Haos: Policija zaustavila Vučića

Na putu Zubin potok – Banje kosovska policija zaustavila je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i zabranila mu dalji put ka Banjama. Nakon rasprave sa policajcima, kolona sa Vučićem sa uputila nazad za Kosovsku Mitrovicu.

Srbija 09.09.2018 | 15:00
Haos: Policija zaustavila Vučića
On je obaviješten da su barikade na dva kilometra odatle. Predsjednik je sa saradnicima izašao iz automobila i sa rukovodstvima srpskih opština sa sjevera Kosova krenuo je pješke prema obližnjoj zgradi u ovom srpskom selu, u kojoj bi trebalo da donese odluku šta dalje da čini.

Predsjednik Aleksandar Vučić obratio se danas telefonom mještanima Banja, srpske enklave u opštini Srbica, u koju danas nije mogao da stigne nakon što su veterani OVK postavili barikade na putevima južno od Ibra.

Vučić je govorio telefonom, na putu gdje ga je zaustavila patrola KPS i onemogućila prolaz ka Banjama, a mještani su ga slušali preko razglasa.

Rekao je da mu je žao što su ga prištinske vlasti spriječile da dođe u njihovo selo.

Pojedini među okupljenima, uznemireni, inače, cijelom situacijom i rafalima koje su tokom noći čuli oko svog sela, nisu krili suze.

Konvoj predsjednika Srbije obezbjeđuju pripadnici Kosovske policijske službe, a jednu od patrola čini italijanska žandarmerija.



Kadri Veselji organizovao barikade

Kako se može čuti na Kosovu i Metohiji, iza ovod današnjeg haosa, blokada puteva, pa i pucanja iz oružja duž trase kojom je Vučić trebao da prođe, stoji Kadri Veselji, aktuelni predsjednik kosovske skupštine, ali i nekadašnji prvi čovijek kosovske obavještajne službe (ŠIK), koja je nastala i djelovala u okviru takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Veselji je inače blizak prijatelj kosovskog predsjednika Hašima Tačija, koga je zamijenio i na čelu stranke DPK. Inače, i on, kao i Tači i Haradinaj, bili su protivnici osnivanja Specijalnog suda za zločine OVK, tim prije što su joj sva trojica i sami pripadali.

Obavještajna služba ŠIK zvanično je ugašena 2008. godine, a ime Kadrija Veseljija kojeg je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića, označio kao istinskog “gospodara Kosova”, spominje se uz Tačija u izvještaju Savjeta Evrope u aferi trgovine ljudskim organima, uglavnom srpskih zatvorenika, tokom rata 1989-1999. godine.

Kako “Blic” nezvanično saznaje, barikade i blokadu puteva organizovali su lideri OVK iz Glogovca i Srbice, i to upravo po naredbi Veseljija.

Na barikadama je bio i Bekim Jašari, brat Adema Jašarija, koji je i gradonačelnik Srbice. Osim njega, na barikadama su bili i poslanik kosovske skupštine Bekim Haksiju, kao i gradonačelnik Ramiz Ljadrovci.

Predsjednik Srbije Aleksadnar Vučić položio je danas vijenac na mjesto gdje je u Kosovskoj Mitrovici ubijen lider GI SDP Oliver Ivanović. Sa njim je bila i supruga ubijenog Ivanovića, Milena.


 
Napadnuti novinari Tanjuga i “Dojče velea”

Albanci su na barikadi u mjestu Vojteš, na pravcu iz južne Kosovske Mitrovice ka mjestu Banje, gađali flašama ekipu Novinske agencije Tanjug. 

Oko 200 ljudi blokiralo je put vozilima, zapalili su automobilske gume, a preko cijelog puta postavili transparente na albanskom jeziku na kojima se srpski narod i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužuju za genocid.

Na parolama se nalazi transparent sa slikama nestalih i ubijenih iz tog kraja.

Policija je pred barikadom savjetovala izvještačima Tanjuga da se okrenu i odu, jer je mnogo “mladih i nervoznih” pa bi mogla da poleti kamenica.

