УСО: Наоми Осака протв Серене до прве ГС титуле!

Јапанска тенисерка Наоми Осака направила је праву сензацију и освојила УС опен победом над Сереном Вилијамс у финалу! Тајфун из Јапана одувао Серену и Њујорк! Наоми Осака победила Серену Вилијамс и освојила УС Опен. Друга титула у каријери за двадесетогодишњу тенисерку из Јапана. Прва гренд слем…!

Тенис 08.09.2018 | 23:55
УСО: Наоми Осака протв Серене до прве ГС титуле!
Од спектакла скандал у финалу УС опена! Серена викала и плакала, Осака је ново светско чудо! Млада Јапанка издржала страховит притисак и славила у финалу Отвореног првенства САД са 6:2, 6:4.

Сензација!

Титула у женском гренд слем финалу УС Опена иде у Јапан. А, не остаје у Америци, као што су сви мислили када су до финала стигле Серена Вилијамс и Наоми Осака.

Јапанска сензација одиграла је савршен турнир, а најбоље је сачувала за крај, за велико финале са једном од најбољих играчица "белог спорта" свих времена.

6:2, 6:4, за сат и 21 минут!

Највећи тениски стадион на свету "Артур Еш" био је испуњен до последњег места. Тек једна мала групица Хаићана, одакле је Осакин отац, и Јапанаца био је на страни младе тенисерке. Сви остали навијали су за легендарну Серену, љубимицу домаће публике. Освајачица 23 гренд слем титуле (шест на УС Опену) у најмању руку имала је подршку као што је има један фудбалски тим.Њени навијачи на крају нису марили за судијске молбе и наредне, бодрили су Серену чак и приликом сервиса.

Али, џабе.

Наоми Осака решила је да ове ноћи испише нове странице историје тениса. Можда је овај меч симболично и најавио одлазак једне од највећих и долазак тенисерке која је спремна да је достигне или чак надмаши.

А, све је, ипак, закувала Серена. Иако јој је 37 година (напуниће 26. септембра), Американка се понела врло некоректно када је почела да губи конце меча из руку. После брејка и вођства 3:1, Осака је почела да игра невероватно. Везала је три гема и стигла на корак од четвртог. Он је припао Јапанки пошто је судија Карлос Рамос оправдано казнио Вилијамс.

Американка је у другом сету комуницирала са својим тренером, што је забрањено на УС Опену, опоменута од стране главног судије и онда је настао шоу, који је, међутим, прерастао у својеврсни скандал, невиђен у финалима.

Серена је сматрала да је без разлога опоменута и да је Рамос погрешио. Уследила је још једна опомена. Вилијамс је изгубила поен, а он је значио и брејк за Осаку, односно вођство 4:3 Серена је почела да бесни, поломила је и рекет…Врхунац је била њена свађа са Карлосом Рамосом. Назвала га је и лоповом због узетог поена. По правилима, судија је Серени одузео гем, па је Јапанка без борбе повела 5:3.

На трибинама је настао хаос. Серена је лако добила гем на свој сервис, али не и следећи. Осака се смирила, измерила пулс и одиграла још један савршен гем. За заслужену победу и титулу.

Нажалост, сенку на спектакуларно финале бацила је Серена Вилијамс, али не и на победу Наоми Осаке. Американка се понела како јој не приличи, а по реакцијама стручњака из целог света, њена љутња није била оправдана и судија је у свакој ситуацији поступио по правилима, односно онако како је морао.

Серена је плакала од беса и туге, а Осака од среће.

Јапанка је ове године стигла до четвртог кола Аустралијан Опена. На Ролан Гаросу и Вимблдона два пута је успевала да догура до трећег кола, а сада је власница гренд слем титуле.

Јапанка сада у својој краткој каријери има две титуле наспрам 72 Серенине, од чега су чак 23 гренд слем. Прву је освојила давне 1999, када је Наоми имала непуне две године.

Чини се да је овим тријумфом почела нова ера женског тениса. Јапанског сигурно, јер је ово прва гренд слем титула за земљу излазећег сунца.

Осака је потврдила да је будућност већ стигла и у мечу који је у најмању руку био бизаран славила са 6:2, 6:4.

Девојка која има само 20 година стигла је до првог Гренд слем трофеја у свом првом финалу, спречивши идола да дође до 24. трофеја на највећим такмичењима.

Серена је такође изгубила друго узастопно ГС финале јер је претходно од ње на Вимблдону била боља Анђелик Кербер. 

Наоми је одиграла фантастичан први сет у којем је, када је превазишла почетну нервозу, потпуно доминирала и користила сваку грешку ривалке. У другом је потврдила да има "главу" за шампиона јер је била јача од драме која се одвијала између Серене и судије Карлоса Рамоса. 

Американка је "заратила" са судијом после опомене за "коучинг", она га је назвала лоповом тврдећи да јој је украо поен, а након тога он јој је одузео и гем. Вилијамсова је завршила у сузама жалећи се супервизору и понављајући да јој се у Њујорку пречесто догађају овакве ситуације. 

То није много омело Осаку која је сјајно сервирала и завршила посао за 80 минута. 

Од спектакла скоро па скандал! Имали смо сјајан меч, велико финале, дивне поене, бруталне ударце, борбу две сјајне тенисерке, а онда је Серена Вилијамс запалила гледалиште жалиће се да ју је судија покрао и све је кренуло наопако! Серена је плакала и вриштала на организаторе, прекидала меч неколико пута, али млађана Јапанка Наоми Осака све је то успела да изџи и начини мало светско чудо - 6:2, 6:4!  

Велика Серена је на коленима, мала Наоми је трону! До јуче је била прва Јапанка која је успела да уђе у неко финале гренд слема, а ево ноћас је прва Јапанка која је успела и да се окити једном од највреднијих титула у тениском свету. И то против кога - против тенисерке која је Отворено првенство Сједињених Америчких Држава освајала шест пута, а гренд слем трофеј невероватна 23 пута у синглу. 

Нажалост, овај тријумф младе Наоми Осако остаје у малој сенци Серенине представе, међутим, када се страсти смире једна нова тениска нада сасвим сигурно избиће у први план, као и њен величанствен успех.

Колико је била доминанта Осако је показла у првом сету, када је се дуплим брејком изборила за 4:1 и дошла надомак првог првог сета. Американка је одговорила агресивнијом игром, успела је да смањи на 2:4, али прву шансу Јапанка користи и на свој сервис долази до вођства од 1:0. Претходно је спасла две брејк лопте... 

Серена је много боље ушла у други сет и коначно је успела да одузме сервис противници за 3:1. И тада су кренуле прве чарке са судијама. Осака то користи и узвраћа - 2:3, па 3:3. Серена је тражила извињење од судије Карлоса Рамоса јер је Јапанки доделио поен због друге опомене. Наставила је Американка свађу са шпанским судијом и у паузи између гемова, рекла му је да је лопов јер јој је одузео поен, а он је поново казнио и одузео јој је читав гем. Више није било повратка. На Осаки је било само да задржи концентрацију и доврши посао, што је она и учинила.  

Плач и на другој страни. Али сада од среће.

Наоми Осако је шампионка УС опена!

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар