС нема амбасадора. Треце схиптари нису као Босњаци они су слозни

Name

Ре

09.09.2018 14:17

Беч,Јерусалем,Вашингтон,Њијорк... А да ви сте глупи босанци па не знате за то а и амбасадори у Словенији,Њемачкој и још много држава су Срби само на нивоу бх док су неки други баш од ваше болести Републике Српске питам се само како се презивате кад знате Српски.

Name

Окани се Косова

09.09.2018 07:17

Питам вас Јел тим Србима толико теско да зиве са Албанцима или их користе ис боје политицке циљеве? Јер ако их користе онда цине им магарецу услугу . Да им је лосе иселили би се давно . Овако Вуциц И братија пале свјесни ватру измедју народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влад Тепеш

09.09.2018 12:51

Ватра је запаљена давно прогоном срба са Косова и Метохије и отимањем територије.

Name

миро

09.09.2018 07:21

Куда је и Исо свак му је реко да не иде а он Хоце Силан само мије зао даце касније напацени народ испастат

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

09.09.2018 07:25

РТСрбије,јавља да је Вувиц хитно звао Турцина Ердогана да среди стање.Зове Турцина а не Руса,изгледа да је истина да је Рус Турцину предао Балкан.Дакле Срби ниста вама без Турцина,неслусајте Дудука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре БЛ

09.09.2018 09:38

То је по природи тако и ста је онда спорно?

Name

Размисљам

09.09.2018 10:03

Не вјерујем да би нам и Турци радили ово сто ради Додик и тренутни резим у Републици Српској.Али ста реци нисмо ниста бољи ако гласамо за ове јер вјероватно да србин мрзи србина а резим то подрзава јер тако опстају на власти.Завади па владај

Name

БЛ ?

09.09.2018 14:13

Бозе каквих се будала накотило и сљегло о Бањалуку , није ни цудо сто све оде у три пм .... сељаци без сколе и зуба постали Бањалзцани....

Name

Исток

09.09.2018 07:31

Угледати се на Израел. Wест Банк и полако , поврат и стимулација поврата на територије које су насе . Јацати војну одбрамбену силу. Стимулисати развој пољопривреде и стоцарства примјерено територији коју посједујемо . Вратити србина на село . Јако село јака Србија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељаци..

09.09.2018 09:38

Ако се врате а то је немогуце оста Бања Лука празна !!!!

Name

Ре

09.09.2018 10:11

А ста ако Косово буде Исраел?

Name

боро

09.09.2018 07:31

Тамо се иде само са тенковима све друго је глупост .

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

09.09.2018 08:33

Доци це и тај дан да оцистимо земљу од гамади!

Name

Ре

09.09.2018 08:59

Није реално у овом вијеку.Србија је морално пропала

Name

ре

09.09.2018 09:42

Бајо дизи хелиц сместа у помоц!?

Name

ре ре

09.09.2018 10:19

Хелиц дигнут?!

Name

Зоки БОРО

09.09.2018 10:37

Е мој Боро ваљас глупости јер си неписмен.Исли су српски тенкови на Косово деведесети па ста се десило,НАТО нас убио до кољена,а војник Ната није кроцио на насу територију,само глупсони тако размисљају.Треба се борити са свацим сем орузјом и ратом.

Name

Ш

09.09.2018 11:34

Где је Милорад Додик,и Русија,лако је под сатором на Стрицицима, прицати о Русији,наравно лагати народу,који вјерује,и пијан,сто не уведе ред,на српској земљи,воде нас издајници,на целу са Додиком,

Name

Лагранз

09.09.2018 07:32

Досло вријеме да не смијес на властиту земљу! Ако се усудис казу национализам. Ма 'ебем ја и Вас и ЕУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мађар

09.09.2018 15:01

Тако слично је било 90. и 91. у Хрватској. Балвани и барикаде су биле отприлике на будућим границама С Крајине и нема шансе да уђу усташе наредних 4 године. И једва.

Name

Рефа

09.09.2018 08:02

Баја дај неки референдум за Косово, видис да је озбиљна ситуација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нецемо ЕУ

09.09.2018 09:07

Не мозе, ради се о демокрацији и стратегији за западни Балкан, казе Фредерика Могерини. И СФРЈ је настала вољом страних сила. Ткодјер је разбијена вољом страних сила. Ста из свега слиједи даље паметном је јасно.

Name

Анализа запада

09.09.2018 08:06

Туци багру Албанце с њима Тито имао проблеме.Подери то Вуцицу миговима са неба нек се зна ста тразе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти

09.09.2018 09:36

И то би био рат и ста тада.хоцес ти у пјесадију.

Name

Сребреница

09.09.2018 08:07

Нешто ме ово подсјећа на Сребреницу.Није ваљда да се није могло открити ко је још,осим србијанска Безбедосно истражне агенције учествовао у :премлаћивању"Вучића.Исти сценарио,исто к..чење и показивање храбрости бахатог диктатора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аднан

09.09.2018 08:18

Вулине убише ти председника ,где си бре ти шта чекаш са тим миговима више...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

09.09.2018 08:23

Кад од политике направите реалити соу онда добијете ово сто имамо данас . Сацувај бозе људе које Вуциц брани и Додик храни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

09.09.2018 08:49

Оскар за најбољи страни филм. Посебан осврт на успјешан сценаријо и режију... Поздра...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нато

09.09.2018 08:51

Јака сигурност и безбједнист на косову чиме се хвале западњаци а председник не може да прође,како је тек грађанима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

09.09.2018 08:54

Косово је изгубљено ово је све престава за народ заврсите ту прицу.пусте митове таквом политиком срба у хрватској нема.ако ко мисли тенковима ријесити то незнам ста нека изволи само нека то сам ради нека остави народ да зиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.09.2018 09:47

Ништа још није рјешено,доћиће Срби на власт у Србији,Републици Српској,Бх,хрватској,Црној гори па ће све бити рјешено овако док хрвати и муслићи владају није ништа рјешено јер се рађају Милоши,Лазари,Југовићи и кад тад вратиће се Србима све.?!