Iako je bilo prisutno četiri-pet policajaca, Tanjugovoj ekipi je rečeno da ne mogu da garantuju za njihovu bezbjednost, javio je RTS.

Pojedini okupljeni provocirali su Tanjugovu ekipu dobacivanjem, a pred odlazak su novinare gađali flašama.

Dvije reporterke “Dojče velea” napadnute su tokom izvještavanja o blokadama puteva tokom današnje posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji.

One su uspjele da se vrate ka sjeveru Kosova uz pomoć lokalnog stanovništva i policije, javlja “Dojče vele” na svom sajtu.



Kako se navodi, reporterke “Dojče velea” Sanja Kljajić i Elona Elezi napadnute su na putu za selo Banje, u opštini Srbica, odakle su izvještavale o blokadama puta u znak protesta zbog posjete srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

One su parkirale automobil srpskih registarskih oznaka kod mjesta Prekaz gdje su se u tom trenutku nalazile jedinice KFOR-a.

Kako je navedeno, nakon povlačenja međunarodnih snaga grupa od desetak demonstranata sa barikada ih je prijeteći okružila, govoreći da ih “provociraju” tablicama i tražila od Sanje Kljajić da pokaže lične dokumente pošto ne govori albanski, kako bi vidjeli da li je Srpkinja.

– Na trenutak je izgledalo da nas neće pustiti da odemo – rekla je Kljajićeva.

Reporterke su navele da je kosovska policija reagovala profesionalno i držala demonstrante na odstojanju dok su im lokalni Albanci zaposleni na benzinskoj pumpi pomogli da skinu srpske tablice i krenu ka sjeveru Kosova.

Sanja Kljajić je bila jedina novinarka iz Srbije koja na ovom dijelu puta izvještavala sa barikada, navodi “Dojče vele”.

– Jasno je bilo da nisam dobrodošla čak ni kao novinarka `Dojče velea`. Momak koji mi je tražio ličnu kartu je bio vrlo napadan i na trenutak me je bio strah da nećemo uspeti da se izvučemo, jer su shvatili da sam iz Srbije – rekla je ona.

(Agencije)

Komentari / 70

Ostavite komentar
Name

Laki

09.09.2018 06:54

I za ovo su Dodik, Lukac i Zeljka krivi, nema sta.

ODGOVORITE
Name

Damir

09.09.2018 08:21

Naravno trebao je povesti vodju srpskog naroda ali nema on onu stvar za to ..,, neg zna samo izjaviti ,ali nebrini se laki uskoro ce i vucic obilaziti banjaluku kao na kosovu kad budetd osjetili ruku drzave bisne i hercegovine a rs kim i sao mao krajinA ve biti samo u sjecanju.

Name

Rade

09.09.2018 08:23

Laki kriv tije presednik za mnogo gori stvari ,i nadam se dave ti unuci slaviti slavu svetog milorada dodika gladni bosi i siromasni

Name

Re Laki

09.09.2018 09:33

Normalno da ima i Dodikove krivice i to samo zato je Vucic na neki nacin naivan pa Laktasenko olako podgrejava i ubjedjuje u neke stvari i tu se vecina naroda slaze, a naravno na kraju ce kao i sve drugo narod da ispasta. Problem je sto se prvo mnoge stvari moraju desiti pa tek onda da se razumiju. nazalost nazalost tako sve drugo se radi u RSu.

Name

iluzija

09.09.2018 09:39

Ko nezna da je Kosovo izgubljeno zivi u iluziji. Vocic Pravi realityshou

Name

Naprednjak

09.09.2018 09:40

Vučić - Tači = Milorad - Bakir...

Name

za.........o

09.09.2018 09:55

Odletio je Mile helikopterom na kosovo. Kazu da je vidjena i neka plavusa u letjelici, Zeljka vjerovatno.

Name

Zoki LAKI

09.09.2018 10:26

Laki,to troje sto si nabrojao vodi ih kuci,vece zlo od njih troje nije moglo zadesiti ovaj Narod.