Name

@ре

09.09.2018 11:18

Опет митоманија, левел про! Радјају се Милоси, Лазари, Богу хвала...али по Берлину, Бецу, Цикагу, и проблем је сто српски прицају лосије од ових албанаца с КиМ-а.

Name

4@ре

09.09.2018 12:54

И ста сад, боље да имају утицај у берлину,бецу, и цикагу него у БЛ, БГ и ПР.

Name

007 Бонд

09.09.2018 09:01

Најбитније је то да смо ми сви сложни. Значи, ми из северне покрајине подржавамо браћу Србе из јужне покрајине! ...Исто тако волимо и подржавамо и браћу Србе из Републике Српске, Дрвара, Гламоча, Грахова и Петровца, из тренутно палих САО Крајина и из Црне Горе. И увек ћемо бити уз све вас и трудићемо се да увек помогнемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди

09.09.2018 09:54

Јеси храбар из Дијаспоре

Name

ЗОКИ РЕ

09.09.2018 10:45

Е РЕ, О ЦЕМУ ТИ ТО ПРИЦАС ИЛИ САЊАС.КАД СЕ НЕСТО ЈЕДНОМ ИЗГУБИ ВИСЕ СЕ НЕВРАЦА,А НЕМА ВИСЕ ОБИЛИЦА,ЈУГОВИЦА И ОСТАЛИ И НИКАД НЕЦЕ НИ БИТИ,СВИ ПУТУЈУ ГДЈЕ ИМ ЈЕ БОЉЕ И ЉЕПСЕ И НИКО ВИСЕ НЕЦЕ ДА ГИНЕ ЗА ОНО СТО СУ ЛОПУРДЕ ПРОДАЛЕ,МАНИ СЕ БУДАЛЕСТИНА.ЈА САМ БИО У РАТУ ПЕТ ГОДИНА И САД КАД БИ ДОСЛО ДО ГУЗВЕ ПРВИ БИ ПОБИЈЕГАО ПРЕКО ГРАНЕ,КОСЕ ЈЕДНОМ ОПЕЦЕ ДРУГИ ПУТ НЕЦЕ.

Name

Србин првославац

09.09.2018 09:11

Устај слобо,ови се опет кофрце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

09.09.2018 16:34

Е то би тек био погодак,плитак поток јаро...

Name

Косово

09.09.2018 09:25

Тако и треба док бирате ову багру на власти и скупштинама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

09.09.2018 09:36

Немогу да вјерујем да овако несто мозе да се деси.Па тај КФОР је обецао да це осигурати посјету и да сад због 100-тињак сиптара и пар рафала се одједном кукавицки повуку.Па гдје је сад та специјална косовска полиција која је прије пар мјесеци тукла Србе у Митровици.Стварно толико све смијесно и срамно за НАТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вуцко

09.09.2018 09:58

Хахаха сад знам како се Вучић каже на албанском Вуçиqи хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теско вријеме

09.09.2018 10:11

Мозда не треба организовати одласке Предсједника Србије на Космет у овом тренуцима из висе разлога. Један је сто се тек прије пар дана у медјународној заједници поцело говорити да не искљуцују размјену територија, сто логицно производи тензију код косовских албанаца, а даље са овим потезима албанци могу сада прицати како су спријецили предсједника једне дрзаве да не додје на њихову земљу када се се они заинате, и тако показу како су они изасли као јаци у овој ситуацији. Мислим да треба лагано слати поруке у јавност а са друге стране радити пуном паром на јацању позиције срба на КиМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко БЛ

09.09.2018 10:34

Додји у Бањалуку, овде ти је безбједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горила

09.09.2018 10:49

Ви немојте да лупате свашта какав народ у боани такви владари а као прво нема бољег преседника од вучића

Name

србовање

09.09.2018 11:20

Хајмо браца Срби идемо на КиМ да бранимо србијанце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦЦЦ

09.09.2018 12:57

Мозда би и требали, било је превисе овог циркуса у задње вријеме.

Name

децко

09.09.2018 13:42

Имамо и ми овдје својих проблема, морамо се бранити од неспособне власти!

Name

Тзхц

09.09.2018 16:59

Подерат ће их Вучко суфицитом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дразен дјокиц

10.09.2018 05:22

Морам да казем за овог квази пресједника да је тотални идиот и олос нецовјек диктатор мене је лицно невиног и без иједног доказа осудио на осам и по година робије он и његово специјално бивсе тузиластво унистио моју породицу и мене лицно.Цекам да конацно сидје са власти и да путем легални институција постених и правних доказем и показем овом народу на који нацин је све ово инскоструисано и урадјено.Волио би лицно да могу да се састанем и у лице му казем ста и како урадио и на који нацин...Доци це и тај дан гдје це одговарати за сва своја недјела он и остали у граду Бања Луци поготово окрузни суд у бл...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Камион

10.09.2018 10:12

На сликама барикада види се јасно камион са натписом Ацтрос. Да то нема неку везу са Ацтрос-ом из Лакташа? Исти натпис, исто све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

11.09.2018 06:40

За ово све је крива медјународна заједница КФОР ЕУ АМЕРИКА јер су пустили псе са ланца и неце или не могу да их контролису.Косово и Метохија тренутно највеца црна рупа на планети земљи.Тамо влада неред криминал такву назови дрзаву воде ратни злоцинци Тацхи, Харадинај, Љимај итд ма брука невидјена....

ОДГОВОРИТЕ