Name

bošnjo

09.09.2018 14:51

Iluzija! Ne speluje je ‘shou’ već ‘show’ na Engleskom. Čuvaj ti svoju bosnu da se ne izgubi a za Kosovo ne brini.

Name

075

09.09.2018 18:31

"Najveći Srbin" Milorad NIKADA nije bio na "srpskom" Kosovu, u "kolijevci srpstva"!!

Name

cbjg

11.09.2018 10:00

Boli glava od ove patetike. Bice pre da je u pitanju poseta prrd trgovinu. I dok su oni ostali u Presevskoj Dolini da zive, treba da se menja ta ista. Ako su oni iszusnuli Srbe uglavnom sa Kosova, mogli su barem Srbi njih iz Presevske Doline.

Name

Za iluziju

12.09.2018 10:58

A kada bi ti bar protrcao pored skole.....

Name

Deba

09.09.2018 07:10

Tenkove i zgazite to, u zemlju satrite.

ODGOVORITE
Name

re Deba

09.09.2018 09:02

Bravo Deba pusku u ruke i pravac Kosovo. Ti si pravi Srbin. Ti bi prvi na prvu liniju za Austriju i iz nje ratovao. Znam ja takve Deba legiu.

Name

re deba

09.09.2018 09:20

Razmišljaj glavom deba..Šta misliš da je Vučić obišao juce sto je obišao i danas tražio sastanak sa Tacijem u Prištini,nebi to sigurno zabranili a onda obišao Banje,ovako opet pisamo uz vjetar..Tad bi bilo 1:0 za Vucica ovako 0:1..Toliki savjetnici a niko da ga nasavetuje,kao i kod “našeg” Mila,sjedi primaj platu i čuti ...

Name

re Deba

09.09.2018 10:00

Ja sam za humano preseljenje, kada su Srbi humano preseljeni iz većeg dijela BiH može se to uraditi i na kosovu i metohiji. Više je Srba napustilo, po nagovoru Krajišnika, Sarajevo nego što ih danas ima na Kosovu. Preseliti ih u Medveđu, Preševo, Bujanovac

Name

Srbin

09.09.2018 07:12

Politički predstavnici u Srbiji kao i u Skupštini Srbije i politički predstavnici u Republici Srpskoj kao i u skupštini Republike Srpske nisu moji predstavnici,predsednici i nikada to biti neće jer ovakva ponižavanja Srba,maltretiranja,proganjanja,ne poštovanja,a da ne pričam o zločinima i genocidima nad Srbima,tako nešta ni komunizam nije dozvoljavao pitanje je samo šta rade ambasadori Srbije i Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

exit

09.09.2018 09:16

Kako posiješ tako požanješ stara izreka.Pozdravi u moje ime sve Ambasadore iz RS administraivne jedinice u BiH.Gle čuda nepostoji nijedan ,spustite se na zemlju i gledajte da zaustavimo iseljavanje iz cijele zemlje.Kad svi prihvatimo realnost možemo naprijed ,do tada samo odron. pozz za normalne ljude

Name

re srbin

09.09.2018 09:37

Nisi dobro informisan. Zivis u zabludi Kosovo je izgubljeno i RS nema ambasadora. Trece shiptari nisu kao Bosnjaci oni su slozni

Name

Re

09.09.2018 14:17

Beč,Jerusalem,Vašington,Njijork... A da vi ste glupi bosanci pa ne znate za to a i ambasadori u Sloveniji,Njemačkoj i još mnogo država su Srbi samo na nivou bh dok su neki drugi baš od vaše bolesti Republike Srpske pitam se samo kako se prezivate kad znate Srpski.

Name

Okani se Kosova

09.09.2018 07:17

Pitam vas Jel tim Srbima toliko tesko da zive sa Albancima ili ih koriste is boje politicke ciljeve? Jer ako ih koriste onda cine im magarecu uslugu . Da im je lose iselili bi se davno . Ovako Vucic I bratija pale svjesni vatru izmedju naroda

ODGOVORITE
Name

Vlad Tepeš

09.09.2018 12:51

Vatra je zapaljena davno progonom srba sa Kosova i Metohije i otimanjem teritorije.

Name

miro

09.09.2018 07:21

Kuda je i Iso svak mu je reko da ne ide a on Hoce Silan samo mije zao dace kasnije napaceni narod ispastat

ODGOVORITE
Name

BL

09.09.2018 07:25

RTSrbije,javlja da je Vuvic hitno zvao Turcina Erdogana da sredi stanje.Zove Turcina a ne Rusa,izgleda da je istina da je Rus Turcinu predao Balkan.Dakle Srbi nista vama bez Turcina,neslusajte Duduka.

ODGOVORITE
Name

Re BL

09.09.2018 09:38

To je po prirodi tako i sta je onda sporno?

Name

Razmisljam

09.09.2018 10:03

Ne vjerujem da bi nam i Turci radili ovo sto radi Dodik i trenutni rezim u Republici Srpskoj.Ali sta reci nismo nista bolji ako glasamo za ove jer vjerovatno da srbin mrzi srbina a rezim to podrzava jer tako opstaju na vlasti.Zavadi pa vladaj

Name

BL ?

09.09.2018 14:13

Boze kakvih se budala nakotilo i sljeglo o Banjaluku , nije ni cudo sto sve ode u tri pm .... seljaci bez skole i zuba postali Banjalzcani....

Name

Istok

09.09.2018 07:31

Ugledati se na Izrael. West Bank i polako , povrat i stimulacija povrata na teritorije koje su nase . Jacati vojnu odbrambenu silu. Stimulisati razvoj poljoprivrede i stocarstva primjereno teritoriji koju posjedujemo . Vratiti srbina na selo . Jako selo jaka Srbija.

ODGOVORITE
Name

Seljaci..

09.09.2018 09:38

Ako se vrate a to je nemoguce osta Banja Luka prazna !!!!

Name

Re

09.09.2018 10:11

A sta ako Kosovo bude Israel?

Name

boro

09.09.2018 07:31

Tamo se ide samo sa tenkovima sve drugo je glupost .

ODGOVORITE
Name

realno

09.09.2018 08:33

Doci ce i taj dan da ocistimo zemlju od gamadi!

Name

Re

09.09.2018 08:59

Nije realno u ovom vijeku.Srbija je moralno propala

Name

re

09.09.2018 09:42

Bajo dizi helic smesta u pomoc!?

Name

re re

09.09.2018 10:19

Helic dignut?!

Name

Zoki BORO

09.09.2018 10:37

E moj Boro valjas gluposti jer si nepismen.Isli su srpski tenkovi na Kosovo devedeseti pa sta se desilo,NATO nas ubio do koljena,a vojnik Nata nije krocio na nasu teritoriju,samo glupsoni tako razmisljaju.Treba se boriti sa svacim sem oruzjom i ratom.

Name

Š

09.09.2018 11:34

Gde je Milorad Dodik,i Rusija,lako je pod satorom na Stricicima, pricati o Rusiji,naravno lagati narodu,koji vjeruje,i pijan,sto ne uvede red,na srpskoj zemlji,vode nas izdajnici,na celu sa Dodikom,

Name

Lagranz

09.09.2018 07:32

Doslo vrijeme da ne smijes na vlastitu zemlju! Ako se usudis kazu nacionalizam. Ma 'ebem ja i Vas i EU!

ODGOVORITE
Name

Mađar

09.09.2018 15:01

Tako slično je bilo 90. i 91. u Hrvatskoj. Balvani i barikade su bile otprilike na budućim granicama S Krajine i nema šanse da uđu ustaše narednih 4 godine. I jedva.

Name

Refa

09.09.2018 08:02

Baja daj neki referendum za Kosovo, vidis da je ozbiljna situacija.

ODGOVORITE
Name

necemo EU

09.09.2018 09:07

Ne moze, radi se o demokraciji i strategiji za zapadni Balkan, kaze Frederika Mogerini. I SFRJ je nastala voljom stranih sila. Tkodjer je razbijena voljom stranih sila. Sta iz svega slijedi dalje pametnom je jasno.

Name

Analiza zapada

09.09.2018 08:06

Tuci bagru Albance s njima Tito imao probleme.Poderi to Vucicu migovima sa neba nek se zna sta traze.

ODGOVORITE
Name

Ti

09.09.2018 09:36

I to bi bio rat i sta tada.hoces ti u pjesadiju.

Name

Srebrenica

09.09.2018 08:07

Nešto me ovo podsjeća na Srebrenicu.Nije valjda da se nije moglo otkriti ko je još,osim srbijanska Bezbedosno istražne agencije učestvovao u :premlaćivanju"Vučića.Isti scenario,isto k..čenje i pokazivanje hrabrosti bahatog diktatora.

ODGOVORITE
Name

Adnan

09.09.2018 08:18

Vuline ubiše ti predsednika ,gde si bre ti šta čekaš sa tim migovima više...

ODGOVORITE
Name

Osvit

09.09.2018 08:23

Kad od politike napravite realiti sou onda dobijete ovo sto imamo danas . Sacuvaj boze ljude koje Vucic brani i Dodik hrani.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

09.09.2018 08:49

Oskar za najbolji strani film. Poseban osvrt na uspješan scenarijo i režiju... Pozdra...

ODGOVORITE
Name

Nato

09.09.2018 08:51

Jaka sigurnost i bezbjednist na kosovu čime se hvale zapadnjaci a predsednik ne može da prođe,kako je tek građanima.

ODGOVORITE
Name

Ja

09.09.2018 08:54

Kosovo je izgubljeno ovo je sve prestava za narod zavrsite tu pricu.puste mitove takvom politikom srba u hrvatskoj nema.ako ko misli tenkovima rijesiti to neznam sta neka izvoli samo neka to sam radi neka ostavi narod da zivi.

ODGOVORITE
Name

Re

09.09.2018 09:47

Ništa još nije rješeno,doćiće Srbi na vlast u Srbiji,Republici Srpskoj,Bh,hrvatskoj,Crnoj gori pa će sve biti rješeno ovako dok hrvati i muslići vladaju nije ništa rješeno jer se rađaju Miloši,Lazari,Jugovići i kad tad vratiće se Srbima sve.?!

Name

@re

09.09.2018 11:18

Opet mitomanija, level pro! Radjaju se Milosi, Lazari, Bogu hvala...ali po Berlinu, Becu, Cikagu, i problem je sto srpski pricaju losije od ovih albanaca s KiM-a.

Name

4@re

09.09.2018 12:54

I sta sad, bolje da imaju uticaj u berlinu,becu, i cikagu nego u BL, BG i PR.

Name

007 Бонд

09.09.2018 09:01

Најбитније је то да смо ми сви сложни. Значи, ми из северне покрајине подржавамо браћу Србе из јужне покрајине! ...Исто тако волимо и подржавамо и браћу Србе из Републике Српске, Дрвара, Гламоча, Грахова и Петровца, из тренутно палих САО Крајина и из Црне Горе. И увек ћемо бити уз све вас и трудићемо се да увек помогнемо.

ODGOVORITE
Name

Ludi

09.09.2018 09:54

Jesi hrabar iz Dijaspore

Name

ZOKI RE

09.09.2018 10:45

E RE, O CEMU TI TO PRICAS ILI SANJAS.KAD SE NESTO JEDNOM IZGUBI VISE SE NEVRACA,A NEMA VISE OBILICA,JUGOVICA I OSTALI I NIKAD NECE NI BITI,SVI PUTUJU GDJE IM JE BOLJE I LJEPSE I NIKO VISE NECE DA GINE ZA ONO STO SU LOPURDE PRODALE,MANI SE BUDALESTINA.JA SAM BIO U RATU PET GODINA I SAD KAD BI DOSLO DO GUZVE PRVI BI POBIJEGAO PREKO GRANE,KOSE JEDNOM OPECE DRUGI PUT NECE.

Name

Srbin prvoslavac

09.09.2018 09:11

Ustaj slobo,ovi se opet kofrce.

ODGOVORITE
Name

Rr

09.09.2018 16:34

E to bi tek bio pogodak,plitak potok jaro...

Name

Kosovo

09.09.2018 09:25

Tako i treba dok birate ovu bagru na vlasti i skupštinama

ODGOVORITE
Name

Marko

09.09.2018 09:36

Nemogu da vjerujem da ovako nesto moze da se desi.Pa taj KFOR je obecao da ce osigurati posjetu i da sad zbog 100-tinjak siptara i par rafala se odjednom kukavicki povuku.Pa gdje je sad ta specijalna kosovska policija koja je prije par mjeseci tukla Srbe u Mitrovici.Stvarno toliko sve smijesno i sramno za NATO.

ODGOVORITE
Name

vucko

09.09.2018 09:58

Hahaha sad znam kako se Vučić kaže na albanskom Vuçiqi hahahaha

ODGOVORITE
Name

Tesko vrijeme

09.09.2018 10:11

Mozda ne treba organizovati odlaske Predsjednika Srbije na Kosmet u ovom trenucima iz vise razloga. Jedan je sto se tek prije par dana u medjunarodnoj zajednici pocelo govoriti da ne iskljucuju razmjenu teritorija, sto logicno proizvodi tenziju kod kosovskih albanaca, a dalje sa ovim potezima albanci mogu sada pricati kako su sprijecili predsjednika jedne drzave da ne dodje na njihovu zemlju kada se se oni zainate, i tako pokazu kako su oni izasli kao jaci u ovoj situaciji. Mislim da treba lagano slati poruke u javnost a sa druge strane raditi punom parom na jacanju pozicije srba na KiM.

ODGOVORITE
Name

Mirko BL

09.09.2018 10:34

Dodji u Banjaluku, ovde ti je bezbjedno.

ODGOVORITE
Name

Gorila

09.09.2018 10:49

Vi nemojte da lupate svašta kakav narod u boani takvi vladari a kao prvo nema boljeg presednika od vučića

Name

srbovanje

09.09.2018 11:20

Hajmo braca Srbi idemo na KiM da branimo srbijance.

ODGOVORITE
Name

CCCC

09.09.2018 12:57

Mozda bi i trebali, bilo je previse ovog cirkusa u zadnje vrijeme.

Name

decko

09.09.2018 13:42

Imamo i mi ovdje svojih problema, moramo se braniti od nesposobne vlasti!

Name

Tzhc

09.09.2018 16:59

Poderat će ih Vučko suficitom...

ODGOVORITE
Name

drazen djokic

10.09.2018 05:22

Moram da kazem za ovog kvazi presjednika da je totalni idiot i olos necovjek diktator mene je licno nevinog i bez ijednog dokaza osudio na osam i po godina robije on i njegovo specijalno bivse tuzilastvo unistio moju porodicu i mene licno.Cekam da konacno sidje sa vlasti i da putem legalni institucija postenih i pravnih dokazem i pokazem ovom narodu na koji nacin je sve ovo inskostruisano i uradjeno.Volio bi licno da mogu da se sastanem i u lice mu kazem sta i kako uradio i na koji nacin...Doci ce i taj dan gdje ce odgovarati za sva svoja nedjela on i ostali u gradu Banja Luci pogotovo okruzni sud u bl...

ODGOVORITE
Name

Kamion

10.09.2018 10:12

Na slikama barikada vidi se jasno kamion sa natpisom Actros. Da to nema neku vezu sa Actros-om iz Laktaša? Isti natpis, isto sve.

ODGOVORITE
Name

Dragutin

11.09.2018 06:40

Za ovo sve je kriva medjunarodna zajednica KFOR EU AMERIKA jer su pustili pse sa lanca i nece ili ne mogu da ih kontrolisu.Kosovo i Metohija trenutno najveca crna rupa na planeti zemlji.Tamo vlada nered kriminal takvu nazovi drzavu vode ratni zlocinci Tachi, Haradinaj, Ljimaj itd ma bruka nevidjena....

ODGOVORITE